Kozmetika za trudnice: Nežni proizvodi za ovaj poseban period
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Kozmetika za trudnice: Nežni proizvodi za ovaj poseban period

25 јун 2024

kozmetika u trudnoci

Kozmetika za trudnice treba da sadrži sve proizvode koji su neophodni za negu u ovom posebnom periodu i da u potpunosti odgovori potrebama kože koja prolazi kroz niz promena.

Trudnoća je neosporno jedan od najposebnijih perioda u životu svake žene. Međutim ovo je i period koji donosi mnoštvo promena, koje se odražavaju na naše telo a naročito na kožu. Izmene u hormonima kroz koje naše telo prolazi mogu rezultirati pojavom akni, suvoće ili masnoće kože, dok se rast stomaka i transformacija tela dovodi u vezu sa pojavom strija.

Glavno pitanje koje muči većinu trudnica jeste kako izabrati proizvode koje će očuvati svojstva i karakteristike kože u periodu trudnoće? Uporedo sa tim dolazi i pitanje bezbednosti proizvoda koji se koriste u trudnoći, kako bi se izbegao potencijalno negativan uticaj štetnih sastojaka na zdravlje mame i bebe.

Ne brinite, izbor kozmetike za trudnice ne mora da bude izazov kada znate kroz šta vaše telo prolazi u trudnoći i koji će vam proizvodi biti od koristi a koje sastojke bi trebalo da izbegavate.

Šta vas očekuje u trudnoći kada je vaša koža u pitanju

Kada je koža u pitanju tokom trudnoće, žene mogu očekivati različite promene, od blagih do značajnih, što je sve individualno uslovljeno karakteristikama kože i rutinom nege koju primenjujete.

Kao uobičajene promene na koži koje se mogu pojaviti tokom trudnoće izdvajaju se:

Pojačana suvoća kože

Pod uticajem hormona i njihovog intenzivnog delovanja tokom trudnoće koža može postati znatno suvlja, što rezultira često pucanjem kože na pojedinim delovima. Ovo zahteva dodatnu hidrataciju kože i proizvode koji zadržavaju vlažnost.

Povećana proizvodnja sebuma

Povećana proizvodnja hormona tokom trudnoće može uticati na funkciju lojnih žlezda, koje postaju aktivnije i intenzivnije, luče sebum, zbog čega može doći do pojačane masnoće a samim tim i pojave akni.

Strije

Nekada tokom trudnoće naša koža nije dovoljno elastična da isprati rast stomaka i drugih delova tela, što može rezultirati pojavom strija na stomaku, grudima, kukovima i butinama.

Promene pigmentacije

Trudnoća može izazvati promene u pigmentaciji kože, uključujući pojavu hiperpigmentacije i tamnjenje kože na licu, poznato kao melazma, kao i pojavu tamnih linija na stomaku (linija nigra). Neretko se pojavljuju fleke na licu tokom trudnoće.

Osetljivost kože

Hormonalne promene mogu učiniti kožu trudnica osetljivijom na spoljne faktore kao što su sunčeva svetlost, hemijski sastojci u kozmetici ili deterdženti. Ovo dovodi do raznih alergijskih reakcija od crvenila do osipa na koži.

Promene teksture kože

Rastući stomak može uticati na teksturu kože, a promene u nivou hormona takođe mogu dovesti do promena u tonusu i teksturi kože.

prirodna kozmetika za trudnice

Ove promene na koži mogu biti izazovne, ali pravilna nega kože i korišćenje odgovarajućih proizvoda za negu mogu pomoći u ublažavanju njihovih efekata i održavanju zdrave i sjajne kože tokom trudnoće. Važno je izbegavati agresivne sastojke koji bi mogli biti štetni za bebu i odabrati blage i prirodne proizvode kako bi se obezbedila sigurnost i bezbednost tokom ovog posebnog perioda.

Koje sastojke izbegavati u kozmetici za trudnice

Pored primarne uloge nege tokom trudnoće koja se odnosi na to da se očuva lepota, zdravlje i svojstva kože, izbor proizvoda donosi i pitanje sastojaka i njihovog uticaja na zdravlje mame i bebe. Ova zabrinutost je opravdana jer koža upija sve što nanosimo na nju i određeni sastojci mogu putem krvotoka da dođu u organizam.

Spisak sastojaka koje treba da izbegavate u kozmetičkim proizvodima tokom trudnoće čine:

Retinoidi. Retinoidi, kao što su retinol, tretinoin i drugi oblici vitamina A, treba izbegavati tokom trudnoće jer ih često povezuju sa problemima u razvoju ploda.

Ftalati. Ftalati su hemijski sastojci koji se često koriste kao omekšivači u kozmetici i studije ih povezuju sa hormonskim poremećajima, koji tokom trudnoće mogu doneti razne probleme.

Parabeni. Parabeni su konzervansi koji se često koriste u kozmetičkim proizvodima, o čijem negativnom delovanju na zdravlje postoje detaljne studije, pa samim tim ih je dobro izbegavati i tokom trudnoće.

Formaldehid. Formaldehid se može naći u nekim proizvodima za nokte, kao i u drugim kozmetičkim proizvodima kao konzervans. Treba ga izbegavati tokom trudnoće zbog potencijalne toksičnosti.

Salicilna kiselina. Salicilna kiselina se često koristi u proizvodima za negu kože namenjenim za tretiranje akni. Tokom trudnoće se preporučuje izbegavanje ovog sastojka jer može proći kroz kožu i doći do fetusa.

Sastojci koji izazivaju iritaciju. Tokom trudnoće, koža može postati osetljivija, stoga je važno izbegavati agresivne sastojke koji mogu izazvati iritaciju ili alergijske reakcije.

Najbolje je osloniti se na prirodne proizvode bez alergena.

Sulfati. Sulfati su hemijski sastojci koji se često koriste kao deterdženti u proizvodima za čišćenje i ličnu negu, kao što su šamponi, gelovi za tuširanje i sapuni. Dokazano je da su sulfati previše agresivni i isušujući za kožu, posebno tokom trudnoće kada je koža već sklonija suvoći i osetljivosti.

najbolja kozmetika za trudnice

Ukoliko želite da bez razmišljanja uživate u nezi tokom trudnoće, možete se osloniti na prirodnu kozmetiku koja ne sadrži hemijska jedinjenja. Upravo takva je Baby Boo prirodna kozmetika od organskih sastojaka.

Prirodna kozmetika kao najbolji izbor za trudnice

Prirodna kozmetika, naročito ona bazirana na organskim sastojcima kao što je Baby Boo kozmetika ne sadrži hemijska jedinjenja i samim tim niste izloženi potencijalno štetnim sastojcima i toksinima tokom trudnoće.

Prirodni proizvodi su blagi, bazirani na ekstraktima biljaka, uljima i prirodnim sastojcima kao što je med i ši buter. Svi ovi sastojci su po karakteristikama najbliži prirodnim svojstvima kože i neguju je na takav način da podržavaju i čuvaju njena prirodna svojstva.

Tokom trudnoće, kada je koža često osetljivija, korišćenje blagih prirodnih proizvoda može pomoći u izbegavanju iritacija i dodatnih promena na koži, dok postojeće mogu da ublaže.

Među prirodnim proizvodima koji će pružiti dodatnu negu vašem telu oslonite se na prirodno ulje za telo od slatkog badema, koje kombinacijom bademovog, ulja kamilice i semena pamuka, štiti i neguje kožu. Ova kombinacija ulja donosi dodatnu hidratantnost telu i koži, dok ujedno zadržava postojeću vlažnost, ono što je tokom trudnoće izuzetno bitno. Ovo ulje pomaže u održavanju elastičnosti kože i na taj način sprečava pojavu strija. Možete ga naneti na stomak, grudi i bokove nekoliko puta tokom dana i ne zaboravite da nastavite sa njegovom upotrebom i nakon trudnoće.

Pored ulja losion na bazi ši butera je takođe proizvod koji je idealan za negu tela tokom trudnoće jer njegova blaga i brzo upijajuća formula donosi vašoj koži neophodnu dozu nežne nege. Ši buter se preporučuje kao jedan od izuzetno efikasnih prirodnih sastojaka za negu kože tokom trudnoće, jer jača barijeru ulogu kože a istovremeno joj čuva elastičnost. U kombinaciji sa bademovim uljem koji je dodatni sastojaka daje vašoj koži dodatnu potporu da očuva svoju elastičnost tokom trudnoće.

Losion za telo možete koristiti nakon tuširanja uljanom kupkom kao što je Baby Boo prirodna kupka od semena pamuka. Bazirana je na formuli koja pored toga što neguje kosu i štiti je, ujedno hrani kožu jer ulje semena pamuka sadrži visok nivo nezasićenih masnih kiselina. Svi naši proizvodi su bez parabena, boja, silikona, mineralnih ulja (parafinskih) i alergena, kreirani kao blaga i nežna formula pogodna i za kožu beba i dece.

Ukoliko želite sigurnu, zdravu i proverenu negu tokom trudnoće koja vam neće donositi bojazan i brigu oslonite se na prirodnu kozmetiku od organskih sastojaka kakva je Baby Boo kozmetika. Sve naše proizvode koje su osmislile dve mame vođenje iskustvom u nezi kože trudnica možete pronaći na našem online shopu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo