Nega kose na moru: Sprečite oštećenje kose tokom leta
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Nega kose na moru: Sprečite oštećenje kose tokom leta

25 август 2024

suva kosa

Letovanje, more i uživanje u svim avanturama koje donosi i nije baš vreme kada razmišljamo o nezi kose zar ne? Ali zato kada se vratimo sa mora i kada pod prstima osetimo u šta se naša kosa pretvorila, njena nega je sve o čemu počinjemo da razmišljamo.

Nega kose na moru može nas spasiti dodatnog vremena, truda i gomile proizvoda koji su nam neophodni kako bi kosi vratili sjaj, lep izgled i zdravlje.

Zašto onda ne bismo na vreme usvojili ovu rutinu nege kose kao neophodnu i uživali u kosi i nakon letovanja. I za rutinu nege kose na moru nije potrebno mnogo, a mi ćemo vam objasniti šta vam je neophodno za nju, ali i zašto je bitna.

Razlozi zašto se kosa oštećuje tokom leta

Kosa se sama po sebi najviše oštećuje pod uticajem spoljnih faktora, pored pogrešne nege. Tokom leta i boravka na moru uticaj spoljnih faktora se intenzivira i samim tim kosa postaje oštećenija. Sunce sa svojim UV zracima prodire u strukturu kose razbijajući keratinske veze koje su odgovorne za snagu i elastičnost kose. Ovo može dovesti do suvoće, lomljenja i ispucalih krajeva. Produženo izlaganje suncu može takođe izbledeti boju kose, čineći je beživotnom i bez sjaja. Pored sunca, so iz mora izvlači vlagu iz kose ostavljajući je suvom i lomljivom, a pored toga čestice soli se nakupljaju na kosi, što dodatno čini kosu grupom i teškom za raščešljavanje.

Skoro isti efekat na kosu ostavlja i hlor iz bazena, koji uklanja prirodna ulja sa kose čineći je suvom. Hlor takođe deluje na svetle nijanse kose tako što može da stvori zelenkasti ton. Vetar i pesak koji su takođe pratioci boravka na moru mogu negativno delovati na kosu.

Vetar mrsi kosu, što otežava raščešljavanje i izaziva lomljenje kose prilikom istog. Pesak može delovati kao abraziv, oštećujući spoljašnji sloj kose i čineći je podložnijom pucanju.

Verujemo da su ovo više nego dovoljni razlozi da nega kose na moru postane vaša nezaobilazna rutina. I to ne bilo kakva nega, već ona koja će sprečiti da se sa mora vratite potpuno razočarani izgledom vaše kose.

Kako negovati kosu na moru

Nega kose na moru može da obuhvata sledeće korake:

Priprema kose pre putovanja

Pre nego što krenete na odmor, obavezno dubinski hidrirajte kosu koristeći maske i tretmane bogate hidratantnim sastojcima poput arganovog, kokosovog ulja ili ulja makadamije. Takođe bilo bi dobro da ošišate kosu i uklonite ispucale krajeve, kako se pod uticajem morske vode i sunca ne bi još više oštetili i kosa izgledala nezdravo. Nastojte da nađete način da zaštite kosu od UV zračenja bilo određenim proizvodima, bilo noseći šešire.

Nega kose tokom sunčanja i plivanja

Pre nego što krenete na plažu možete naneti hidratantnu masku koja se ne ispira kako biste zaštitili kosu i održali njenu vlažnost. Možete naneti i sprej sa UV zaštitnim faktorom jer oni stvaraju zaštitni sloj koji štiti kosu od sunčevih zraka.

Pored toga zavežite kosu ili napravite punđu kako biste smanjili mogućnost mršena kose a i površinu koja se direktno izlaže suncu. Na kraju nastojte kada niste u vodi da nosite šešire kako biste fizički zaštitili kosu i vlasište od direktnog izlaganja suncu.

Ukoliko ste u mogućnosti pokvasite kosu pre ulaska u bazen ili more, jer na vlažnoj kosi se manje zadržavaju kako čestice soli tako i hlor. Takođe nakon izlaska iz vode operite kosu kako biste što pre isprali sve što se na njoj nakupilo. Ako planirate duže plivati, razmislite o nošenju kapice za plivanje koja može dodatno zaštititi kosu od direktnog kontakta sa slanom ili hlorisanom vodom.

Pravilno pranje kose nakon plaže

Za pranje i negu kose na moru koristite blage šampone, najbolje prirodne koji su bez sulfata i na taj način sprečite dodatno isušivanje koje oni donose kosi. Šampon bez sulfata na bazi makadamije je idealan proizvod za negu kose na moru. Baziran je na makadamija ulju kao glavnom sastojku, koje štiti i regeneriše kožu a neguje i teme glave. Pored ulja makadamije šampon sadrži i ulja jojobe i kamilice, koja u kombinaciji umiruju teme glave, sprečavaju isušivanje i stvaraju zaštitni sloj na vlasima. Makadamija šampon je od organskih sastojaka i ne sadrži sulfate, parabene, boje, silikone, mineralna ulja i alergene. Zbog činjenice da sadrže kondicioner idealan je za raščešljavanje kose nakon plivanja.

šampon bez sulfata

Dodatna nega kose na moru

Dok ste na moru napravite pakovanje za kosu i stavljajte ga bar jednom nedeljno na kosu, kako biste je dodatno hidrirali. Možete na kosu naneti i neko od prirodnih ulja kao što su arganovo, kokosovo ili bademovo ulje koji su odlični u nezi kose. Za potrebe pravljenja maski možete iskoristiti i naše Baby Boo bademovo ulje. Kombinacija ulja jojobe, kamilice i semena pamuka, pored bademovog ulja daje formulu koja je efikasna u nezi i kose, iako je proizvod za telo. Bademovo uljoe je jedan od najboljih hidratanata i kad je kosa a i koža u pitanju. Ulja su dobar način da se obnove oštećene vlasi i da se kosi vrati sjaj.

Pokušajte da minimalno koristite fen, peglu i figaro, jer toplotni alati dodatno isušuju kosu koja je već izložena suncu i soli/hloru.

Redovna i pravilna nega kose tokom leta nije samo luksuz već nužnost za očuvanje njene vitalnosti i lepote. Važno je da se posvetimo svojoj kosi, ne samo zbog estetskih razloga već i zbog njenog zdravlja. Kosa koja je dobro hidrirana i zaštićena bolje će podnositi spoljni stres, a mi ćemo se osećati sigurnije i zadovoljno svojim izgledom. Setite se da je vaša kosa odraz vašeg celokupnog zdravlja i brige o sebi. Pravilnom negom možete postići da vaša kosa izgleda najbolje čak i tokom najtoplijih dana.

bademovo ulje za kosu

U ovome vam može pomoći prirodna kozmetika na bazi organskih sastojaka, kao što je Baby Boo kozmetika koja je bez sulfata, parabena, boja, silikona, mineralnih ulja (parafinskih) i alergena.

Sve naše proizvode koji vam mogu pomoći u nezi kose možete pronaći na našem web shopu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo