Kupanje bebe: Pretvorite kupanje u omiljeni ritual vaše bebe
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Kupanje bebe: Pretvorite kupanje u omiljeni ritual vaše bebe

24 март 2024

kupanje beba prvih 40 dana

Kupanje bebe je ili omiljena i jedva očekivana aktivnost tokom dana, ili je izazov koji donosi niz poteškoća, nekada i nelagodu i otpor kod beba.

Kupanje bebe jeste poseban doživljaj i trenutak kada se kroz nežne pokrete povezujete sa vašom bebom, pružate joj nežnost i ulivate sigurnost. A da bi ovo zaista i bilo ovako potrebno je da poznajete, slobodno možemo reći trikove za kupanje beba.

Ovo naročito važi za vas koji ste prvi put roditelji, jer iz iskustva znamo da za vas kupanje bebe povlači gomilu pitanja i često dozu nelagodnosti.

Zbog toga smo rešili da razbijemo svaki i najmanji strah kada je kupanje bebe u pitanju i da vam pomognemo da od kupanja stvorite bezbrižno i prijatno iskustvo, ispunjeno ljubavlju, igrom i bliskošću.

Kupanje novorođenčeta

Krenućemo od početka i saveta za kupanje tek rođene bebe, ono gde je većina nas imala, ili ima dileme, možda i strah. Ali ne brinite brzo ćete ga ostaviti iza sebe.

Ono zbog čega imamo strah od kupanja tek rođene bebe jeste njena nežnost koja traži položaj u kome ćete držati glavicu tokom kupanja i pupak koji je još uvek u fazi zarastanja.

Kupanje novorođenčeta zbog toga jeste potpuno drugačije u odnosu na kupanje bebe.

Ono što je najvažnije jeste da se za kupanje pripremite pre samog čina kupanja. To znači da ste pripremili posudu sa vodom koja u ovom slučaju treba da bude topla. Bebu kupate tako što je držite sa rukom ispod njenog tela i pridržavate joj glavicu, a drugom rukom ćete prelaziti preko tela natopljenim sunđerom ili pokvašenom pelenom. Zbog zaštite pupka ovo je najbolja metoda i u ovom periodu se kupanje bebe svodi više na čišćenje tela. Ukoliko želite dodatno da zaštite pupak stavite preko njega tetra pelenu.

Kupanje bebe pretežno kreće od umivanja lica, zatim se pere deo po deo tela, a poseban akcenat stavite na pregibe na bebinom telu.

temperatura vode za kupanje bebe

Tokom prve dve nedelje možete bebu kupati 2, 3 puta nedeljno i to pretežno treba da traje kratko oko 5 minuta. U ovom periodu preporuka je da se ne koriste sapuni i proizvodi za kupanje. Ukoliko želite ipak da koristite proizvode za kupanje potrudite se da oni budu blagi i preporučeni za bebe, najbolje prirodni proizvodi. Potrudite se da bebu obrišete blagim tapkanjem mekanim peškirom i da joj obezbedite bliskost i toplotu što pre, jer dodir sa vodom i kasnije sa vazduhom može da bude malo šok za bebu. Kako beba raste, pupak joj zarasta i ritual kupanja može da dobije i drugačiji tok, naročito kada beba dovoljno poraste i počne da sedi.

Saveti za kupanje

Priprema za kupanje bebe je uvek najvažnija i osigurava da ovaj trenutak tokom dana

postane omiljeni i vama i bebi.

Kao najvažnije segmenti kupanja bebe na koje treba da obratite pažnju tiču se:

Priprema prostorije za kupanje

U prvim mesecima većina nas bira neku od soba, da li dečiju ili našu za kupanje bebe, što je potpuno opravdano jer nam se kupatilo čini previše izazovno i premalo za oba roditelja. Najvažnije je da prostorija ima odgovarajuću temperaturu, da ne bude ni previše hladno a ni pretoplo. Pored toga potrudite se da vam sve što koristite za kupanje bude na dohvat ruke i da tačno znate gde ćete spustiti bebu nakon završetka kupanja. Dobra organizacija prostora i to da tačno znate šta vam je sledeći korak sprečava sve one neželjene momente tokom kupanja. Ukoliko mislite da će to pomoći možete da pustite neku laganu muziku u prostoriji, jer ćete se i vi a i beba opustiti.

Voda za kupanje

Još jedna od dilema kod roditelja jeste temperatura vode za kupanje. Ono što je jako bitno jeste da isprobate temperaturu vode pre nego što krenete sa kupanjem, tako što ćete staviti ruku u vodu. Ukoliko vam je lakše možete izmeriti temperaturu vode termometrom i ona treba da bude između 35 i 37 stepeni celzijusa. Kako rastu bebe počinju sve više da uživaju u kupanju i ono zna da potraje a voda uvek treba da bude topla. Ovo postižete tako što dodajete postojećoj vodi novu toplu vodu.

Vreme kupanja

Kada je pravo vreme za kupanje bebe tokom dana, je još jedno u nizu pitanja kod roditelja. Ono što je zaista bitno shvatiti jeste da bebe vole rutinu, i da je najbolje da kupanje bude u isto vreme bez obzira koliko puta u nedelji kupate bebu. Uobičajeno je to veče, jer je kupanje opuštajuće i dobra je priprema za san. Nastojte da ne kupate bebu kada je gladna, jer će pružati otpor, ali isto tako ukoliko je sklona bljuckanju ili je još uvek kupate držeći je, izbegnite i kupanje odmah nakon obroka. Kako beba bude rasla, postala aktivnija kupanje će postati i učestalije i sasvim je očekivano da je nekada okupate i u toku dana. Koliko treba da traje sam čin kupanja, zavisi od uzrasta i toga koliko je beba prihvatila kupanje. Najbolje je da kupanje ne traje duže od 10 minuta kod beba do godinu dana.

Šta će vam biti potrebno za kupanje

Kada je u pitanju oprema za kupanje, za početak će vam trebati kadica za kupanje, koja može da bude sa postoljem kako bi olakšala tek porođenim mamama ovu aktivnost. Pored kadice potrebna vam je posuda ili bokal za sipanje i polivanje vode, možete da imate i podlogu za bebu za kadicu, ali bebe to brzo prerastu. Naravno peškiri za bebe, najbolje sa kapuljačom koji pored toga što olakšavaju brisanje, stvaraju i osećaj umotanosti koje bebe u ranom uzrastu vole. Za prva kupanja možete koristiti i nežne sunđere ili frotirne rukavice, ali pratite kako beba reaguje na njih jer je nekada vaš dodir važan tokom kupanja. Izaberite proizvode za kupanje, kupku i šampon, mada to može da bude proizvod koji je kupka za telo i kosu.

Kako prevazići otpor prema kupanju

Kupanje treba da bude bezbrižno i vreme za uživanje, ali nekada ipak nailazimo na otpor, suze i negodovanje. Na ovo odgovorite nežnoću i tehnikama za umirivanje bebe. Možete da pevate tokom kupanja ili da pustite umirujuću muziku. Nakon kupanja bebu umotajte dobro u topao peškir i neko vreme je držite u naručju ljuljuškajući je. Potrudite se da ne žurite tokom ovog malog rituala i nikako nemojte da kupate bebu kada ste vi ili beba nervozni. Ukoliko je to moguće ostvarite kontakt očima sa bebom tokom kupanja, smešite joj se i pričajte. Kasnije kada beba poraste i dođe u sedeći položaj pridružite kupanju neku igračku kako bi joj odvratila pažnju. Nemojte da preterate sa proizvodima koji su penušavi jer oni često mogu iziritirati bebi oči i dovesti do plača, čak i kada su formule bez suza. Isti slučaj je i sa vodom koja pada na lice. Nađite položaj u kome je bebina glava ka dole i gde joj voda ne ulazi u oči, nos ili usta.

Ne zaboravite da ritual kupanja možete da produžite kroz masažu bebe nakon toga, kako bi je vaši nežni dodiri opustili i dodatno stvorili bliskost sa njom.

Izbor proizvoda za kupanje bebe

Kupanje bebe je istovremeno i održavanje higijene i nega bebine kože. Znajući ovo izboru proizvoda za kupanje i negu bebine kože nakon kupanja treba posvetiti posebnu pažnju.

Koža bebe, a naročito novorođenčeta je izuzetno delikatna, sklona je reakcijama i upija većinu onoga što se na nju nanese. Zbog ovoga prednost treba dati proizvodima bez hemijskih sastojaka i prirodnoj kozmetici. Prirodni proizvodi posebno formulisani za bebe pružaju neophodnu nežnost, bezbednost i bezbrižnost da ste napravili pravi izbor prilikom kupanja bebe.

set za kupanje beba

Takvi su upravo Baby Boo proizvodi kreirani od strane dve mame koje su želele da pruže najbolju moguću negu za bebe, decu i odrasle.

Kada je reč o kupanju beba tu je uljana kupka za telo i kosu na bazi ulja semena pamuka. Blaga i nežna formula, neguje i štiti bebinu kožu kombinacijom sastojaka kao što su ulja jojobe, kamilice i badema. Ovi sastojci su organski i kombinovani su tako da hidririraju, umiruju i štite kožu beba i dece. Kupka je za telo i kosu i time olakšava kupanje i bebama koje imaju kosu, jer u jednom proizvodu imate sastojke i za negu kose i kože.

Negu bebe nakon kupanja možete nastaviti masažom sa prirodnim uljem. Baby Boo ulje od slatkog badema je kombinacija više ulja koja podržavaju prirodne karakteristike bebine kože, pomažu joj da ostane zdrava i da postepeno razvija svoju funkciju sa rastom bebe. Ukoliko je vašoj bebi potrebna dodatna hidratacija nakon kupanja tu vam može pomoći losion za telo na bazi ši butera, koji jača barijernu funkciju kože i štiti je od spoljnih uticaja. Manuka med je tu da obnavlja kožu, a ulje pamuka da spreči isušivanje i zajedno sa uljem badema sačuva prirodnu vlažnost kože.

Svi Baby Boo proizvodi su bez parabena, boja, silikona, mineralnih ulja (parafinskih) i alergena i zbog toga su prvi izbor mama kada je nega beba i dece u pitanju.

Sve naše prirodne proizvode koji su vam potrebni za kupanje bebe možete pronaći na našem web shopu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo