Šta su parabeni i zašto ne treba da budu u sastavu dečije kozmetike
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Šta su parabeni i zašto ne treba da budu u sastavu dečije kozmetike

21 март 2023

Parabeni u kozmetici

Parabeni. Reč za koju ste verovatno čuli, naročito ako ste nekada iz radoznalosti ili dosade pročitali deklaraciju nekog kozmetičkog proizvoda. 

Da li vam se tada upalio crveni alarm ili ste jednostavno prešli preko reči "paraben" kao obaveznog sastojka kozmetike?

Kako bi trebali da reagujete na parabene u kozmetici najbolje ćete shvatiti kada saznate šta su oni zaista.

Šta su parabeni?

Parabeni su konzervansi koji su široko rasprostranjeni u kozmetici i koriste se kako bi se očuvala dugotrajnost proizvoda. 

Pored kozmetike, parabeni su redovan sastojak prehrambenih namirnica, raznih napitaka a koristi se i u farmaceutskoj industriji.

Većina kozmetičkih proizvoda u svom sastavu sadrži vodu, što ih čini pogodnim tlom za razvoj plesni i mikroorganizama. Da bi se ovo sprečilo kao i infekcije kože u dodiru sa pokvarenim proizvodima koriste se parabeni. Oni nisu ništa drugo do hemijska jedinjenja napravljena sa ciljem da produže rok trajanja većine kozmetičkih proizvoda.

Vrste parabena koji se koriste u kozmetici

Pod parabenima možete pronaći dosta veliku grupu hemijskih jedinjenja, ali u kozmetici su najprisutnije sledeće vrste parabena:

  • Metilparaben (E218), predstavlja sintetički konzervans koji se najcešce nalazi u kremama, losionima, šamponima, tonicima, dezodoransima i mnoštvu drugih kozmetičkih proizvoda. Metilparaben će se u sastavu kozmetičkih proizvoda najlakše prepoznati pod oznakama E218, 4-hidroksi metil estar benzoeve kiseline, metil 4- hidroksibenzoat ili jednostavno pod nazivom"Methylparaben". On se koristi u koncentracijama od 0,1% do 0,5%. 
  • Propilparaben (E216), ima slična svojstva kao i metilparaben i obično se u sastavu kozmetičkih proizvoda nalazi kao konzervans pod oznakama poput E216, p – hidroksibenzoeva kiselina ili jednostavno "Propylparaben". On se koristi u koncentracijama od 0,01% do 0,5% i često se kombinuje sa drugim konzervansima, kao što su metilparaben ili butilparaben. 
  • Etilparaben (E214), se pretežno koristi u kombinaciji sa butilparabenom i nalazi se pod oznakom E214 i nazivom "Ethylparaben". U kozmetičkim proizvodima se najcešće koristi u koncentracijama od 0,1% do 0,5%.
  • Butylparaben (E209), se obično nalazi u kozmetičkim proizvodima kao konzervans pod oznakama poput E209 i nazivom "Butylparaben". On se koristi u koncentracijama od 0,1% do 0,4% i često se koristi u kombinaciji s drugim konzervansima, kao što su metilparaben, etilparaben ili propilparaben.


Iako vam ove oznake na prvu deluju komplikovano, njihovo poznavanje olakšaće vam čitanje deklaracije kozmetičkih proizvoda i prepoznavanje da li sadrži ili ne parabene.

Konzervansi u kozmetickim proizvodima

A zašto je ovo uopšte važno?

Jednostavno jer se poslednjih godina parabeni smatraju štetnim sastojkom kozmetičkih proizvoda koji u dužem periodu korišćenja može da utiče na zdravlje.

Zašto se parabeni smatraju štetnim sastojkom u kozmetici?

Iako široko korišćeni u kozmetičkim proizvodima, parabeni spadaju u grupu sintetičkih, hemijskih sastojaka koje bi trebalo izbegavati. 

Koliko su parabeni zaista štetni jeste pitanje oko kojeg postoje oprečna mišljenja. Međutim činjenica jeste da su neke zemlje u EU, kao što su Švedska i Danska, zabranila parabene  u sastavu kozmetičkih proizvoda naročito onih namenjenih deci, što govori u prilog njihovoj štetnosti. 

Postoji nekoliko potencijalnih rizika po zdravlje koje parabeni u kozmetici mogu da izazovu, iako ne postoje istraživanja i dokazi koji u potpunosti potvrđuju ove tvrdnje. Među najcešće navedenim zdravstvenim rizicima koji se dovode u vezu sa upotrebom parabena navode se:
 

Hormonski disbalans

Prouzrokovan je time što parabeni oponašaju estrogen u telu. Ovo je ujedno i jedan od najčešćih razloga zašto se parabeni smatraju štetnim, jer estrogen u telu, naročito kod žena ima krucijalnu ulogu kada je u pitanju očuvanje zdravlja. Takođe postoji izvestan rizik da dugotrajna izloženost parabenima i tzv. estrogenski spojevi koji nastaju kada se paraben veže za estrogen povećavaju rizik od raka dojke.

Smanjena plodnost kod muškaraca i žena

Određena istraživanja koja su bila usmerena na uticaj parabena, pronašla su direktnu vezu između parabena i plodnosti kod muškaraca i žena. Ukoliko je organizam duže izložen dejstvu parabena koji putem proizvoda dospevaju u organizam postoji mogućnost za smanjenu plodnost. Kod žena je primećeno i smanjenje rada štitne žlezde koja utiče na niz vitalnih funkcija, između ostalog i na plodnost.

Toksičnost organizma

Ukoliko se parabeni nakupljaju vremenom u telu, potencijalno mogu dovesti do toksičnosti organizma. Ovo je rezultat toga što se parabeni ne razlažu u organizmu vec se sakupljaju oko kostiju i srca.

Negativne rekcije na kožiUpotreba parabena može izazvati iritaciju, svrab, crvenilo i druge probleme na koži. Takođe spada u grupu alergenata, pa može doći i do raznih alergijskih reakcija koje se prvo primete na koži.

Istina je da se uticaj parabena na ljudsko zdravlje još uvek istražuje, ali bez obzira kome i u šta verujete, najbolje je izabrati one proizvode koji ga ne sadrže, a takva je prirodna kozmetika.

Prirodna kozmetika kao način da izbegnete upotrebu parabena

Uzimajući u obzir da nekada samo jedan proizvod može da sadrži u sebi 4,5 vrsta parabena jasno je da to donosi dosta rizika, naročito kada su deca u pitanju. Da ne biste razmišljali i dovodili u pitanje sopstvene odluke, uvek možete da izaberete prirodnu kozmetiku sa organskim sastojima koja ne sadrži ne samo parabene vec ni druge štetne sastojke.


Mi svakodnevno koristimo minimum jedan kozmetički proizvod za negu našeg deteta, a vremenom se taj broj povećava. Iz ovoga se jasno izvodi zaključak da se i izloženost parabenima pojačava, a i potencijalni rizici po zdravlje tokom godina. Standardni kozmetički proizvodi počev od šampona, krema, losiona i kupki svi sadrže parabene i nekada pozitivne efekte nekih drugih sastojaka poništavaju u dužem periodu.

Prirodna kozmetika bez parabena

Baby Boo kozmetika nudi sve prozvode neophodne za svakodnevnu negu beba i dece, a može ih koristiti i cela porodica koji su bez parabena ali i bez sulfata, boja, ftalata, formaldehida, silikona, mineralnih ulja i alergena.

Baby Boo  proizvodi su od sastojaka organskog porekla koji su prošli proces sertifikacije i kao takvi su dermatološki testirani. 

Izuzetno nam je važno da nezi beba i dece pristupamo svesno i odgovorno. Nije potrebno da eksperimentišemo u izboru i potencijalno izložimo riziku našu decu. 

Možemo da se oslonimo i vratimo prirodnoj nezi, koja pored toga što je 100% neškodljiva za vas i vašu decu, u skladu je sa prirodom u nama i oko nas.

Ukoliko ste se odlučili za život bez parabena naš webshop vam omogućava da vec danas imate proizvode za negu bez štetnih sastojaka.

 

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo