Ekcemi kod beba: kako prirodna nega može doneti olakšanje
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Ekcemi kod beba: kako prirodna nega može doneti olakšanje

27 јул 2023

Atopijski dermatitis kod beba

Ekcemi kod beba predstavljaju jedan od najčešćih problema sa kožom, koji se javlja već u prvoj godini života. Ekcemi su još poznati pod nazivom atopijski dermatitis.

Koliko god da je burna reakcija kože u vidu crvenila, osipa i svraba, još je burnija reakcija roditelja kada primete prve znake ekcema kod beba.

Zašto tako intenzivno reagujemo kao roditelji na ekceme kod beba i dece?

Odgovor nije tako komplikovan. Nama kao roditeljima svaka vidljiva promena na koži je znak da možda nešto u organizmu bebe nije u najboljem redu. Da li je zaista tako ne znamo dok ne proverimo i dok se potpuno ne upoznamo sa problemom zvanim ekcem kod beba.

Zbog toga je neophodno da krenemo redom i razjasnimo sebi kao roditelju šta je ekcem, zašto se javlja, kao i kada i kako treba da reagujemo kada ga naša beba ili dete dobije.

Šta je ekcem kod beba i dece?

Ekcemi kod beba i dece, ili atopijski dermatitis kako se često naziva, predstavlja oboljenje kože koje se manifestuje kroz promene na koži u vidu crvenila, intenzivnog osipa i izrazitom suvoćom dela kože zahvaćenoj ekcemom. Iako nije uvek slučaj, često ga prati i svrab i iziritiranost kože, koja ukoliko se ne neguje na vreme u težim slučajevima može da puca i pogorša stanje stvaranjem ranica. Ekcem kod beba može da se javi već od 6. meseca života, a kao uzroci često se navodi genetika, narušena primarna funkcija kože kroz nepravilnu negu, kao i reakcija na alergene.

Značajnu ulogu u nastajanju ekcmea igraju i spoljni uticaji u vidu zagađenja, nepravilne ishrane, izloženost beba i dece vetru, hladnoći i čestim promenama temperature, a tu je svakako i izloženost različitim štetnim sastojcima kroz proizvode koje svakodnevno koristimo.

Razumevanje šta je ekcem kod beba, nosi sa sobom i odgovor na pitanje, kada da reagujemo - nakon što primetimo promene na koži ili preventivno?

Verovatno je za roditelje najispravniji odgovor bolje sprečiti nego lečiti, i zaista ispravna nega kože igra značajnu ulogu u tome kako da do ekcema uopšte i ne dođe. Znajući da ekcem, ili atopijski dermatitis pogađa 15% do 20% dece, možda ipak da promenimo neke navike koje bi mogle dovesti do ekcema kod beba.

Kako sprečiti pojavu ekcema kod beba?

Postoji niz saveta koji su lako primenjivi a tiču se toga da spreče pojavu bilo kakve promene na koži beba, a samim tim i atopijskog dermatitisa.

Nega kože sklone ekcemima

• Izaberite prirodnu kozmetiku za bebe

Postoji dosta razloga zašto je prirodna kozmetika najispravniji izbor za negu kože beba i dece. Svakako jedan od glavnih jeste što ne sadrži štetne sastojke koji su najčešći uzročnik promena na koži kod beba, ali i kod dece. Nikako kao roditelji ne smemo da zaboravimo činjenicu da je koža organ koji upija sve što stavljamo na nju, pa tako sastojci iz kozmetike narušavaju često prirodne funkcije kože, ali i organizma.

Uporedo sa ovim, dolazimo i do drugog bitnog načina da sprečite nastanak ekcema kod beba, a to je:

• Izbegavanje alergena

Iako se veruje da alergeni dolaze pretežno iz hrane, istina je da su prisutni i u dosta proizvoda koje svakodnevno koristimo, pa samim tim i kozmetike.

Pokušajte da pročitate sve sastojke na proizvodima koje koristite i izbegnete one koje sadrže potencijalne alergene. Izaberite sertifikovanu kozmetiku koja je dermatološki ispitana, kao što je Baby Boo prirodna kozmetika sa organskim sastojcima.

• Hidratacija kože beba

Nekada roditelji izbegavaju da nanose na bebinu kožu hidratantne kreme i losione, verujući da je bebina koža savršena i da joj to nije potrebno. Međutim redovna hidratacija, naročito nakon kupanja ili izlaganja uticajima spoljnih faktora može da bude krucijalna za prevenciju nastanka ekcema kod beba. Izaberite blage i prirodne kreme koje su napravljene od organskih sastojaka, kao što je manuka med krema za lice, dovoljno blaga sa sastojcima koji štite, neguju i hidriraju. Kada je u pitanju telo, blagi losion za telo na bazi negujućih sastojaka kao što su Ši buter, u kombinaciji sa prirodnim uljima je više nego dovoljan u nezi bebine kože.

• Izaberite blaga sredstva za kupanje

Većina šampona i kupki za bebe sadrže sulfate, koji su agresivni deterdženti, i glavni uzročnici isušivanja kože. Kada birate kupku i šampone za neku vaše bebe, a i dece, izaberite one koji ne sadrže sulfate, parabene, veštačke boje i mirisna ulja. Prirodna kupka za telo na bazi semena pamuka je siguran izbor za negu vaše bebe i deteta. Ne zaboravite da pored izbora blagih sredstava za negu kože bebe, izaberete isto tako i blage deterdžente i sve ono što koristite za pranje bebine odeće i posteljine.

Pravilna nega i izbor prirodne kozmetike bez štetnih sastojaka u mnogome može sprečiti pojavu ekcema kod beba.

A šta kada se ekcem kod beba ipak javi?

Kako negovati kožu sa ekcemom kod beba i dece?

Možda jedan od najvažnijih saveta za roditelje beba sa ekcemom jeste da ne očajavaju i ne paniče. Možda koža sa ekcemima deluje pomalo strašno, istina je da kada se krene sa negom na vreme, simptomi kod beba ne moraju da odu dalje od osipa i crvenila koje brzo nestaje. Istina je da atopijski dermatitis nije zarazna bolest, ne svrstava se čak ni u kategoriju bolesti već je samo reakcija kože na određene spoljne stimulanse koji joj ne odgovaraju. Zbog toga, možda najvažnije u nezi ekcema kod beba jeste:

Identifikovanje uzroka nastanka ekcema

Kao što smo već napomenuli, ekcemi kod beba mogu nastati usled alergena u hrani ili drugim proizvodima, pod uticajem faktora iz spoljnog okruženja kao što su temperature, zagađenje ili pogrešno preagresivnom negom osetljive bebine kože. Kada već dođe do pojave ekcema pronalaženje pokretača je pola rešenja. Naravno konsultacija sa pedijatrom je uvek dobro došla, jer je u ovakvim situacijama dobro proveriti imunitet kod deteta.

Podsetićemo da je možda najvažnije kod ekcema kod bebe:

Pravilna nega i hidratacija kože

Suva koža je osnovna karakteristika ekcema kod beba, zbog čega je potrebna nega koja će podstaći vlažnost kože. Nisu sve kreme podjednako dobre, ali one koje ne sadrže alergene i koje su na bazi prirodnih ulja jesu odličan izbor. Uzimajući u obzir da je neophodno nanošenje krema nekoliko puta tokom dana, potrudite se da to budu kreme sa sastojcima organskog porekla i bez konvencionalnih sastojaka u vidu sulfata, ftalata, parabena i veštačkih boja.

Ne zaboravite da kožu sa ekcemima treba tuširati mlakom vodom, nikako toplom i obavezno nakon kupanja naneti losion za telo. Ono što je dodatno dobro primenjivati jesu prirodna ulja, kao što je ulje za telo od slatkog badema, koje u kombinaciji sa uljima jojobe i kamilice kao svojim glavnim sastojcima umiruje kožu i hidrira je.

Korišćenje kreme za kožu sa ekcemom

Prirodne kreme za ekcem

Ekcemi kod beba i dece, pa i kod odraslih zahteva i nanošenje kreme koja sprečava njihovo širenje i ublažava trenutno stanje u vidu promena na koži. Izuzev kod akutnih stanja koja su dovela do upalnih procesa, i gde je neophodna nega prema savetima lekara, u drugim slučajevima izbegavajte preagresivne kreme. Pojedine kreme za ekceme svojim sastojcima trenutno deluju na kožu, ali korišćenjem u dužem periodu menjaju njenu prirodnu strukturu i svojstva, što može rezultirati stvaranjem problematične kože tokom odrastanja.

Naša preporuka je da isprobate prirodnu kremu za negu problematične kože kao što je SOS krema na bazi tamanu ulja. Ulje tamanua predstavlja jedan od najboljih sastojaka kada je reč o umirivanju problematične kože i ublažavanju promena na koži. Zajedno sa ostalim sastojcima u ovoj kremi kao što je ulje kamilice i jojobe, zajedno sa ši buterom dobijate formulu koja umiruje, štiti i hidrira sve što vam je potrebno kod nege ekcema kod beba.

Stvorite okruženje koje štiti bebinu kožu

Možda nekada kao roditelji nismo svesni da dosta toga sa dolaskom bebe treba da promenimo. Možemo da krenemo od izbegavanja korišćenja hemijskih sredstava za čišćenje, a naročito pranje dečije odeće. Kada je u pitanju odeća izuzetno je bitno da bude od prirodnih materijala, najbolje pamuka i da je dobro isprana nakon pranja. Izbegavanjem određenih jakih sredstava u vidu parfimisanih omekšivača, deterdženata i hemikalija stvarate sigurno okruženje za vašu bebu i njenu kožu.

Ukoliko je ekcem kod beba praćen svrabom, nastojte da joj skratite noktiće ili da joj stavljate pamučne rukavice kako biste izbegli oštećena kože tokom eventualnog češanja.

Naše navike kao roditelja u mnogome utiču na bebe, a kasnije i na decu na različite načine. Kada je  nega tela i kože u pitanju, možemo na vreme da im prenesemo dobre navike, tako što ćemo ih i sami usvojiti.

Najbolja opcija jeste da u svojoj svakodnevnoj nezi, kao i kod izbora proizvoda kojima održavate vaše domaćinstvo, prednost date prirodnim proizvodima.

Baby Boo proizvodi su i nastali kao odraz želje da se bebe i deca nauče dobrim i ispravnim navikama kroz negu prirodnim proizvodima od organskih sastojaka.

Ekcemi kod beba ne moraju biti i vaša stvarnost ukoliko izaberete negu koja štiti bebinu kožu, a ne ugrožava svojim sastojcima.

Posetite našu online prodavnicu, upoznajte se sa nama i našim proizvodima i izaberite prirodnu kozmetiku za negu kože i tela za vas i vaše najvoljenije.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo