Shea butter: 5 razloga zašto je važan sastojak u nezi kože
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Shea butter: 5 razloga zašto je važan sastojak u nezi kože

27 јануар 2024

organski shea butter

Shea Butter ili ši buter, postao je jedan od najpoznatijih i najzastupljenijih sastojaka u kozmetičkim proizvodima namenjenim nezi kože.

Ovo svakako nije bez razloga. Kozmetička industrija svakodnevno donosi novine kada je nega u pitanju i otkriva nove sastojke iz prirode koji pomažu da postignemo savršenstvo u izgledu naše kože, ali i da ga održimo. Shea butter je odavno zauzeo mesto broj 1 u proizvodima za negu kože, jer njegovu moć i pozitivan uticaj na našu kožu, malo koji sastojak može da nadomesti.

Sigurni smo da je većina vas upoznata sa shea butterom, verovatno već u svojoj rutini nege imate proizvode bazirane na njemu. Ukoliko to nije slučaj možda ćete promeniti mišljenje kada saznate sve o ovom neverovatnom sastojku koji se odavno koristi u nezi.

Šta je shea butter?

Shea butter ili kod nas poznat kao ši buter, jeste masno ulje koje je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju, a koje se dobija iz plodova shea ili karita drveta koje raste u Africi.

Ši buter se tradicionalno dobija ručnim postupkom prerade plodova, koji se nakon branja fermentišu, suše, prže, te konačno postupkom mlevenja i presovanja dobija se maslac. Ovaj dugotrajan i pažljiv proces ključan je za očuvanje svih hranljivih sastojaka koji čine shea butter jedinstvenim. Ovako se dobija čist nerafinisan shea butter, koji je ujedno i najčistiji oblik sa svim prirodnim sastojcima i svojstvima. Svoju nezamenjivu ulogu u nezi kože shea butter duguje upravo hranljivim sastojcima koje sadrži, i koji ga izdvajaju u odnosu na druga prirodna ulja, a to su:

Masne kiseline

Shea butter sadrži 5 osnovnih masnih kiselina koje ga čine hranljivim sastojkom za našu kožu koji je neverovatno hidrira i pomaže u regeneraciji kože. Ši buter sadrži oleinsku, stearinsku, linolnu, palmitinsku kiselinu i arahidinska kiselina, sa najvećim procentom oleinske, koja je zapravo omega-9 masna kiselina i linolinske kiseline. Kombinacija ovih masnih kiselina regeneriše, štiti i neguje kožu na najefikasniji način.

Vitamini

Shea butter je izvor esencijalnih vitamina poput vitamina A, E i F. Vitamin A igra ključnu ulogu u obnovi kože, vitamin E štiti od oksidativnog stresa, dok vitamin F podstiče zdravlje kože. Kombinacija vitamina A i E koji održavaju elastičnost kože su izuzetno značajni u borbi protiv starenja kože, zbog čega je shea butter sastojak anti age preparata i proizvoda.

Antioksidansi

Shea butter sadrži antioksidanse poput polifenola, koji pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala, odgađajući proces starenja kože i pružajući joj dugotrajan sjaj.

ši buter

Ovi sastojci su glavni razlog zašto se shea butter koristi u nezi kože još od davnina, prvo od strane afričkih plemena pa zatim od strane svih koji su kasnije dolazili u kontakt sa ovim jedinstvenim prirodnim sastojkom. Danas ga je kozmetička industrija prihvatila kao nezamenljiv sastojak, naročito u svetu prirodne kozmetike.

Razlozi zašto se shea butter koristi u nezi kože

Dubinska hidratacija kože

Kao što smo već napomenuli kombinacija omega masnih kiselina i vitamina E, koji su primarni u nezi kože, čine shea butterom jednim od najboljih sastojaka za hidrataciju kože. Masne kiseline, naročito oleinska, pomaže u održavanju vlažnosti kože, sprečava gubitak vode i čini je mekom i uglađenom. Zbog ovog svog svojstva shea butter je idealan za negu suve kože lica i tela.

Obnavljanje kože

Shea butter je odličan u regeneraciji kože, obnavljajući efikasno oštećene delove kože.Tako ovaj prirodni sastojak pomaže u zaceljivanju oštećenja kože, uključujući ožiljke, te doprinosi obnovi kožne barijere, čineći kožu mekom i glatkom. Ovo je razlog zašto je shea butter postao nezaobilazan u nezi kože tokom trudnoće, kao najbolji eliksir za sprečavanje nastanka i umanjenje vidljivosti već nastalih strija.

Ublažavanje upala i osetljivosti kože

Linolna kiselina, koja se takođe nalazi u shea butteru, ima protivupalna svojstva. Ovo je posebno važno za osobe s osetljivom kožom ili kožom sklonom iritacijama. Shea butter može pomoći u smirivanju upaljenih područja i ublažavanju osećaja nelagode. Otuda se shea butter koristi za tretiranja stanja kože kao što je atopijski dermatitis i ekcemi.

Antioksidativna zaštita

Shea butter sadrži antioksidanse koji pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala. Slobodni radikali dovode do oksidativnog stresa koji može ubrzati proces starenja kože, a antioksidansi iz shea buttera štite kožu od uticaja slobodnih radikala i održavaju je mladolikom u dužem periodu.

Zaštita od spoljnih uticaja i jačanje barijere kože

Shea butter stvara zaštitni sloj na koži koji pomaže u odbrani od spoljnih uticaja poput hladnoće, vetra i zagađenja. Ova zaštitna barijera održava vlagu unutar kože, čime se sprečava dehidracija i održava njena elastičnost.

Znajući sve ove karakteristike shea buttera, Baby Boo prirodna kozmetika ga je učinila glavnim sastojkom naših proizvoda.

Losion za telo na bazi ši butera namenjen je nezi tela za sve tipove kože. Losion za telo sadrži kombinaciju prirodnih sastojaka organskog porekla koji su namenjeni nezi, zaštiti i očuvanju svojstava kože. Zbog svoje blage formule mogu ga koristiti i bebe a i deca. Kao i svi naši proizvodi, losion za telo je bez parabena, boja, silikona, mineralnih ulja (parafinskih) i alergena.najbolji losion za telo

Nismo zaboravili ni važnost shea buttera za negu lica zbog čega je sastojak naše prirodne kreme za lice od manuka meda. Shea butter donosi visok sadržaj esencijalnih, omega masnih kiselina i nutrijenata ovoj kremi koji pružaju jaku zaštitu od negativnih uticaja iz okruženja i zajedno sa ostalim sastojcima sprečavaju nastanak neželjenih promena na koži.

Uzimajući u obzir da je shea butter prirodan regenerator kože, on je deo i Tamanu SOS kreme, koja je namenjena nezi problematične kože i promena koje se javljaju na koži. Tamanu krema je odlična za trenutke kada vaša koža doživljava promenu kojoj ne znate odmah uzrok. Ublažava crvenilo, smanjuje svrab i brzo vraća kožu u stanje pre promene.

Baby Boo prirodni proizvodi za negu se u potpunosti oslanjaju na prirodu i sastojke koje nam ona daje, pa samim tim i na snagu koji iz prirode donosi shea butter.

Ukoliko želite da budete potpuno sigurni da ste vašoj koži, koja je jedan od najznačajnijih organa za nas, priuštili ne samo negu već i zaštitu izaberite prirodnu kozmetiku.

Na našem online shopu možete pronaći sve što vam je potrebno za negu tela, kose i kože.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo