Sve što treba da znate o prirodnoj kozmetici
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Sve što treba da znate o prirodnoj kozmetici

19 март 2023

Prirodna kozmetika za celu porodicu

Prirodna kozmetika predstavlja racionalan izbor svih onih koji svesno i odgovorno pristupaju nezi svog tela, zdravlju, ali i zaštiti prirode.

Složićete se da u užurbanom načinu života koji svakodnevno vodimo, donosimo bezbroj odluka koje se tiču očuvanja našeg zdravlja, kao i pokušaja da izbegnemo štetne uticaje kojima smo izloženi. Trudimo se da se hranimo zdravo, namirnicama prirodnog porekla, da što više vremena provodimo u prirodi na čistom vazduhu, da smo aktivni i pretežno u zdravom okruženju.

A šta je sa negom i kozmetikom? Kakve izbore tu pravimo, uzimajući u obzir koliko preparata svakodnevno koristimo za svoju i negu naše dece? Da li i tu biramo zdravo, prirodno i provereno kao što je prirodna kozmetika?

Prirodna kozmetika postala je rasprostranjena i lako dostupna, ali i dalje donosi razne dileme i pitanja kada je njena upotreba u pitanju.

U mnoštvu svega što vam se nudi kao prirodno, da biste napravili pravi izbor, najbolje je krenuti od ogovora na pitanje "šta je prirodna kozmetika?"

šta je prirodna kozmetika?

Jednostavno rečeno, prirodna kozmetika je ona koja je napravljena od sastojaka prirodnog porekla

Iako ne postoji jasno ustanovljena definicija za prirodnu kozmetiku, neki od uslova koje ona treba da zadovolji jesu da:

  • • svi sastojci, ukljucujuči i ulja, budu prirodnog porekla
  • • sastojci su prošli kroz minimalan proces obrade i da su sačuvali svoja prvobitna svojstva
  • • Ne sadrži veštacke boje i mirise
  • • Ne sadrži genetski modifikovane proizvode
  • • Ne sadrži životinjske sirovine u sebi
  • • Rok trajanja proizvoda je obezbeden primenom odgovarajuće tehnologije bez dodavanja konzervansa
  • • Testiranje ove kozmetike se ne vrši na životinjama
  • • Ambalaža ne narušava sastojke i svojstva proizvoda

Iako većina prirodne kozmetike na tržištu ima jasne i vidljive oznake ili natpis "prirodno", pre odluke o kupovini najbolje je proveriti sastav svakog kozmetičkog proizvoda

Ovo preporučujemo iz razloga što nekada određeni proizvodi nose oznaku "prirodna kozmetika" iako u sebi sadrže samo jedan sastojak koji ispunjava ove karakteristike. 

Čak i kada imate više prirodnih sastojaka u nekom proizvodu, drugi sastojci koji to nisu, narušavaju pozitivne karakteristike prirodnih sastojaka. I takav proizvod teško da se može nazvati prirodnim.

Ono što takođe unosi dilemu jeste često poistovećivanje prirodne kozmetike i organske kozmetike

To je i osnovni razlog zašto kada se govori o prirodnoj kozmetici, ne može a da se ne napravi osvrt i na organsku kozmetiku i njihove razlike. 

Razlika između prirodne i organske kozmetike

šta je organska kozmetika?

Organska kozmetika predstavlja kozmetiku čiji su sastojci organskog porekla, tačnije uzgajani su pod strogo kontrolisanim uslovima i po pravilima organske proizvodnje.

Organska proizvodnja podrazumeva da se prilikom uzgoja organskih sirovina nisu koristila nikakva hemijska sredstva, veštacka đubriva ili veštačka semena. 

Takođe tokom procesa prerade ovih sirovina nije dozvoljeno korišćenje hemijskih procesa već se potencira na takozvanim čistim tehnologijama.

Organska kozmetika

 

Procentualno izraženo organski proizvodi su od 95% do 100% bez hemijskih dodataka. Ono što je bitno jeste da je organska kozmetika sertifikovana i za razliku od prirodne kozmetike pravno je regulisana.

Ovo je ujedno i glavna razlika između organske i prirodne kozmetike, što je kod organske kozmetike proces nastanka sirovina potpuno u skladu sa definisanim standardima.

Takođe, organska kozmetika ima jasno definisano procentualno ušešce organskih sastojaka u proizvodu, a to je minimum 95% sastojaka iz organske proizvodnje.

Vođeni ovim, naša odluka je bila da sastojci Baby Boo prirodne kozmetike budu organskog porekla, sa medunarodnim sertifikatom ECOCERT prema COSMOS standardu

Prednosti korišćenja prirodne kozmetike

Osnovna prednost korišćenja prirodne kozmetike je svakako briga o očuvanju našeg zdravlja kroz rutinsku negu. Mi svakodnevno na svoje telo i kožu nanosimo dosta različitih proizvoda u cilju održavanje higijene, očuvanja prirodnih svojstava kože i umanjenja negativnih uticaja koji dolaze spolja. 

Podaci kažu da žene u proseku koriste oko 10 kozmetickih proizvoda svaki dan. I ne samo žene, setite se koliko kozmetickih proizvoda koriste naša deca. 

Ukoliko uz to znate i za podatak da koža upija oko 60% svega što se stavlja na nju, jasno vam je da je izbor da to budu prirodni sastojci najbolji moguci. 

Konvencionalna kozmetika koju svakodnevno viđamo na policama u marketima i kupujemo pod uticajem reklama uobičajeno sadrži naftne derivate u vidu mineralnih ulja, parafina i voska. Zatim tu su parabeni koji su ustvari konzervansi i služe da omoguce dugotrajnost, kao i derivati aluminijuma i razne vrste alkohola koji trajno štete ne samo koži već i celokupnom organizmu kroz njihovu apsorbciju. Svi ovi sastojci postaju potencijalno opasni za naše telo, jer kroz kožu dospevaju u naš krvotok.

Baby Boo prirodna kozmetika sa organskim sastojcima

 

Prirodna kozmetika uzima iz prirode i kombinuje biljke i ulja koja vec imaju neophodne vitamine, regenerišuća svojstva koja hidiraju kožu i doprinose očuvanju njene čistoće i svežine. Podsetimo se da je nega i krenula upravo iz prirode, kroz korišćenje raznih biljaka, meda, bademovog i maslinovog ulja i otkrivanje njihovih pozitivnih efekata na telo i kožu.

Ono što je svakako značajno napomenuti jeste da izborom prirodne kozmetike značajno doprinosite očuvanju i zaštiti prirode. 

Ovo su više nego dovoljni razlozi da prirodna kozmetika bude vaš prirodan izbor kada je nega u pitanju. A šta je sa decom?

Nega beba i dece - uloga prirodne kozmetike

Na pitanje da li je prirodna kozmetika dobar izbor kada je nega beba i dece u pitanju, naš odgovor bi bio nedvosmisleno DA.

Zašto?

Izbor preparata kojima ćete da negujete vaše novorodenče je jedna od dilema kroz koju prolazi svaki roditelj. Koža bebe je po svojim svojstvima izuzetno nežna, gotovo je prozracna na rodenju i sklona je čestim neželjenim reakcijama na spoljašnje uticaje. Ove promene i prilagođavanje kože prisutne su sve do puberteta, i deci a i roditeljima zadaju česte brige, koje bi svi voleli da izbegnu ili bar ublaže.

Roditelji će često pribeći poznatim preparatima, naročito u kriznim situacijama, i to onim koje su možda koristile njihove mame, prijateljice ili koje su videle na reklamama. 

Odluka da vašu bebu, kasnije dete, pa zatim i tinejdžera naviknete na prirodnu kozmetiku je prvi korak ka usvajanju jedne dobre i zdrave navike za ceo život.

Priodna kozmetika za negu beba i dece

Upravo ovim smo se mi kao mame vodile u stvaranju Baby Boo linije za negu bebine i dečije kože. Nismo želele da eksperimentišemo sa isprobavanjem različitih proizvoda, već da omogućimo svima da od prvih dana mogu da se oslone na kozmetiku koja je 98% napravljena od prirodnih sastojaka organskog porekla

U izboru sastojaka otišli smo i korak dalje, pa u našim proizvodima preovladava manuka med, ulje jojobe, makadamije, kamilice i semena pamuka

Tu je i nezaobilazni šea buter a svi sastojci su sertifikovani po EU standardima i prošli su testiranje u ovlašćenim labaratorijama u inostranstvu. 

Svi Baby Boo proizvodi su bez sulfata, boja, parabena, ftalata, formaldehida, silikona, mineralnih ulja i alergena. 

Svaki od proizvoda u potpunosti ispunjava svoje funkcije da čisti, neguje, štiti i čuva kožu vaše bebe, dece pa i vas samih.

Zato vas i pozivamo da se zajedno sa nama vratite prirodi

Vrlo je jednostavno, posetite naš shop, izaberite neki od proizvoda i ubrzo priroda spakovana u naše proizvode stiže do vas.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo