Dojenje bebe: kako mirisi u kozmetici utiču na bebu i dojenje
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Dojenje bebe: kako mirisi u kozmetici utiču na bebu i dojenje

13 новембар 2023

dojenje bebe u prvim mesecima

Dojenje bebe donosi sa sobom skoro pa najviše nedoumica, pitanja, dilema i strahova kod buduće mame.

Iako se naše telo za dojenje bebe sprema od početka trudnoće, mame često imaju osećaj da nisu spremne sve do momenta dok im se beba ne stavi na grudi. Ovome, slobodno možemo reći, doprinosi i gomila informacija koje su danas dostupne a tiču se dojenja.

Dok je dosta ohrabrenja da je dojenje bebe prirodno i izuzetno značajno za bebu, dosta je i zabluda, koje hrane strah budućih mama i donose pitanje da li će uspeti da doje.

Pošto smo i same mame koje su više puta prošle kroz proces dojenja, i to uspešno, mi ćemo se usmeriti na podršku. A usput ćemo srušiti i po koju zabludu vezanu za dojenje beba, naročito one koje se tiču nege bebe i mame tokom dojenja.

Šta sve treba da znate o dojenju bebe

Istina jeste da je dojenje izuzetno važno kako za bebu, tako i za mamu. Beba putem dojenja na najprirodniji način dobija sve ono što joj je neophodno za rast, razvoj i jačanje imuniteta u prvim mesecima života. Mama, putem dojenja bebe jača emocionalnu vezu koju uspostavlja sa bebom, a isto tako dojenje omogućava telu da se prirodno vraća u stanje pre porođaja. Pojedina istraživanja pokazuju da dojenje smanjuje rizik od pojave raznih oboljenja kod žena u kasnijem dobu. Ono što je dobro da mame znaju o dojenju je:

Za dojenje možete i treba da se pripremite

Koliko god da je dojenje bebe prirodno za svaku ženu, i da je potreba za sisanjem urođena kod bebe i jedini način na koji se hrani nakon rođenja, za dojenje možete i treba da se pripremite.

Na našu sreću danas skoro svaka bolnica organizuje školice za trudnice u okviru kojih se govori dosta i o dojenju. Dobro je znati šta sve možete da očekujete tokom dojenja, šta je najvažnije u prvim podojima i kako da dojenju pristupite ukoliko vam je ovo prvi put. Pored škola za trudnice, o dojenju možete saznati dosta i od vaših mama, prijateljica ali i putem online sajtova koji su usmereni na majčinstvo. Ovo će vam dati dovoljno samopouzdanja da dojenju pristupite kao nečemu što, na koji god način da počne, može da preraste u jedno od lepših životnih iskustava.

Budite strpljivi i uporni

Svaka beba je jedinstvena, pa samim tim drugačije ispoljava i potrebu za sisanjem i hranom. Čak i kada ne dojite prvi put, sa novom bebom vam to može izgledati kao potpuno novo iskustvo. Upravo zbog ovoga je potrebno da budete strpljivi, da ne odustajete ukoliko u početku izgleda kao da beba nije zainteresovana za sisanje. Nekim bebama jednostavno treba više da se priviknu na spoljni svet, pa samim tim i sisanje. Ne zaboravite takođe da zatražite pomoć i podršku naročito u prvim danima nakon porođaja. Ta podrška može da dođe od babice, patronažne sestre, porodilje sa kojom delite sobu ili od prijateljice.

pomoć kod dojenja

Koristite proizvode za pomoć prilikom dojenja

Kada smo kod podrške, na sreću svih mama, danas imamo dosta proizvoda koji nam pomažu da kroz proces dojenja prođete bez ili sa minimum problema. Potrudite se da nabavite pumpice za izmlazanje mleka, koje možete i da pozajmite od nekoga. Zajedno sa pumpicom uobičajeno dolaze i posude za čuvanje mleka, koje može da se iskoristi za ishranu bebe kada je mama odsutna.

Veštačke silikonske bradavice su takođe izbor dosta mama kao način da olakšaju dojenje i sebi i bebi. Pošto dojenje nosi dosta nepredviđenih i nekontrolisanih situacija, koristite tufere i specijalne grudnjake za dojilje. Takođe koristite i uloške za hlađenje ili za tople obloge u zavisnosti da li vam je potrebno podsticanje mleka ili prevencija upala.

Pratite bebu i njene potrebe

Iako ćete najverovatnije dobiti savet da dojite bebu na svaka 3h, što podrazumeva i noćne podoje na svaka 3 sata, naš savet je da pre pratite bebine potrebe. Ovo bi značilo da ukoliko beba ne traži sama hranu na svaka 3 sata i ne budi se tokom noći da jede, nema potrebe da se držite ovog pravila. Naravno ovo treba primenjivati u slučaju da je beba zdrava i da lepo napreduje. Ukoliko niste sigurni u bebino napredovanje, nemojte da prežete od toga da sami izmerite bebu. Isti je slučaj i ako beba traži podoj na manje od 2h. Pokušajte to da ispratite koliko god za vas to delovalo intenzivno i zahtevno. Dojenjem na zahtev, ne zadovoljavate samo bebinu potrebu za hranom, već i osećaj da ste tu kada bebi zatrebate.

Praćenje bebinih potreba za dojenjem je naročito važno kada beba odraste i počne uvođenje čvrste hrane. U ovom slučaju možete početi i sa smanjivanjem podoja, što će vam olakšati prekid dojenja, koji ide ruku pod ruku sa dojenjem.

Negujte sebe tokom dojenja

Iako je beba uvek u fokusu tokom dojenja, mame ne smeju da zaborave da neguju sebe tokom dojenja bebe. Pod negom se podrazumeva vođenje računa o hrani i naročito unosu tečnosti. Mame koje doje treba da piju minimum 2l tečnosti tokom dana, najbolje vode. Kada je ishrana u pitanju, prednost treba dati zdravoj hrani koja je raznolika i koja je dobre nutritivne vrednosti.

Nega bradavica je izuzetno značajna tokom dojenja. Najbolje je da operete bradavice pre podoja, da nakon podoja namažete mleko na njih. Iako postoje i proizvodi za negu bradavica, sa njima treba biti oprezan jer možete zaboraviti da ste to uradili pre nego što beba zatraži ponovo dojenje.

Kada smo kod stvari koje treba izbegavati i sa kojima treba biti oprezan to su razni kozmetički proizvodi i njihovi mirisi, koji mogu imati uticaj na bebu tokom dojenja.

Kako mirisi u kozmetici utiču na bebu tokom dojenja

Ne smemo da zaboravimo da beba svet oko sebe u prvim danima, a i mesecima intenzivno doživljava putem čula. Otuda i značaj dodira koža na kožu nakon rođenja bebe, kako bi putem čula dodira stvorila emocionalnu vezu sa majkom od prvog momenta. Još jedno čulo koje je podjednako važno je i čulo mirisa. U prvim danima, a i mesecima beba majku prepoznaje upravo po mirisu. Otuda mirisi u kozmetici dovode do toga da:

• Beba ne može da oseti majčin miris

Jaki i za bebu nepoznati mirisi u kozmetici mogu ometati bebin način da prepozna majčin miris, što joj je jako bitno kako bi se smirila. Upravo ovo i dovodi do:

• Odbijanja podoja kod bebe

Beba može da reaguje tako što će u prvi mah da odbije dojku i podoj, jer ne prepoznaje miris majčinog tela i dojke. Ne zaboravite da upravo kada želite da podstaknete bebu na sisanje vi joj prelazite vašom dojkom preko usta i ona na taj način prepoznaje vas i zna šta da očekuje.

• Potencijalni uticaj na apetit bebe

Ono što se nama čini kao prijatan i lep miris, za bebu može da bude preintenzivan i da utiče na apetit bebe. Kao što i mi odrasli imamo razne negativne nagone na određene mirise, isti slučaj može da bude i sa bebom.

• Mogućnost pojave alergijskih reakcija

Bebin imunološki sistem se razvija postepeno i pod udarom je svega što dolazi u dodir sa njim. Određeni sastojci u kozmetici i hemijska jedinjenja koja su deo standardne kozmetike mogu izazvati alergijske rekcije kod beba. Neretko je prva preporuka pedijatra kod alergijskih reakcija beba da se promeni kozmetika i bebe i mame.

Kako biste izbegli sve ove potencijalno negativne uticaje mirisa u kozmetici na dojenje i vašu bebu, izaberite prirodnu kozmetiku za vas, ali ono što je bitno i za vašu bebu.

baby boo prirodna kozmetika

Baby Boo prirodna kozmetika, iza koje stoje dve mame, je upravo iz ovih razloga kozmetika bez veštačkih mirisa i boja, ali i bez ostalih štetnih sastojaka kao što su parabeni, sulfati, ftalati, silikon i alergeni.

Među našim proizvodima možete pronaći sve ono što vam je neophodno za negu bebe od prvog dana, počev od šampona na bazi macadamija ulja, preko kupke za telo i kosu od semena pamuka, do kreme za negu kože lica na bazi Manuka meda.

Mame, kao što možete već da shvatite, svaki naš proizvod je od prirodnih sastojaka organskog porekla i njihov izbor daje vam sigurnost da ste za sebe i za vašu bebu izabrali najkvalitetniju i najbezbedniju negu. Upravo jedan od proizvoda koji je idealan i za bebe i mamu jeste bademovo ulje, koje dosta mama koristi i za negu tela tokom trudnoće.

Naša podrška mamama počinje od prvog trenutka kada ste svesni da postajete mama, pa sve do tinjedžerskih dana i temelji se na stvaranju dobrih i zdravih navika u nezi.

Na vama je samo da odete na našu online prodavnicu i izaberete sve što vam je potrebno za sigurno dojenje, razvoj i odrastanje vašeg deteta.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo