Nega kože u proleće: Kako prilagoditi svoju rutinu?
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0.00 RSD
SR

Nega kože u proleće: Kako prilagoditi svoju rutinu?

13 April 2023

Neka kože u proleće

 

Nega kože u proleće donosi izvesne izazove uslovljene ovim intenzivnim godišnjim dobom kao i dugim zimskim periodom kome je koža bila izložena.

Svesni smo da nijedno godišnje doba ne donosi takav intenzitet promena kao proleće

Sa prvim zracima sunca menja se naše raspoloženje ali i spremnost da unesemo i neke novine i više se posvetimo sebi, svom telu i nezi

Dobro je znati i iskoristiti tu želju za promenama, jer proleće ne samo da je najbolji momenat za to, već od nas i zahteva izmene u nezi kože kako bi očuvali njen zdrav i svež izgled.

Šta nam to proleće donosi kada je nega kože u pitanju?

Koža se tokom proleća susreće sa različitim faktorima koji utiču na nju i dovode do promena koje nisu uvek pozitivne. 

Prvo na šta koža nailazi u proleće je izloženost znatno višim temperaturama i sunčevim zracima, pa samim tim i UV zracima. Povišena temperatura donosi nam znojenje i intenzivnije lučenje sebuma, što može izazvati pojavu akni i druge osipe. Ovim promenama podložna je kako koža odraslih tako i koža beba i dece.

Proleće takođe donosi i dosta različitih reakcija na polen i alergije koje se mogu manifestovati u vidu pojačanih osipa, iritacije, crvenila i svraba. Ne možemo a da ne spomenemo insekte i njihove ujede, naročito kada su deca u pitanju, jer oni uvek burnije reaguju na iste.

Učestale virusne infekcije i oboljenja takođe se mogu intenzivno odraziti na kožu, zbog čega je dobro dodatno se posvetiti nezi kože u proleće i imati proizvode koji će smanjiti neželjene reakcije.

Pojava ekcema i psorijaze je takođe prisutnija u ovom periodu, kao i njihovo širenje, što takođe donosi nove zahteve kada je briga o koži u pitanju.

Ne možemo osporiti ni činjenicu da koža sama po sebi nakon zime izgleda umorno i često beživotno, suva je i sklona pucanju. Suvoća i pucanje kože mogu da se nastave i tokom proleća, ukoliko se dodatno ne posvetimo negi kože.

Prilagođavanje rutine i dodatna nega kože u proleće ključno je za održavanje zdrave i normalne kože tokom cele godine. Ukoliko pri ovako intenzivnim uticajima sačuvamo izgled, teksturu i svojstva kože, lakše ćemo uspevati da se nosimo sa periodičnnim promenama na koži koje se svima dešavaju.

Kako prilagoditi negu kože u proleće?

Proleće može biti savršen momenat da napravite prekretnicu u nezi kože i da pređete na upotrebu prirodne kozmetike ili još bolje kozmetike sa organskim sastojcima. 

Ono što obavezno treba da uvedete u vašu rutinu vezanu za negu kože u proleće jeste:

Piling i čišćenje kože

Sa negom kože u proleće najbolje je krenuti tako što ćete uraditi piling kože, kako biste uklonili površinske slojeve i oživeli kožu. Za ovo vam nisu potrebni teški proizvodi koji sadrže dosta hemijskih sastojaka. Dovoljno je da pomešate prirodno ulje kao što je bademovo ulje sa nekim od sastojaka koji sigurno imate, smeđim šećerom, morskom solju ili kafom. Na ovaj način dobijate efikasno prirodno rešenje za piling koje možete periodično da koristite za negu kože tela i lica.

Pored pilinga koža u proleće traži i intenzivnije čišćenje jer je izloženija ne samo prljavštini i prašini, već i uticaju polena i drugih alergena u vazduhu.

Ovo je posebno izraženo kod dece, jer su ona aktivnija tokom proleća i toplog vremena i zahtevaju svakodnevno kupanje. 

Za učestalije čišćenje kože izaberite nežnije formule, kao što je kupka za kosu i telo od semena pamuka. Kada često kupate decu i bebe, nanosite im losion ili ulje nakon kupanja, jer voda, naročito topla u ovom periodu dodatno isušuje kožu.

Hidratacija kože

Tokom proleća hidratacija kože treba da bude intenzivnija, usled isušivanja koje donose visoke temperature i učestali vetar. Ono što pravi razliku jeste da nega kože u ovom periodu zahteva laganije teksture i kreme koje imaju blage formule