Letovanje sa decom: Saveti za bezbrižan porodični odmor
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Letovanje sa decom: Saveti za bezbrižan porodični odmor

25 август 2024

letovanje

Letovanje sa decom je onaj period godine kada se upuštate u razne porodične avanture, uživate u zajedničkim momentima i stvarate najlepše uspomene koje se dugo prepričavaju.

Međutim, letovanje sa decom može biti i pravi izazov, jer deca nisu otporna kao mi, skloniji su nestašlucima kada su slobodni, a i promena mesta i klime često može da dovede do iznenadnih neželjenih reakcija tela.

Kako da letovanje sa decom bude bezbrižno, opušteno i bez neželjenih događaja je pitanje koje postavi svaki roditelj pre planiranog putovanja.

Možda je odgovor u dobrom planiranju i pripremi za svaku moguću nepredviđenu situaciju. Ako nas pitate, biti spreman i dva koraka ispred je neophodno u bilo čemu što uključuje decu, a kod letovanja planiranje i priprema je takoreći nezaobilazna.

Kako se pripremiti za letovanje sa decom

Vrlo je važno da u planiranje letovanja uključite i decu, jer će tako oni biti upućeni u sve što ih čeka i stvoriće neku predstavu gde idu i šta ih očekuje. Svaka priprema za letovanje započinje odabirom destinacije na kojoj ćete provesti vaš letnji odmor. Za letovanje sa decom važno je izabrati destinacije koje su prilagođene njima, što bi značilo da nude sadržaje koji će u zavisnosti od uzrasta dece, imati sadržaj za njih. Takođe možda je vaša želja da posetite neki zanimljiv grad tokom leta, ali uzmite u obzir da obilasci gradova i njegovih znamenitosti deci nije uvek zanimljivo, i da se u zavisnosti od uzrasta brzo zamore.

Plaže sa plitkim morem, peskom i postepenim ulaskom u vodu, porodični resorti sa bazenima i igralištima, ili destinacije sa tematskim parkovima i edukativnim sadržajima su odličan izbor za letovanje sa decom. Istražite okolna mesta i to što se nudi za neke dnevne izlete, kao što su posete akva parkovima, zoološkim vrtovima, muzejima prilagođenim deci, kao i razne sportske i rekreativne aktivnosti.

spisak za more

Koliko su aktivnosti i destinacija važni i bitno je da budu prilagođeni deci, toliko je važan i smeštaj. Hoteli sa dečijim bazenima, igralištima, animacijskim programima i specijalnim menijima za decu mogu značajno olakšati vaše letovanje. Takođe, razmislite o smeštaju koji ima kuhinju, što može biti praktično za pripremu obroka za decu. Proverite da li hotel nudi usluge čuvanja dece, što vam može omogućiti malo vremena samo za vas bez dece.

Pored izbora destinacije ne zaboravite da isplanirate i način dolaska do nje sa decom. Izaberite putovanje koje će njima prijati, ako je put do destinacije dugačak, a putujete autom, planirajte i pauze, možda čak i spavanje u nekom mestu na putu do mora. Ukoliko putujete avionom pre samog puta proverite uslove putovanja i pripremite nešto čime ćete deci zaokupiti pažnju tokom leta, kao što su igrice, knjige ili u krajnjem slučaju i gledanje crtaća. Možete se osloniti i na čitanje priča deci, što može da im bude zanimljivo i da im drži pažnju.

Pred sam put čeka nas i onaj za neke najizazovniji deo putovanja, naročito kada se putuje sa decom a to je pakovanje.

Pakovanje kofera za put sa decom

Pakovanje kofera za letovanje sa decom zavisi od toga da li putujete avionom ili sopstvenim automobilom, jer vas putovanje avionom ograničava u pogledu težine kofera. Svakako nemojte se opterećivati i nositi nepotrebne stvari za koje mislite da će vam možda zatrebati za more, najbitnije da kada je u pitanju odeća i obuća ponesete samo ono esencijalno. Kada je letovanje u pitanju spas je činjenica da je letnja garderoba manja od zimske, pa nam daje mogućnost da ponesemo baš sve što nam je neophodno a da ne opteretimo kofer previše.

Letnja odeća, odeća za plažu i po jedan par obuće za plažu, šetnju i eventualne izlete su sasvim dovoljni. Nekada zbog straha od potencijalno lošeg vremena nosimo i topliju odeću, a istina je da u tropskim krajevima i kada zahladi to nije toliko intenzivno da nam je potrebna zimska odeća. Ono što jeste bitno na letovanju sa decom jeste pakovanje putne apoteke.

Putna apoteka treba da sadrži sve ono što vam je potrebno ukoliko bi dete dobilo temperaturu, neki stomačni virus ili se povredilo. Obavezan deo putne apoteke treba da budu osnovni lekovi za decu, poput sirupa za temperaturu, antiseptika, flastera, ali i lekovi koje vaše dete redovno uzima. Ono što nikako ne treba zaboraviti jesu i potencijalni problemi zbog boravka u vodi pa tako kapi za uši i oči mogu da budu deo putne apoteke, zajedno sa kremom za opekotine od sunca i kremom za ujede insekata. Kada smo kod insekata sredstvo protiv insekata je nezaobilazni deo kada je letovanje sa decom u pitanju. U zavisnosti da li putujete na već znanu ili novu destinaciju postarajte se da sa sobom imate i neki probiotik, kako biste sprečili eventualne stomačne probleme. Iako se trudimo da ovo sve ponesemo, nemojte mnogo brinuti i ako nije tako jer u većini slučajeva sve ovo možete pronaći i na destinaciji na koju putujete ili eventualno pozajmiti od nekoga.

Naravno da na putovanje sa decom nikako ne treba da idete bez putnog i zdravstvenog osiguranja koje će vam pomoći u slučaju da vam je potrebna zdravstvena nega u mestu boravka. Pre samog puta proverite da li osiguranje pokriva i decu i da su uključeni troškovi hitne medicinske pomoći, bolničkog lečenja i povratka kući u slučaju potrebe.

Još jedan bitan aspekt koji će vam olakšati i učiniti vaše letovanje sa decom savršenim jeste i ispravna nega dece tokom letovanja.

Nega dece tokom letovanja

Tokom leta koža naše dece je izloženija dodatnom uticaju sunca, slane vode, svakodnevne prljavštine, što intenzivira direktan uticaj svega ovoga na kožu. Upravo ovo su više nego dovoljni razlozi da se dodatno posvetimo nezi dece tokom ali i nakon letovanja. Obavezan deo nege na moru jesu sredstva za sunčanje, koja pored toga što sprečavaju da deca izgore na suncu, čuvaju svojstva i sprečavaju neželjene promene na koži. U ove svrhe koriste se kreme prilagođene deci sa prirodnim sastojcima i visokim zaštitnim faktorom.

Nakon izlaganja suncu potrebno je kožu očistiti od nečistoća, krema za sunčanje i soli. U ove svrhe koristite blage proizvode kao što je Baby Boo prirodna kupka od semena pamuka. Idealna je upravo za negu dece tokom leta jer je namenjena nezi i kose i kože. Ova kupka je na bazi mešavine prirodnih ulja pa je odlična za hidrataciju kože i kose. Prirodna kupka za telo i kosu na bazi semena pamuka je bez parabena, sulfata, boja i ostalih štetnih sastojaka. Kao dodatak nezi kože nakon sunčanja možete koristiti losion za telo na bazi ši butera koji pored toga što je jedan od najaktivnijih prirodnih sastojaka u hidrataciji kože, ujedno stvara i zaštitni sloj na koži i štiti je tokom izlagana spoljnim uticajima.

Losion za telo je odličan način da negujete kožu dece i nakon povratka sa mora, kada krene ljuštenje i suvoća kože, koja deci donosi osećaj zategnutosti i potrebu za češljanjem. Losion je blag, lagan i lako se razmazuje pa ga deca rado i sama mažu. Zbog činjenice da je prirodan proizvod bez štetnih sastojaka možete ga mazati i više puta tokom dana i na isušenije delove tela.

krema za osipe

Tokom letovanja sa decom se često javljaju osipi po telu, naročito kod manje dece kao posledica mešavine slane vode i sunca. Iako ovi osipi znaju da budu izraženi i da roditeljima donesu zabrinutost istina je da uz pravilnu negu vrlo brzo prolaze, ne ostavljajući ozbiljnije tragove. Kao prva pomoć kod osipa i drugih promena na koži kod dece, ali i kod vas, može vam od pomoći biti Baby Boo Tamanu krema za problematičnu kožu.

Krema je na bazi ulja tamanua koje poseduje antibakterijska i antiupalna svojstva i pored toga što umiruje kožu, stvara na njoj zaštitni sloj. Pored ulja tamanua tu je i ulje kamilice, svima poznato po svojim umirujućim svojstvima, ulje jojobe koje preventivno deluje na crvenilo i iritacije i ši buter koji neguje kožu.

Letovanja su onaj odmor na kome se povezujemo sa svojom decom, stvaramo najlepše uspomene, učimo jedni od drugih i istražujemo svet oko sebe. Letovanje sa decom i nas vraća u detinjstvo i ponovo nas uči da svet oko sebe gledamo očima deteta. Zato nam je kao roditeljima neizmerno važno da ovaj odmor sa decom prođe najbolje moguće. I zaista uz malo dodatnog truda i pripreme pre samog puta to je zaista i moguće. A za sve one nepredviđene situacije, samo bez panike, puno strpljenja i pravi proizvodi pri ruci lako će ih rešiti.

Sve one proizvode koji su vam potrebni za negu, sa izuzetno praktičnim pakovanjima za putovanje pronađite na našem webshopu već sada. I uživajte u ovom i svakom narednom letu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo