Crvenilo na licu kod beba: Šta je i kako ga tretirati
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Crvenilo na licu kod beba: Šta je i kako ga tretirati

02 фебруар 2024

kako ukloniti crvenilo na licu

Kao roditelji očekujemo, već od prvog dana, da koža naše bebe bude besprekorna, nežna, meka i sa savršenim tenom. Međutim retko kada je tako i to vrlo brzo shvatimo.

Već kod novorođene bebe možemo da budemo iznenađeni, nekada i zabrinuti izgledom kože, naročito na licu. Crvenilo na licu beba je jedna od tih neželjenih pojava na koži lica bebe koja nam donosi nedoumice.

Crvenilo na licu beba je možda i najučestalija promena u ovom dobu, koja je bez obzira na našu brigu, pretežno bezazlena. I ne, ovde ne govorimo o rumenilu, što nam je ostao sinonim za zdravlje i napredak bebe, već o promenama na koži lica koje se ispoljavaju u vidu intenzivnog crvenila obraza.

I dok je u većini slučajeva crvenilo na licu kod beba uobičajeno, važno je shvatiti da ono takođe može biti znak određenih problema koje ne smemo zanemariti.

Većina promena na bebinoj koži, uključujući i crvenilo na licu beba, proističe upravo iz karakteristika bebine kože.

Zašto je bebina koža posebna

Koža novorođenčeta je izuzetno tanka i delikatna a samim tim i osetljiva. Ova osetljivost može biti rezultat nepotpune razvijenosti epiderma, gornjeg sloja kože. Može da je karakteriše pojava beličaste supstance po celom telu koja je upravo tu da zaštiti preosetljivost kože novorođenčeta.

Bebina koža se postepeno menja i prilagođava spoljašnjem okruženju, dok istovremeno jača i formira svoju osnovnu funkciju a to je odbrana tela od spoljnih uticaja. Pojava crvenila ili blaga promena boje može biti normalna reakcija na uticaje okoline u ovom periodu, pa samim tim i pojava crvenila na licu koje je uvek najizloženije.crvenilo na licu kod dece

Sa rastom bebe, epiderm postaje deblji pružajući dodatnu zaštitu od spoljnih uticaja, koža postaje manje osetljiva i formira svoje osnovne karakteristike i funkcije, počinje da luči prirodne masti koje je hidriraju i pomažu da se održe osnovna svojstva.

Ono što je bitno u ovoj fazi bebinog razvoja, da kroz izbor kozmetike za bebe pratite razvoj, promene i karakteristike bebine kože. Zbog toga se primat daje prirodnoj kozmetici, jer njeni sastojci pružaju zaštitu, podržavaju prirodna svojstva kože bez bojazni od negativnog uticaja na nju.

Zašto nastaje crvenilo na licu kod beba

Crvenilo na licu kod beba može nastati iz različitih razloga, a često je rezultat normalnog razvoja kože i adaptacije na okolinu. Kao uobičajeni razlozi za pojavu crvenila na licu kod beba navode se:

• Osetljivost kože novorođenčeta

Kao što smo već rekli koža novorođenčeta je vrlo delikatna, tanka i samim tim brzo reaguje na sve nadražaje iz okruženja. Nekada je to reakcija na temperaturu, nekada na jednostavno trenje odeće ili na dodir sa određenim predmetom iz okruženja, i rezultira blagim crvenilom na licu koje je prolaznog karaktera.

• Prilagođavanje uticaju okruženja

U procesu prilagođavanja na temperaturu, vlažnost vazduha ili jednostavno na kupanje ili svetlost, bebina koža može reagovati crvenilom na licu. U zavisnosti od trajanja i načina na koji se ispoljava prepoznaćete da li je neophodno reagovati ili ne.

• Alergijske reakcije

Alergijske reakcije na određene substance iz kozmetike ili sredstava za održavanje higijene kao što su deterdženti, ispoljavaju se kroz crvenilo na licu kod beba. Kasnije bebe mogu da imaju i reakciju na hranu koju jedu u procesu uvođenja čvrste hrane. Kada su alergije u pitanju koža najbrže reaguje i ovo i izaziva čest strah kod roditelja kada dođe do pojave crvenila na licu kod beba. Svakako savetovanje sa pedijatrom u ovom trenutku nije na odmet, naročito ukoliko ste pokušali sa ublažavanjem crvenila uz pomoć kreme za lice.

• Nicanje zubića

Proces nicanja zubića takođe može izazvati crvenilo na licu, jer dolazi do povećanog stvaranja vode u ustima koja se sliva na obraze i iritacija kože oko usta. Svakako je ovo crvenilo lako povezati sa uzrokom i uobičajeno ne treba da izazove veću zabrinutost kod roditelja, jer je prolaznog karaktera, alli pravilna nega lica bebe tokom nicanja zubića i korišćenje krema za lice kako bi se koža zaštitila može da bude dobar izbor.

• Infekcije kože

Crvenilo na licu kod beba može biti i rezultat infekcija kože, kao što je kontaktni dermatitis ili ekcemi koji jesu sve učestalija pojava kod beba i dece.

• Reakcija na viruse

Kao posledica preležanog određenog virusa može da se pojavi crvenilo na licu kod beba, koje uobičajeno prolazi nakon 3 dana od prestanka virusa. Takođe je učestalo praćeno i pojavom crvenih tačkica ili bubuljica po licu.

• Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis ili upalno stanje kože je takođe praćeno crvenilom na licu kod beba, pored suvoće, perutanja i iritacije tog dela kože. Atopijski dermatitis može biti uporan i zahteva konzistentan tretman i savetovanje sa pedijatrom. Da biste ga sprečili izbacite upotrebu agresivnih kozmetičkih sredstava i opredelite se za prirodnu kozmetiku koja jeste najbolja kozmetika za bebe.

Kako reagovati kada se pojavi crvenilo na licu kod beba

Kada su bebe u pitanju, treba se voditi parolom bolje sprečiti nego lečiti i zaista uradite sve što je neophodno za prevenciju nastanka crvenila na licu kod beba. A to se prevashodno ogleda u kreiranju navika u nezi i rutine koja će eliminisati sve potencijalne okidače promena na koži kod beba.

Budite pažljivi sa odabirom sredstava za održavanje higijene, naročito kada je u pitanju pranje dečije odeće i svega što beba koristi. Izbegnite sve što u sebi sadrži potencijalne alergene i hemijska jedinjenja, jer dečija koža najčešće reguje na njih.

Isti je slučaj i sa kozmetikom, prirodna kozmetika bez sulfata, boja, parabena, ftalata, formaldehida, silikona, mineralnih ulja i alergena je najbolji izbor za negu bebine kože. Odabir proizvoda sa proverenim sastojcima i bez dodatnih mirisa može smanjiti rizik od iritacije. Baby Boo prirodna kozmetika je na bazi prirodnih sastojaka organskog porekla koji su blagi, nežni i pored toga što neguju kožu svi sadrže prirodne sastojke namenjene zaštiti kože od spoljnih uticaja. krema za crvenilo na licu

Upravo hidratacija kroz korišćenje blagih hidratantnih krema bez mirisa kako bi se očuvala vlažnost kože je način da umirite crvenilo kože. Takva je manuka prirodna krema za lice, namenjena nezi kože i zaštiti od negativnih uticaja koji menjaju njena svojstva.

U smanjenju crvenila na licu kod beba i promena na koži, može vam pomoći i krema za problematičnu kožu koja sadrži tamanu ulje koje se smatra čudotvornim sastojkom za oporavak kože. Zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava ulje tamanua deluje zaceljujuće uz stvaranje zaštitnog sloja na koži, sprečavajući buduće reakcije.

U situacijama u kojima bebina koža ne reaguje na sve što ste pokušali kako biste smanjili crvenilo posavetujte se sa pedijatrom. Naročito ukoliko crvenilo ne prolazi duži period, ukoliko ga prate i drugi simptomi, beba postaje nervozna ili ukoliko dolazi i do oštećenja kože na mestu crvenila.

Koliko je bebina koža osetljiva na sve što dolazi iz okruženja, toliko smo i mi kao roditelji preosetljivi na svaku promenu koja se na njoj desi. To je i razlog zašto je Baby Boo kozmetika kreirana, da omogući roditeljima da ne moraju da eksperimentišu u nezi bebine kože, već da od prvog dana budu sigurni da su izabrali najbolje.

Pronađite sve prirodne proizvode koji su vam neophodni za negu beba na našoj online prodavnici.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo