Osip kod bebe: Kako ga brzo ublažiti
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Osip kod bebe: Kako ga brzo ublažiti

02 март 2024

osip na koži kod beba

Osip kod beba je jedna od najučestalijih promena na koži koja se javlja već od prvih bebinih dana, pa sve dok koža ne ojača i razvije se u dovoljnoj meri.

Osipi na koži kod beba se kreću od sitnih, tzv. kozmetičkih promena do ozbiljnih iritacija kože koje mogu da prerastu u infekciju. Svakako da su osipi kod beba još jedan od izazova sa kojima se roditelji suočavaju i koji često donosi strah tokom potrage za rešenjem.

Svesnost da je koža beba retko kada besprekorna kako mi očekujemo, i da njena osetljivost predstavlja glavni razlog nastanka osipa i raznih promena, može vas smiriti za početak.

U daljoj potrazi za rešenjem potrebno je da razumete uzrok ovih promena, kako biste eventualno sprečili pojavljivanje osipa kod beba u budućnosti.

Najčešći razlozi pojave osipa kod beba

Osipi kod beba mogu nastati iz različitih, vrlo često i bezazlenih razloga. Poznavanje ovih razloga i načina na koji se određeni osip ispoljava daje vam mogućnost ne samo da blagovremeno reagujete, već i da sprečite njegovo pogoršanje i ponovnu pojavu.

Među najučestalije razloge nastanka osipa kod beba navode se:

Alergijski osipi kod beba

Osipi kod beba najčeće nastaju pod uticajem alergena iz proizvoda koji se koriste za negu, ishranu ili održavanje higijene bebe. Takođe, dolazak u dodir sa raznim predmetima iz okruženja, može dovesti do nepovoljne reakcije bebine kože i izazvati osipe. Zbog toga je važno da tokom bebinog razvoja budemo izuzetno obazrivi kod uvođenja određenih proizvoda, da pratimo i testiramo reakciju kože na njih. Danas, zbog velike koncentracije aditiva i raznih dodataka u većini proizvoda koje svakodnevno koristimo, pojava alergijskih osipa je učestalija nego inače.

Pelenski osip

Ovo je jedan od prvih i najučestalijih osipa kod beba sa kojima se roditelji susreću, već tokom ranog uzrasta. Pelene i materijali od kojih se one prave mogu da budu uzročnik reakcija kože beba u pelenskom delu. Ovaj osip se lako rešava promenama higijene, sredstava koja se koriste kao i promenom samih pelena. Ono što je bitno naglasiti jeste da je neophodno brzo reagovanje, kako se ovaj osip ne bi proširio dalje po telu ili se stvorile ranice. Ukoliko je neophodno za ove vrste osipa konsultujte se i sa vašim pedijatrom. Istina je da učestalija higijena i pranje ovog područja, češće menjanje pelena uz adekvatnu kremu rešava ove probleme uspešno.

Osipi kod beba zbog vrućine

Osip kod beba zbog vrućine često se javlja kada su bebe izložene visokim temperaturama, što može uzrokovati blokadu znojnih žlezda. Ovaj tip osipa, poznat kao toplinski osip ili miliaria, obično se manifestuje kao crveni prištići ili sitni mehurići na koži bebe. Osipi kod beba zbog vrućine često se javlja na područjima gde se koža preklapa, poput vrata, pazuha, prepone i ispod pelena. Jedan od načina da se ova vrsta osipa spreči jeste održavanje optimalne temperature gde beba boravi, kao i pažljivo oblačenje tokom boravka napolju, a kada je to moguće izbegavanje izlaganja visokim temperaturama.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je jedno od vrlo čestih oboljenja kože koje se manifestuje različitim osipima na koži i promenama po telu kod beba i dece. Uzroci nastanka ovih promena na koži su različiti od genetskih predispozicija do imunoloških promena i reakcija na stimulanse iz okruženja. Za atopijski dermatitis možete da koristite i kreme specijalizovane za problematičnu kožu, kao što je naša SOS krema na bazi tamanu ulja. Ova krema je postigla neverovatne rezultate u nezi kože sklone ekcemima i atopijskom dermatitisu. osip kod beba po stomaku

Infekcija kože

Bakterijske i gljivične infekcije kože dovode do promena na koži, između ostalog i do osipa. Iako održavanje higijene kod bebe igra najvažniju ulogu u sprečavanju infekcija, istina je da se nekada infekcija javlja zbog kontakta sa drugom osobom ili jednostavno kao pratilac nekih drugih bolesti. Ovakvi infekcijski osipi se rešavaju uz adekvatnu terapiju i konsultacije sa pedijatrom. Najvažnije je da u dogovoru sa pedijatrom ustanovite i negu kože nakon infekcije kako ne bi došlo do trajnih promena na koži bebe u vidu ožiljaka.

Bolesti i virusne infekcije

Razne bolesti uključuju osipe na koži kao što su varičele ili vodene kozice kao osnovne simptome bolesti. Koliko god nam ovi osipi delovali strašno, pretežno se završavaju bezazleno uz adekvatnu negu. Takođe virusi kojima su bebe sklone često dovode do osipa po koži. Ovakve osipe nemojte da tretirate mimo saveta sa pedijatrom. Dobro je kožu nakon osipa tretirati bebi uljem koje može da spreči nastanak ožiljaka od boginja i da potpomogne obnovi kože nakon izloženosti ovom osipu.

Kako sprečiti nastanak osipa kod beba

Kada smo svesni razloga koji uzrokuju osip kod beba, to nam daje svesnost i mogućnost da sprečimo njegov nastanak.

U slučaju osipa kod beba sve se svodi na ispravnu negu i brigu o bebinom okruženju. Prilikom izbora proizvoda potrudite se da oni budu preporučeni za bebe. Ovo se odnosi na sve proizvode za održavanje higijene, pranje odeće i čišćenje doma. Dobro je shvatiti na vreme da je kreiranje prijateljskog okruženja za bebu više od zaštite od udara i fizičkih povreda, to je briga o svemu sa čime beba dolazi u dodir.

Kozmetika zauzima posebno mesto u nezi beba i intenzivno se koristi, naročito u prvoj godini života. Da biste izbegli potencijalne reakcije kože na kozmetička sredstva birajte prirodnu kozmetiku bez hemijskih štetnih sastojaka kao što su parabeni, sulfati, mineralna ulja, alergeni i ftalati. Svaki od ovih sastojaka može da dovede do reakcije kože na njih u vidu osipa. Pored toga hemijska sredstva iz konvencionalne kozmetike mogu putem krvotoka da dođu u organizam beba, jer je njihova koža još uvek tanka i nerazvijena.

kozmetika za bebe

Glavno svojstvo prirodne kozmetike jeste da je ona nežna i blaga i da prati svojstva i karakteristike bebine kože. Većina sastojaka prirodnih proizvoda kao što je ši buter ili ulje jojobe imaju antioksidativna svojstva, tako da sprečavaju zapaljenja kože, dok ulje kamilice, manuka med i ši buter oporavljaju kožu.

Jedan od načina da sprečite osipe kod beba jeste i da hidrirate redovno kožu uz pomoć losiona za telo ili ulja. Losion za telo na bazi ši butera pomaže da se održi ne samo mekoća kože, nego i da se stvori zaštitna barijera na koži, koja sprečava uticaj spoljnih faktora na kožu.

Ulja za telo, kao što je ulje slatkog badema, sprečavaju isušivanje kože, nastanak ekcema i umiruje kožu koja je već pretrpela određene promene u vidu crvenila i svraba.

Obavezno pratite reakcije bebe na sve što nanosite na njenu kožu, i pokušajte prvo da testirate male količine na koži bebe i da vidite da li će koža reagovati. Pored reakcija na proizvode budite pažljivi kasnije i sa hranom i sa svime što je novina za bebu.

Ukoliko primetite da određene promene kreću da se pojavljuju na koži vaše bebe, tu vam može pomoći krema za problematičnu kožu na bazi tamanu ulja. Ova krema je kreirana da svojim umirujućim prirodnim sastojcima vrati kožu u prirodno stanje i spreči dalje širenje promena na koži, između ostalog i osipe.

Ulje tamanua je jedan od najefikasnijih prirodnih sastojaka za oporavak kože, koji poseduje antibakterijska i antivirusna svojstva. U kombinaciji sa uljem kamilice koja je njegov deo smiruje kožu, štiti je i neguje.

Ova krema je i kreirana za problematičnu kožu sklonu promenama kao efikasno rešenje za ublažavanje osipa, crvenila i svraba u momentima dok pokušavate da identifikujete stvarni problem.

Zaključak

Osipi kod beba jesu nešto što izaziva brigu kod roditelja, ali verujemo da uz adekvatnu negu, prevashodno blagim proizvodima i uz izbacivanje iz upotrebe svega što sadrži potencijalno štetne sastojke možete izbeći ovu pojavu.

Prirodna kozmetika je tu da vam omogući najbolju i najsigurniju negu za bebe, bez bojazni i razmišljanja šta ste naneli na njenu kožu. Neosporno je da svaka beba zaslužuje najbolju negu, a naši porizvodi su kreirani od strane dve mame upravo sa tom namerom.

Na našem sajtu možete pronaći sve što vam je potrebno da koža vaše bebe ostane nežna i meka kakva i jeste.

Posetite naš web shop i izaberite najkvalitetnije proizvode za vašu bebu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo