Alergija na sunce kod dece: Spremite sa za uživanje na suncu
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Alergija na sunce kod dece: Spremite sa za uživanje na suncu

25 мај 2024

alergija kod dece na sunce

Alergija na sunce kod dece predstavlja reakciju organizma na izlaganje sunčevoj svetlosti i ispoljava se u vidu različitih promena na koži.

Sunce pruža mnoge koristi za sve nas, počev od esencijalne proizvodnje vitamina D, preko pozitivnog uticaja na raspoloženje, do održavanja zdravlja i lepote kože i tela. Međutim, za neku decu, boravak na suncu može predstavljati veliki izazov zbog alergijskih reakcija koje izaziva.

Ako ovome dodamo podatak da alergija na sunce kod dece postaje sve češća pojava, izazivajući nelagodu i poteškoće u uživanju na otvorenom, jasno je da je potrebno naći rešenje kako ih izbeći.

Ova tema postaje naročito aktuelna sa prvim zracima sunca i kako nam se približava sezona godišnjih odmora i odlazak na more. Mi smo tu da vas podržimo da ove godine uživate u letovanju u potpunosti sa vašom decom.

Šta je alergija na sunce

Alergija na sunce, koja se još naziva i fotodermatoza, predstavlja grupu različitih kožnih reakcija koje se javljaju nakon izlaganja sunčevoj svetlosti.

Ova reakcija kože može se manifestovati na različite načine, uključujući crvenilo, svrab, osip, pa čak i bolne plikove ili opekotine.

Postoje različiti tipovi alergija na sunce kod dece, koji se dele na:

Polimorfna eritemska reakcija na sunce (PLE)

Iako na prvu naziv deluje zbunjujuće i previše komplikovano, ovo je najučestaliji oblik alergije na sunce kod dece. PLE se obično javlja kao crvenilo, svrab i osip na izloženim delovima kože, kao što su lice, ruke i noge. Reakcija se često pojavljuje nakon prvih izlaganja suncu tokom sezone.

Fotoalergijski dermatitis

Ovo je tip alergije na sunce kod dece koji se javlja kada imuni sistem tela reaguje na hemikalije prisutne na koži u vidu krema za sunčanje, krema za telo i drugih proizvoda koje su aktivirane sunčevim zracima. Reakcija može uzrokovati svrab, osip ili druge kožne promene na izloženim delovima kože. Slično stanje ovom je i fototokični dermatitis.

Solarna urtikarija

Solarna urtikarija je retka vrsta alergijske reakcije na sunce koja se karakteriše pojavom urtikarije (koprivnjače) ili svraba na koži nakon izlaganja sunčevim zracima. Kod dece, ova reakcija može biti izazvana direktnim izlaganjem sunčevim zracima ili toploti koja se emituje sa sunca. Glavni simptom solarne urtikarije je pojava svraba i podignutih, crvenih tačkastih osipa na koži tokom ili nakon izlaganja sunčevim zracima. Osip može biti lokalizovan samo na mestu izloženom suncu ili se može proširiti na veće delove tela.

U zavisnoti šta je glavni uzrok alergije, kao i način na koji se ona ispoljava na nama je da nađemo način da sprečimo da do nje dođe.

Kako sprečiti pojavu alergije na sunce kod dece

Dečija koža je dosta tanja u odnosu na kožu odraslih, i njena zaštitna funkcija se u ovom periodu još uvek razvija i samim tim burnije reaguje na izlaganje suncu, naročito ukoliko je sunce prejako. Kao način da se spreče promene na koži u vidu alergijskih reakcija na sunce, prevashodno se treba osloniti na zaštitu dece od direktnog i predugog kontakta sa sunčevim zracima.

Kao načini da zaštitte dete od potencijalni alergijskih reakcija na sunce predlažu se:

• Upotreba zaštitne i lagane odeće

Obucite decu u laganu, dugačku odeću i šešire sa širokim obodom kako biste zaštitili kožu od direktnog izlaganja suncu. Odeća treba da bude izrađena od tkanina koje pružaju zaštitu od UV zraka.

• Izbegavajte sunčanje tokom sredine dana

Pokušajte da ograničite izlaganje suncu između 10 ujutru i 4 popodne kada su sunčevi zraci najjači. Umesto toga, planirajte aktivnosti na otvorenom u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

• Unos tečnosti

Obezbedite dovoljno tečnosti deci tokom boravka na suncu kako bi izbegli dehidrataciju koja može pogoršati simptome alergije na sunce.

alergija na sunce šta mazati

• Pažljiv izbor proizvoda za negu

Koristite blage i prirodne proizvode koje u sebi ne sadrže hemijska jedinjenja, jer u dodiru sa suncem dolazi do rekacija koje se manifestuju promenama na koži. Najbolje je da se u ovom slučaju oslonite na potpuno prirodnu kozmetiku koja ne sadrži parabene, sulfate, ftalate i druga hemijska jedinjenja, kakva je Baby Boo kozmetika. Pored toga što je potpuno bez štetnih sastojaka, prirodna Baby Boo kozmetika je bazirana na uljima i sastojcima koji štite kožu od sunca i spoljnih uticaja.

• Koristite kreme za sunčanje

Prilikom izlaganja suncu obavezno je korišćenje krema za zaštitnim faktorom, koje su namenjene deci. I u ovom slučaju oslonite se na prirodne kreme za sunčanje, kako bi ste sprečili pojavu kontaktnog dermatitisa.

Pored toga što je neophodno poznavati načine da sprečite alergiju na sunce, dobro je znati i kako da reagujete kada se ipak dogode promene na koži i da predupredite njihovo pogoršanje.

Saveti za ublažavanje alergije na sunce kod dece

Kada do alergije već dođe, njene simptome možete držati pod kontrolom ili ih ublažiti na sledeći način:

• Hladne obloge

Hladne obloge ili hladne kupke mogu pomoći da se ublaže svrab ili oticanje na mestima gde se javlja osip ili crvenilo.

• Krema za smirivanje nadražene kože

Kreme za smirivanje kože na kojoj su se desile određene promene u vidu osipa, crvenila ili isušenosti mogu znatno da pomognu kod alergija sa suncem kod dece. Prilikom izbora krema za smirivanje nadražene kože treba biti obazriv i izabrati prirodnu kremu bez hemijskih dodataka. Takva je Tamanu krema za problematičnu kožu koja se bazira na ulju tamanua koje poseduje antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Tamanu krema smiruje iritiranu kožu, vraća joj prirodna svojstva i uz pomoć ši butera koji je glavni sastojak ove kreme vraća koži mekoću. Tamanu krema je pokazala izuzetne rezultate u nezi kože sklone ekcemima a preporučuje se i nakon sunčanja, kako bi se sprečili prvi znaci alergije.

alergija na sunce krema

• Hidratacija kože

Redovno hidrirajte kožu dece koristeći blage, hipoalergijske losione ili kreme kako biste održali vlažnost i sprečili dalje isušivanje kože. Losion za telo na bazi ši butera može da bude odličan saveznik u dodatnoj hidrataciji kože kako bi se sprečilo isušivanje usled izlaganja suncu. Isušena koža brže reaguje na dodatnu izloženost i sklonija je osipima i drugim reakcijama kože. Ši buter kao primarni sastojak losiona čini kožu mekom i stvara zaštitni sloj, dok eskstrak manuka meda umiruje i pospešuje prirodno obnavljanje kože. Losion za telo je nežna formula, laka za nanošenje koja se brzo upija i donosi razne benefite koži, pored nege.

• Nošenje udobne odeće

Odeća od pamuka ili drugih prirodnih materijala može pomoći u smanjenju iritacije kože, posebno ako dete ima osetljivu kožu sklonoj alergijskim reakcijama na sunce.

Alergija na sunce kod dece nije nimalo prijatno iskustvo i nekada kao roditelji znamo burno da reagujemo na nju. Uz pravilnu negu, prevenciju i korišćenje pravih proizvoda ne moramo da na letovanje idemo sa strahom. Dovoljno je da pri ruci imamo sve neophodne proizvode za negu, najbolje prirodne, kremu koja neguje iritiranu kožu i da sve vreme adekvatno štitimo decu od sunca.

Mi smo tu da vam pomognemo putem prirodnih proizvoda koji neguju, štite i čuvaju kožu vaše dece i prilikom izlaganja suncu. Sve proizvode koji su vam potrebni u predstojećim sunčanim danima i na letovanju možete pronaći na našem online shopu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo