Nega nakon porođaja: Vodič za mame u prvim mesecima
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Nega nakon porođaja: Vodič za mame u prvim mesecima

20 октобар 2024

nega tela posle porođaja

Nega nakon porođaja je najbolji način da sebi pružite adekvatan oporavak posle ovog iscrpljujućeg psihofizičkog iskustva, ali i da budete zadovoljne sobom i uživate u najlepšim danima majčinstva pred vama.

Porođaj je jedno od najvažnijih i najlepših iskustava u životu svake žene, ali sa sobom nosi i brojne fizičke i emocionalne izazove. U prvim mesecima nakon dolaska bebe, mame se suočavaju sa mnogim promenama na telu, hormonima i u svakodnevnom ritmu života. Oporavak posle porođaja je često spor i zahteva strpljenje, pravilnu negu, i podršku bliskih ljudi.

Kako biste se postepeno vratile u formu, pored nege svog tela na pravi način, neophodno je da se posvetite i svom emocionalnom zdravlju. Jedino objedinjena nega može vam pomoći da olakšate postporođajni period dok se prilagođavate novoj ulozi majke. Mi smo tu da naše iskustvo stavimo u službu vašeg oporavka kroz savete o fizičkoj nezi, ishrani, vežbanju i mentalnom zdravlju.

Fizička nega nakon porođaja

Porođaj je poprilično iscrpljujuće fizičko iskustvo, koje zahteva vreme kako bi se telo ne samo vratilo u stanje pre trudnoće, već i oporavilo od niza stresova i promena kroz koje je prošlo.

Fizički oporavak nakon porođaja prevashodno zavisi od toga da li ste imali vaginalni porođaj ili ste se porodili carskim rezom.

U slučaju vaginalnog porođaja prvih par nedelja nakon porođaja usmerene su na oporavak rane, naročito ako ste imali epizotomiju, i postepeno vraćanje vašeg tela u stanje pre porođaja. U ovom periodu vaše telo se oslobađa viška tečnosti, ali i vraća funkcije koje su tokom trudnoće bile poremećene, kao što je normalan rad creva i organa za varenje.

U ovom periodu možete osećati niz nelagodnosti u predelu karlice i perineuma. Izuzetno je važno osluškivati svoje telo posle porođaja, izbegavati sva nepotrebna naprezanja i odmarati kada god je to moguće. Prvih šest nedelja je ključno za početni oporavak, pa se preporučuje izbegavanje intenzivnih fizičkih aktivnosti i nošenja teških predmeta.

Šavove koji su nastali epizotomijom je važno održavati čistim i suvim, prateći uputstva lekara o korišćenju antiseptičnih krema ili masti. Izbegavajte iritaciju ovog područja uskom odećom i budite oprezni sa aktivnostima kako nebiste opteretili ovo područje i produžili oporavak.

Ako ste se porodili putem carskog reza oporavak se ne razlikuje mnogo, ali se u ovom slučaju susrećete sa oporavkom od hirurškog zahvata. U slučaju carkog reza možete često osećati zatezanje i bol u predelu ožiljka. Prirodni proizvodi, poput ulja koja su bogata vitaminom E, mogu pomoći u omekšavanju ožiljka nakon što šavovi zarastu.

Vežbanje nakon porođaja

U zavisnosti od intenziteta oporavka, preporuka je da se sa laganim vežbanjem poput šetnje i vežbi za jačanje karličnih mišića, može početi nakon šest nedelja od porođaja. Prilikom odluke da krenete sa vežbanjem nakon porođaja najbolje je da se pored konsultovanja sa lekarom, odlučite za vežbe koje su specijalno kreirane za postporođajni period i oporavak tela nakon trudnoće. Jedan od bitnih aspekata vežbanja nakon porođaja jeste vraćanje trbušnih mišića i zatvaranje dijastaze, koja može da donese dugotrajne fizičke probleme žanama ukoliko je se ne rešite.

Ishrana

Ishrana nakon porođaja treba da bude takva da vam donese dovoljno energije i da vam sačuva imunitet u ovom često iscrpljujućem periodu. Isto tako adekvatna ishrana će vam pomoći da se rešite problema koje trudnoća uobičajeno donosi a to su gorušica, nepravilan rad creva i oticanje.

Fokusirajte se na unos hranljivih namirnica bogatih proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, kako biste podržali proces oporavka. Hrana bogata antioksidansima, poput svežeg voća i povrća, može pomoći u borbi protiv upala. Takođe, unos dovoljno tečnosti, posebno vode je neophodan, naročito za dojilje, jer pomaže u održavanju hidratacije i proizvodnji mleka.

Briga o dojkama

Ukoliko dojite briga o dojkama je izuzetno važna u periodu nakon porođaja, dok ne uspostavite rutinu hranjenja sa bebom. Dojenje može biti prelepo iskustvo povezivanja sa bebom, ali često dolazi sa izazovima poput bola i osetljivosti dojki, posebno u prvim nedeljama. Da biste ublažili bol, važno je osigurati pravilno postavljanje bebe na dojku, jer loše postavljanje može dovesti do iritacija i rana na bradavicama. U ovome vam može pomoći patronažna sestra ili neko od vaših bliskih prijateljica. Tople obloge mogu vam biti od koristi ako želite da stimulišete mleko, dok hladne obloge smiruju otečenost i nelagodnosti. Ovo je dobar način da izbegnete mastitis koji pored toga što je bolan može dovesti do prekida u dojenju.

Bradavice je najbolje prati nakon svakog podoja i mazati ih prirodnim preparatima za negu dojki poput lanolina, ili ih namažite maslinovim i bademovim uljem. U periodu dojenja za ličnu negu kao i pranje bradavica izbegavajte proizvode sa hemikalijama i oslonite se na prirodnu kozmetiku. Bebe znaju da reaguju na proizvode koji sadrže jake mirise i da to donese probleme u dojenju zbog mirisa u kozmetičkim proizvodima.

Nega kože nakon porođaja

Posle porođaja sigurno ćete primetiti da vam je koža drugačija, suvlja i na nekim delovima značajno izmenjena. Sve ovo je rezultat flukutuacije u hormonima koje je trudnoća donela, a i postporođajni period, kada se hormoni postepeno vraćaju u period pre trudnoće. Pored suvoće nakon porođaja većina nas se susretne i sa strijama na određenim delovima tela, a tu je i pigmentacija poznata kao melazma, koja se može pojaviti kao tamne mrlje na licu i drugim delovima tela, a pogoršava je izlaganje suncu.

Nakon porođaja, ključno je koristiti proizvode koji su nežni i prilagođeni vašem novom stanju. Hipoalergenski proizvodi, bez jakih mirisa i sastojaka koji nadražuju i iritiraju kožu, pomoći će u smanjenju rizika od reakcije kože koja može biti osetljivija nego inače. Ulja koja povećavaju elastičnost kože, poput bademovog ili ulja jojobe, mogu pomoći u negovanju i obnavljanju kože, kao i proizvodi koji sadrže visok procenat ovih ulja u sebi.

bademovo ulje

Baby Boo bademovo ulje za telo može vam biti odličan saveznik za negu kože nakon porođaja, ali i tokom trudnoće jer je ono kombinacija ulja jojobe, kamilice i semena pamuka sa bademovim uljem kao osnovom. Ova kombinacija ulja hidrira kožu, obnavlja je i sprečava isušivanje kome je koža nakon porođaja sklona. Ova formula kreirana je kako bi podržala i očuvala prirodna svojstva kože kao što je elastičnost, hidratacija, a da istovremeno zaštiti kožu od spoljnih uticaja. Pored toga što se lako upija, ulje od slatkog badema je potpuno prirodan proizvod sa organskim satojcima bez parabena, boja, silikona, mineralnih ulja (parafinskih) i alergena.

Ukoliko primetite da vašoj koži treba intenzivnija hidratacija pored ulja u svakodnevnu negu možete uvrstiti i losion za telo. Losion za telo možete nanositi i više puta na dan na sve one delove tela na kojima osećate suvoću. To mogu da budu ne samo stomak i kukovi, već i lakat, kolena, stopala i svi pregibi na telu. U ovome vam od koristi može biti losion za telo na bazi ši butera nežna formula koja intenzivno hidrira i neguje kožu zahvaljujući ši buteru. Manuka med koji je deo ovog losiona je idealan za obnavljanje kože nakon porođaja.

Ukoliko u ovom periodu primetite intenzivnije znojenje, koje jeste karakteristično za period nakon porođaja i tokom dojenja, zbog divljanja hormona izbegavajte dezodoranse na bazi aluminijuma. Oslonite se na Roll-On dezodorans probiotik koji je prirodan i organski dezodorans napravljen na bazi organskog ulja slatkog badema i kokosa sa mirisnim notama vanile. Ne sadrži aluminijum, alkohol, sodu bikarbonu, parabene i boje pa samim tim nemate bojazan da ćete u vaš organizam uneti putem kože neku štetnu materiju.

prirodan dezodorans za trudnice

Prirodne, nežne i proizvode koji će vam pomoći da vašoj koži vratite karakteristike pre trudnoće možete pronaći na našem sajtu.

Podrška i mentalno zdravlje

Period nakon porođaja je prepun kako fizičkih, tako i mentalnih izazova koji mogu dovesti do depresije i osećaja beznadežnosti. Nedostatak sna, vremena za odmor i za sebe je jedan od uobičajenih razloga koji dovodi do emocionalne iscrpljenosti nakon porođaja. Kako biste ovo eventulano izbegli oslonite se na svu moguću pomoć koja vam se nudi u ovom periodu i koju možete da dobijete.

Okolina vam može pomoći tako što će preuzeti neke svakodnevne obaveze, poput kuvanja, čišćenja ili čuvanja bebe, čime ćete dobiti više vremena za odmor i za sebe. Emocionalna podrška je takođe neprocenjiva – ohrabrujući razgovori, slušanje bez osude i pružanje prostora za izražavanje osećanja mogu značajno smanjiti osećaj usamljenosti i stresa. Iz iskustva znamo da kada se mame osećaju podržano i shvaćeno, lakše prolaze kroz izazove novog roditeljstva.

Ukoliko primetite simptome poput dugotrajne tuge, umora, osećaja beznađa, gubitka interesovanja za svakodnevne aktivnosti, nesanice ili prekomernog spavanja, moguće da patite od postporođajne depresije. U ovom slučaju oslonite se na stručnu pomoć kako biste što pre izašli iz tog stanja.

Koliko god da period nakon porođaja može da bude iscrpljujući i da vam donese promene, uz pravu podršku može da bude i najlepši i bezbrižni period ispunjen nežnošću, ljubavlju i njalepšim osećanjima.

Baby Boo kozmetika je tu da mamama i bebama olakša najlepše dane i učini ih još nežnijim, bezbrižnim i sigurnim.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo