Masaža beba: Dodiri koji umiruju, povezuju i neguju
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Masaža beba: Dodiri koji umiruju, povezuju i neguju

28 септембар 2023

Bebi masaza

Dodir je jedini i najvažniji način komunikacije koji imamo sa bebom u prvim danima njenog života. Koliko je značajan za nas od momenta kada nam je stave na grudi, za bebu je još važniji. Dodiri je umiruju, pružaju joj sigurnost, kroz njih gradi svoje prve impresije o svetu koji je okružuje. A mi, uz pomoć dodira negujemo bebu, prenosimo joj ljubav, nežnost i štitimo je.

Masaža beba je najbolji način da iskoristite moć dodira i da se kroz njega povežete sa bebom, dok ujedno pažljivim pokretima podržavate pravilan razvoj vaše bebe. Masaža utiče na fizički razvoj beba, ali i na emocionalni razvoj kroz vezu koju putem masaže gradite sa vašom bebom.

Kako masaža utiče na bebe?

Masaža beba ima višestruke efekte na bebu koji se mogu podeliti u dve grupe a to je uticaj na fizičko zdravlje i razvoj i emocionalni aspekti masaže.

Kada je reč o fizičkim efektima masaže, masaža kod beba:

• Podstiče cirkulaciju

Masaža kod beba, podjednako kao i kod odraslih doprinosi stimulisanju protoka krvi kroz organizam, što doprinosi pravilnom razvoju i rastu beba.

• Ublažava grčeve i poboljšava probavu

Jedan od najčešćih problema sa kojima se roditelji susreću u prvim mesecima bebinog života jesu grčevi i problemi sa probavom. Masaža stomaka, blagi pritisak i lagani pokreti pomažu stimulisanju crevnog trakta i ublažavanju svih problema sa varenjem koje bebe imaju.

• Jača mišiće i kosti

Masaža stimuliše rad mišića i povećava pokretljivost što može pozitivno uticati na razvoj motoričkih veština i koordinacije kod beba. Ukoliko se uz masažu beba dodaju i lagane vežbice, osiguraćete pravilan razvoj kod vaše bebe. Masaža beba takođe opušta mišiće a samim tim i napetost u telu, koja se kod beba može javiti usled fizičke nelagode koju osećaju, kao što su grčevi ili hladnoća.

• Pomaže u regulaciji telesne temperature

Masaža pomaže u regulaciji telesne temperature, što je  važno kod novorođenčadi i preporuka je koju će vam i pedijatar uputiti, kao način da brzo reagujete pri povećanju temperature kod beba.

Masaža beba pruža i emocionalnu podršku, koja je izuzetno značajna za razvoj bebe i to tako što:

• Umiruje bebe

Za roditelje je ovo možda i najpotrebniji benefit masaže za bebe, a to je da masaža oslobađa oksitocin koji umiruje ceo nervni sistem i umanjuje napetost i nervozu. Otuda bebe najviše i vole da se maze, naročito u za njih stresnim momentima sa kojima ne znaju da se izbore.

• Poboljšava san

Sa opuštanjem tela dolazi i mirniji san za bebe. Masaža beba opušta nervni sistem kroz nežne dodire, što pomaže bebama da se osete sigurnim i potpuno opuštenim.

• Podstiče razvoj mozga

Dodir i osećaji koji se javljaju tokom masaže bebe, podstiče razvoj neuronskih mreža u mozgu, što pozitivno utiče na celokupan kognitivni razvoj bebe.

• Jačanje veze između roditelja i bebe

Svaki zajednički trenutak sa bebom je dragocen kako za bebu, tako i za roditelje. Veza koja se uspostavlja putem dodira i masažom je nešto što bebi daje sigurnost, i pomaže joj da u vama vidi i oseti utočište za sve što oseća.

Emocionalno iskustvo koje možete proživeti zajedno sa vašom bebom kroz masažu je neprocenjivo.

Kako primeniti bebi masažu?

Verovatno ste se pitali kako se bebi masaža uopšte primenjuje i da li je neophodno poznavanje tehnike masiranja?

Istina je da je masaža beba vrlo jednostavna aktivnost i da se bazira na par laganih pokreta koji se primenjuju na različitim delovima tela i u različitim pravcima. Za početak krenite sa milovanjem i to od glave preko tela do stopala. Klizite lagano prstima praveći glatke i lagane pokrete, prateći sve vreme bebinu reakciju na pokrete.

Možete da nastavite masažu kružnim pokretima prstima i dlanovima po nogama, rukama i stomaku. Kružni pokreti su odlični za cirkulaciju i opuštanje mišića.

 

Nega bebine kože

Nastojte da izmasirate sve delove tela, čak i lice i glavu, iako vam to na prvu deluje čudno i ne osećate se sigurno. Kao što smo napomenuli samo pratite bebine reakcije i brzo ćete shvatiti koji pokreti na kojim delovima tela im najviše prijaju, a isto je i sa intenzitetom. Masaža lica i glave kod bebe stimuliše čula, podstičući njihov razvoj.

Što se tiče tempa i trajanja masaže, ona treba da traje onoliko koliko to beba odluči i svakako da će biti izazovna i praćena nesvakidašnjim reakcijama, naročito u početku. Najvažnije je da se opustite, budete smireni i uživate i vi i beba u ovim momentima.

Kako beba bude rasla, intenzitet i trajanje masaže, kao i pokreti koje ćete primenjivati će se razlikovati i razvijati. Ne zaboravite da stvorite atmosferu koja će prijati i vama i bebi, kao što je puštanje lagane muzike i birajte vreme pre spavanja za masažu bebe jer ćete je time opustiti i osigurati i bebi i sebi kvalitetniji san.

Proizvodi za masažu beba

Masaža beba je ujedno i nega bebe, naročito njene kože, a samim tim i celog tela. Otuda je izbor proizvoda za masažu beba važan. Napomenućemo opet da je bebina koža tanja i da lakše upija sve što se na nju nanosi. Oslonite se na prirodnu kozmetiku bez štetnih sastojaka, i onu koja podržava prirodna svojstva kože.

Za masažu beba je najbolje prirodno ulje od semena slatkog badema koje svojim sastojcima umiruje, relaksira i hrani kožu. Ulje slatkog badema predstavlja kombinaciju ulja kamilice, jojobe i semena pamuka, kreirajući formulu koja je idealna za negu bebine nežne kože.

Ulje za masažu

Pored ulja za telo, za masažu može da posluži i losion za telo na bazi ši butera, koji se lako nanosi i razmazuje, prateći idealno pokrete koje se tokom masaže prave. Ši buter je sastojak koji jača barijernu ulogu kože kod beba, dok ekstrakt manuka meda pomaže pri obnavljanju kože. 

Ne zaboravite da je masaža beba moguća i tokom kupanja, naročito temena glave u čemu vam takođe mogu biti od pomoći nežni i blagi proizvod za negu kao što je prirodna kupka za telo od semena pamuka . Ova kupka istovremeno neguje i kosu i telo, i tokom kupanja nastojte da kružnim pokretima izmasirate kako glavu, tako i telo vaše bebe dok joj nanosite kupku. Kada spojite masažu i negu bebe, kod nje stvarate osećaj da je to vreme posebno, samo vaše i ona će potpuno uživati u njemu bez bilo kakvog otpora.

Baby Boo prirodni proizvodi su tu da vas podrže na putu roditeljstva, jer znamo sa koliko izazova ćete se susresti na tom putu. A tu smo i da vas podržimo kod masaže za bebe našim proizvodima koje možete pronaći na online shopu.  

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo