Torba za porodilište: Saznajte šta sve poneti sa sobom
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Torba za porodilište: Saznajte šta sve poneti sa sobom

14 септембар 2024

priprema za porođaj

Torba za porodilište je još jedna na spisku svari o kojima brinemo kako se vreme porođaja bliži.

Šta je to što treba da ponesem? Da li ću nešto zaboraviti? Šta je to bez čega ne bih smela otići u porodlište?

Sva ova i još mnoštvo drugih pitanja prate pripreme za porođaj. I kako smo već pred kraj trudnoće već pomalo i zaboravni, često iscrpljeni i već odavno nismo produktivni kao ranije, bilo bi dobro unapred biti spreman.

Ako na ovo dodamo da kako se vreme porođaja približava, sve one emocije koje su nas pratile u trudnoći sada se inteziviraju, svaka pomoć, pa i u vidu odgovora kako spremiti torbu za porodilište je dobro došla.

Verujemo da će naše lično iskustvo kao mama koje su više puta prošle kroz ovu avanturu, pomoći da budete spremni za jedan od najuzbudljivijih događaja u vašem životu kakav porođaj svakako jeste.

Kada spakovati torbu za porodilište

Kada je najbolji trenutak da imamo pripremljenu torbu za porodilište je verovatno prva dilema svake porodilje, i ovo pitanje je sasvim opravdano. Istina je da odgovor na ovo pitanje može da se razlikuje od trudnoće do trudnoće. Ukoliko je recimo vaša trudnoća rizična i pratile su je određene komplikacije, moguće da već imate indikacije ili informaciju od doktora da će porođaj biti ranije od očekivanog. U zavisnosti od ove informacije najbolje je da vašu torbu pripremite kada je doktor rekao da bi najranije mogao biti porođaj.

U svim ostalim situacijama predlaže se da vaša torba za porodilište bude spremna već oko 36 nedelje trudnoće. Ovo je i inače idelano vreme jer ste još uvek dovoljno pokretni i fleksibilni i da još uvek imate energije da se detaljno posvetite pripremi za porođaj.

nega nakon porođaja

Pakovanjem torbe nekoliko nedelja pre očekivanog termina porođaja osiguraćete da ste spremni za nepredviđene situacije, kao što je raniji početak porođaja. Takođe, ovo vam omogućava da imate dovoljno vremena da nabavite sve što vam nedostaje bez žurbe i stresa.

Za početak napravite spisak svih neophodnih stvari koji će vam biti vodilja prilikom pakovanja. Kako se vreme termina za porođaj približava proverite sadržaj torbe ukoliko ste nešto izostavili da to nadoknadite. Pre samog početka pakovanja imajte u vidu da torbu pakujete redosledom kako će vam stvari i trebati, jer na površini torbe treba da stoje stvari koje će vam odmah trebati. Nikako nemojte preterati sa stvarima jer ćete otežati sebi kako snalažljivost u torbi, tako i nošenje iste. Zapamtite da ono što vam treba a nemate može uvek neko da vam naknadno donese ili da pozajmite.

Spisak stvari za torbu za porodilište

Spisak stvari za porodilište možemo podeliti po kategorijama i tako je najlakše da zapamtite šta zaista poneti. Prvi na spisku jesu svakako:

Dokumenta za porodilište

Od dokumenata za porodilište sa sobom obavezno nosite:

• Uput za porodilište

• Lična karta ili pasoš

• Overena zdravstvena knjižica

• Fascikla sa izveštajima tokom vođena trudnoće (sa svim laboratorijskim analizama i ultrazvukom)

• Medicinske izveštaje ukoliko imate neko posebno stanje ili zahteve

• Proverite na sajtu bolnice u kojoj ćete se porađati šta traže od dokumenata

Odeća za mamu

Torba za porodilište obavezno treba da sadrži i odeću i obuću koja vam je neophodna tokom boravka u porodilištu. Tako je dobro da ponesete svoju spavaćicu, iako dobijate bolničku, i da ista bude za dojilje. Pored spavaćice ogrtač je nešto što će vam biti neophodno i birajte ga shodno vremenskim uslovima.

Nakon prirodnog porođaja koriste se mrežaste gaćice i bilo bi dobro da ih imate dovoljno, u suprotnom obavezno ponesite pamučni donji veš i grudnjak za dojenje. Papuče koje mogu da se kvase i udobne kućne papuče su takođe obavezne u ovom periodu. Ukoliko ste zimogrožljive ili imate problem sa cirkulacijom pamučne čarape su takođe dobro došle. Iako većina mama nastoji da ponese i odeću za izlazak iz porodilišta, naša preporuka je da to ostavite spakovanu u drugu torbu, zajedno sa odećom za bebin izlazak koju će vam doneti suprug ili neko od članova porodice.

Higijenski proizvodi za mamu

kozmetika za trudnice

Obavezno poneti sa sobom najmanje 2 pakovanja mrežastih pamučnih uložaka. Ukoliko vam zatreba više od toga oslonite se na to da vam ih neko naknadno donese. U torbicu za negu obavezno spakujte pastu za zube, češalj i sapun za ruke.

Da ne biste nosili previše stvari za održavanje higijene možete se osloniti na 2 in 1 proizvode kao što je kupka za telo i kosu. U ove svrhe može vam poslužiti Baby Boo Prirodna kupka na bazi semena pamuka. Ova kupka je u vrlo praktičnom pakovanju koje je pogodno i za nesesere, a njena blaga i nežna formula je odlična za negu nakon porođaja, jer je telo još u periodu oporavka. Uljana formula na bazi mešavine ulja semena pamuka, jojobe i ulja kamilice, štiti i kosu i kožu i hidrira ih. Ova kupka je bez parabena, sulfata i  ostalih hemijskih jedinjenja i izuzetno je pogodna za negu nežne kože i kose beba, ali i odraslih.

Ponesite sa sobom pakovanje vlažnih maramica koje je takođe poželjno da budu na bazi prirodnih ulja, a takođe nemojte da izostavite i melem za negu bradavica.  Nakon porođaja koža pretrpi veliki stres i ostane često dehidrirana, zbog čega joj je često potrebna dodatna nega.

Bademovo ulje je jedan od proizvoda koji se najviše preporučuje za negu kože nakon porođaja i možete da ga ponesete sa sobom i u porodilište. Ulje za telo od slatkog badema je naš prozvod koje mame najčešće koriste za sebe i negu kože nakon porođaja. Baby Boo ulje za telo sadrži pored ulja badema i ulje jojobe, kamilice i semena pamuka koji su idealni za negu suve i problematične kože, ali i kože sklone strijama.

Ukoliko ste navikli na sopstvene stvari možete poneti još i vaš peškir za lice. U nekim porodilištima je preporuka da se ponese i toalet papir, kao i higijenski dodaci kao što je papirna podloga za toalet. Takođe zbog obilnijeg krvarenja trebate poneti i podlogu za krevet, koja sa spoljne strane ima plastificirani deo.

Dodatne stvari za porodilište

Ono što je dobro da vam se nađe pri ruci i to na vrhu torbe jeste flašica sa vodom, kao i nešto što možete pojesti nakon porođaja, kao što je plazma keks ili neke energetske pločice. Svakako da ćete poneti mobilni telefon kako biste napravili prve fotografije ali i javili radosne vesti svima. Uz njega ne zaboravite i punjač za isti što se često dešava.

Pumpica za izmlazanje mleka je čest pratilac torbe za porodilište, ali imajte u vidu da vam to može neko i doneti nakon porođaja. Svakako kod prirodnog porođaja dobro je imati neko sredstvo koje se preporučuje za negu rane i intimne regije u tom periodu. Verujemo da sve za šta mislite da vam u ovom periodu može pomoći treba da ponesete, ali pre toga samo razmislite u kom momentu će vam zatrebati da ne opterećujete sebe i torbu. Ako će vam nešto zatrebati ipak dva dana posle ili par dana, onda bolje da to ostavite drugima da vam ponesu.

Šta od bebi opreme treba staviti u torbu za porodilište

Kada je beba u pitanju ponesite samo osnovne stvari, koje će vam sigurno zatražiti nakon porođaja. To su pre svega pelene za bebe i to ponesite samo jedno pakovanje pelena koje nose oznaku veličine za novorođenče. Pored pelena, vlažne maramice i krema za pelensku regiju su ono što vam je neophodno za presvlačenje. Benkice koje se navlače i vežu pozadi su najpraktičnija odeća za snalaženje kod oblačenja novorođenčadi i ponesite njih. Pored toga zekice ili jednodelna odela vam mogu dosta olakšati prva presvlačenja. Ne brinite odeća za novorođenčad je mala pa ne zauzima previše prostora u torbi, ali svakako ne nosite više od 3 komada benkica i jednodelnih odelca. Odeća i stvari za iznošenje bebe iz porodilišta se naknadno donose i njih spakujte ranije sa sve instrukcijama suprugu ill onome ko bude dolazio po vas i bebu.

Dok se približava dan porođaja, setite se da je svaka trudnoća i svaki porođaj jedinstven. Važno je da osluškujete svoje telo i svoje potrebe, i da prilagodite spisak prema svojim preferencijama. Ne zaboravite da je najvažnije da budete opušteni i pozitivni što će vam omogućiti da se fokusirate na ono najvažnije – dolazak vaše bebe u vaš život.

Za vašu i negu vaše bebe u prvim, a i svim narednim periodima života tu su prirodni Baby Boo proizvodi. Do njih vas deli samo par klikova na našem web shopu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo