Antiperspiranti i razlika u odnosu na dezodoranse
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Antiperspiranti i razlika u odnosu na dezodoranse

31 децембар 2023

najbolji antiperspirant

Antiperspirant je kozmetički proizvod koji se koristi kako bi se umanjilo znojenje kao i neprijatni mirisi koji su nezaobilazan pratilac znojenja.

Znojenju uobičajeno svi prilazimo kao nečemu za šta treba da nađemo rešenje. Nekada na rešenje gledamo tako što ćemo smanjiti ili po mogućnosti sprečiti znojenje, a nekada samo želimo da eliminišemo mirise koje nastaju kada znoj dođe u dodir sa kožom.

Šta god da je vaš cilj kada je znojenje u pitanju, skoro pa uvek birate između aniperspiranta i dezodoransa.

Nekima će ovo sigurno uneti zabunu, jer na prvu i ne znate da postoji razlika između ova dva proizvoda. A razlika je veoma značajna i kada je shvatite možete u potpunosti da promenite percepciju o znojenju. Naravno razlika između aniperspiranata i dezodoransa dolazi iz njihovih osnovnih karakteristika.

Karakteristike antiperspiranata

Osnovna svrha, a samim tim i karakteristika antiperspiranta jeste stvaranje barijere na površini kože kako bi se smanjio izlaz znoja na površinu i stvorio osećaj suvoće. Antiperspirant sprečava ili smanjuje znojenje i to se postiže blokiranjem znojnih žlezda na površini kože.

Svoju ulogu sprečavanja znojena antiperspiranti vrše zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima koji nisu ništa drugo do soli aluminijuma. Pored toga što sprečavaju znojenje aluminijumi u antiperspirantima služe i za uništavanje bakterija koje su uzročnici neprijatnih mirisa.

Aluminijumi koji su deo antiperspiranta mogu putem znojnih žlezda da dospu u naš organizam i da se u istom talože u dužem periodu korišćenja. Ova karakteristika antiperspiranta ga često stavlja na listu kozmetičkih proizvoda koji potencijalno negativno utiču na naše zdravlje.

Antiperspiranti se mogu naći u obliku roll-ona, sprejeva, stikova ili kreme, pružajući vam različite opcije za korišćenje shodno vašim preferencijama. Uobičajeno se koriste ispod pazuha, ali mogu da se koriste i na drugim mestima na kojima se znojite.

Danas već možete naći antiperspirante sa različitim mirisnim notama, kao i sa produženim dejstvom, što povlači sa sobom da su i različite jačine i sa povišenim nivoom njihovih aktivnih supstanci.

Umesto antiperspiranta, za ublažavanje neželjenih efekata znojenje možete da se odlučite i za dezodorans.

Osnovne karakteristike dezodoransa

Osnovna uloga dezodoransa jeste neutralisanje neprijatnih mirisa koji nastaju tokom znojenja zbog bakterijske aktivnosti na koži. Dezodoransi kao glavni sastojak sadrže antibakterijske agense, koji spračavaju razvoj bakterija na koži, i to je uobičajeno alkohol. Izuzev alkohola jedan od čestih sastojaka dezodoransa je i soda bikarbona. Pored toga dezodoransi sadrže i mirise, koji doprinose eliminisanju i maskiranju mirisa koji su produkt znojenja.

Dezodoransi kao i antiperspiranti dolaze u različitim oblicima i daju vam mogućnost izbora za korišćenje, kao što je roll-on, sprej, krema, kao i sa različitim mirisnim notama.

Dezodoransi su uobičajeno blaži od antiperspiranta što ih čini pogodnim i za osobe sa osetljivom kožom. Najčešći su izbor onih koji teže stvaranju osećaj svežine tokom dana, i koji ih kombinuju sa drugim mirisima kao što su mirisni losioni za telo i parfemi.

Razlika između antiperspiranta i dezodoransa

Ukoliko ste pažljivo pročitali karakteristike i antiperspiranta i dezodoransa, jasno je da je glavna razlika između ova dva proizvoda način na koji obavljaju svoju osnovnu funkciju.

Iako su i jedan i drugi proizvod naš izbor kod kontrole znojenja, antiperspirant to radi na taj način što sprečava znojenje, dok dezodorans služi samo neutralisanju neprijatnih mirisa kao rezultata znojenja.

Sastojci su ti koji takođe prave razliku. Antiperspiranti su zbog sadržaja aluminijuma predmet različitih oprečnih mišljenja i kritika. I ne samo zbog toga, već i zbog činjenice da oni sprečavaju znojenje.

antiperspirant za decu

Neophodno je shvatiti, da koliko god mi stavljali znojenje u negativan kontekst, zbog osećaja da naše telo reaguje mimo naše volje, znojenje je zapravo dobro za naš organizam. Osnovna funkcija znojenja jeste izbacivanje štetnih toksina iz našeg organizama, i sprečavanje istog značilo bi sprečavati jednu od važnih funkcija našeg tela.

Za razliku od antiperspiranata dezodoransi ne sprečavaju znojenje, več suzbijaju bakterije koje nastaju kada znoj dođe u dodir sa kožom, kako bi eliminisali neprijatne mirise.

Ono što je dobro znati jeste da postoje i proizvodi koji kombinuju osnovne funkcije ova dva proizvoda, pružajući dualnu funkciju - kontrolu mirisa i znojenja. Na vama je odluka o tome da li ćete znojenju pristupiti kao nečemu što treba smanjiti ili sprečiti, ili samo kao načinu da neutrališete mirise.

Kada smo kod dezodoransa dobro je znati da nisu ni svi dezodoransi isti. Iako ne sadrže aluminijume, većina sadrže druga hemijska jedinjenja koja bi trebalo izbegavati u kozmetici. Prirodna kozmetika je uvek najbolji izbor onih koji žele da kroz brigu o svom telu, ujedno i brinu o zdravlju.

Kako doneti ispravnu odluku - antiprespirant ili dezodorans?

Preporuka je svakako da pođete od svojih potreba kada je znojenje u pitanju. Takođe dobro je znati da je to sve manje estetska odluka, već je briga i o zdravlju.

O uticaju i gomilanju alumunijuma u našem organizmu iz različitih proizvoda već su rađena opsežna istraživanja i preporuka je da se antiperspiranti izbegavaju. Aluminjiumi se prečesto dovode u vezu sa nastankom ozbiljnih bolesti, što je razlog više da razmislite o alternativama proizvodima koji ga ne sadrže.

Antiperspirant bez aluminijuma

Ukoliko želite da date primat sigurnosti i zaštiti zdravlja koristite potpuno prirodni dezodorans, kao što je Boo Proof Roll-On dezodorans koji svojim sastojcima podržava a ne narušava prirodnu funkciju znojenja.

Pored toga što ne sadrži alumunijum prirodni Roll-On dezodorans ne sadrži ni alkohol, sodu bikarbonu, parabene, boje a ni veštačke mirise.

Njegovu osnovu čini organsko ulje slatkog badema i kokosa, sa mirisnim notama vanile i pačulija i sa aktivnim sastojkom probiotikom. Probiotik predstavlja dobre bakterije koje pomažu održavanju ravnoteže mikrobioma kože, smanjujući mogućnost rasta bakterija koje uzrokuju neprijatne mirise.

Ono što čini prirodne dezodoranse odličnim izborom jeste i činjenica da oni neguju kožu i sprečavaju pojavu iritacija, svraba i crvenila koje antiperspiranti znaju da izazovu zbog svojih agresivnih sastojaka.

Ovo je i razlog zašto su prirodni dezodoransi kao što je Boo Proof Roll-On dezodorans pogodni za decu, tinejdžere i trudnice, i zbog toga su izbor i preporuka svima koji brinu o zdravlju kroz negu.

Mi smo kreirali Roll-on dezodorans za dečake i devojčice kao podrška pubertetu koga prati i pojačano i prvo znojenje, ali je izbor cele porodice. Može postati i vaš, dovoljno je samo da odete na naš online shop i da znojenju pristupite na nov način.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo