Suva koža lica ne mora da bude problem uz pravilnu negu
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Suva koža lica ne mora da bude problem uz pravilnu negu

14 август 2023

Nega suve kože lica

Suva koža lica pored toga što zahteva dosta vremena i truda kada je nega u pitanju, negativno utiče na samopouzdanje. Lice je nešto što prvo primetimo kod drugih, ali i kod sebe kada počnemo da razvijamo svest o sopstvenom izgledu.

To kako nam koža lica izgleda, određuje izbor i količinu preparata za negu, način na koji ćemo da se šminkamo ali i vreme i trud koji ćemo da uložimo u to. Suva koža lica je visoko na lestvici tipa kože koji ne bismo želeli da imamo, ali isto tako se bar jednom u životu susretnemo sa njom. Naša koža često pod uticajem promena temperature, nepravilne nege ili drugih tretmana zna da promeni karakteristike i lako postane suva.

Zbog toga je dobro znati:

Šta ukazuje na to da imate suvu kožu lica

Za većinu onih koji imaju ovaj tip kože dominantan znak raspoznavanja suvoće kože jeste osećaj zategnosti, naročito nakon umivanja i kontakta sa vodom. Suva koža je zapravo izgubila svoju prirodnu vlažnost ili pati od manjka lipida kože, stanje koje može biti genetski uzrokovano ili zbog pogrešne nege i izloženosti negativnim faktorima okruženja.

Pored zategnutosti, osnovne karakteristike suve kože lica su:

• Crvenilo i iritacija na pojedinim delovima lica

Suva koža lica burnije reaguje na sve stimulanse iz okruženja, usled čega je sklona iritaciji koja se javlja u vidu crvenila i vidljivih promena na licu. Suva koža lica je sklona i ekcemima.

• Perutanje kože

Jedan od problema suve kože lica, koji većinu nas  iritira jeste pojava sitnih ljuspica na površini kože, koje su ništa drugo do ljuštenje isušene kože. Pojava ljuštenja ili perutanja suve kože lica zna naročito da bude izražena u predelu oko obrva ili na prevojima na licu.

 

• Gruba tekstura kože

Još jedan način da prepoznate da li imate suvu kožu lica, ili pojedinih njegovih delova jeste gruboća na dodir, koja prati zategnutost. Suva koža je beživotna, a to se održava kroz gubitak mekoće, nežnosti i elastičnosti kože.

• Vidljive tanke linije u vidu bora

Jedan od nedostataka suve kože lica jeste njena sklonost vrlo ranoj pojavi sitnih bora ili takozvanih finih, tankih linija na licu. Nedostatak vlažnosti koji prati ovaj tip kože čini kožu nedovoljno elastičnom, što je i razlog zašto se dobijaju bore prerano.

Ono što je dobro da znate da prepoznate jeste i razlika između suve kože lica i dehidrirane kože.

Za razliku od suve kože lica koja predstavlja tip kože, koji je takav usled faktora kao što su genetika i nedostatak masti u koži lica, dehidrirana koža je privremeno stanje koje se javlja usled narušene ravnoteže kože i gubitka vode. Dehidrirana koža može da se javi kod svih tipova kože i pravilnom negom koža se brzo vraća u prirodno stanje. Suva koža sa druge strane zahteva dugotrajnu i posebnu negu kako bi se umanjile njene negativne karakteristike.

Kako negovati suvu kožu lica

Svaki tip kože zahteva drugačiji pristup nezi, neki su malo izazovniji a neki ne zahtevaju previše truda.

Ono što je naš savet uvek jeste da pokušate sa prirodnom kozmetikom bez obzira na tip kože koju imate. Prirodna kozmetika svojim sastojcima nastoji da isprati prirodna svojstva kože, da je neguje bez narušavanja osnovne funkcije preagresivnim komponentama.

Kozmetika za suvu kožu

Kada je reč o suvoj koži lica i njenoj nezi, ona zahteva dodatnu podršku kako kroz jasne korake u rutini, tako i kroz dodatne proizvode koji će joj vratiti sjaj i hidratantnost.

Suva koža lica zahteva sledeće korake u nezi:

Redovno čišćenje

Kao i svaki drugi tip kože i suva koža lica zahteva redovno, tačnije svakodnevno čišćenje lica. Ono što jeste razlika je da suvu kožu lica ne treba tretirati hladnom a ni vrućom vodom, već isključivo mlakom vodom. Nikako ne treba dozvoliti da se sa kože skinu prirodna ulja koje koža sama proizvodi, jer kod suve kože imamo nedostatak ovih ulja. Kada čistite kožu birajte blage i prirodne losione ili mleka, naročito kada je u pitanju skidanje šminke.

Možete probati Ši buter losion koji sadrži ulja pamuka i badema, čija kombinacija sprečavaja isušivanje kože vraćajući joj elastičnost tako što je dodatno hidrira. Prilikom čišćenja suve kože nastojte da je ne trljate, već laganim tapkanjem uklonite višak vode ili sredstva za čišćenje sa lica.

Hidratacija suve kože lica

Složićete se da je ovo podrazumevana stavka u nezi suve kože lica, ali kako biste zaista hidrirali kožu treba to da radite na pravilan način. Prvo na listi prioriteta jeste izbor kreme za hidrataciju koja sadrži sastojke koji neguju suvu kožu lica na najefikasniji način.

Prirodna krema za lice od manuka meda može da bude odličan izbor za hidrataciju suve kože lica. Manuka med koji je glavni sastojak ove kreme neguje kožu, dok kombinacija ši butera, ulja makadamije i jojobe hidrira, čuva vlažnost i štiti kožu od spoljnih uticaja.

Ne zaboravite da je kremu potrebno naneti odmah nakon čišćenja kože, a po potrebi možete je naneti i više puta tokom dana. Upravo zbog učestalog nanošenja kreme, prirodna krema uvek je korak ispred drugih, jer osigurava da vaša koža ne bude konstantno izlagana parabenima, ftalatima i alkoholu koje konvencionalne kreme sadrže.

Krema za suvu kožu lica

Dodatna nega suve kože lica

Za dodatnu negu suve kože možete koristiti ulja, kao što je ulje jojobe ili ulje slatkog badema. Blaga masaža kože ovim uljima može ublažiti svrab, crvenilo i perutanje suve kože lica. Ulja treba da budu osnova i za blagi piling koje povremeno treba da primenite na koži.

Jedna od bitnijih stavki u nezi suve kože lica jeste zaštita od sunca i obavezno korišćenje hranljive kreme sa SPF-om zaštitnim faktorom. Ono što prirodnu kozmetiku čini boljim izborom jeste što njeni prirodni sastojci između ostalog štite i od negativnih sunčevih zraka.

Ukoliko vam se na suvoj koži lica pojavi ekcem naša preporuka je Tamanu krema za problematičnu kožu, koja se pokazala kao odličan saveznik za ublažavane ekcema i promena na koži.

Nastojte da vam svi kozmetički proizvodi, uključujući i dekorativnu šminku bude prilagođena vašem tipu kože, u ovom slučaju suvoj koži lica.

Pravilna ishrana kod suve kože

Lepota kože u mnogome zavisi i od načina života, pa tako određene loše navike mogu značajno da ubrzaju proces starenja, naročito kada je suva koža lica u pitanju. Pravilna ishrana može značajno da smanji suvoću kože, jer je često nedostatak određenih vitamina razlog zašto koža gubi vlažnost i elastičnost.

Kao namirnice koje se preporučuju u ishrani jesu one bogate omega 3 masnim kiselinama kao što su masne ribe, orasi i laneno ulje. Potrudite se i da unosite hranu bogatu vitaminima A i C, kao i antioksidantima. Znamo da se unošenje dovoljno tečnosti podrazumeva, a najbolje je da to bude voda. U kombinaciji sa ostalim elementima nege, pravilna ishrana može doneti dobitnu kombinaciju da vaša koža izgleda zdravo, sjajno i negovano.

Kao što smo već napomenuli, još jedan faktor koji u velikoj meri može poboljšti izgled i karakteristike suve kože lica jeste izbor prirodne kozmetike za negu, a evo i zašto.

Na koji način prirodna kozmetika pravi razliku u nezi suve kože

Kada je u pitanju suva koža lica razloga za korišćenje prirodne kozmetike je mnogo. Pre svega na ovaj način ste sigurni da pojedini sastojci u kozmetičkim proizvodima kao što su alkohol, parabeni, ftalati i sulfati neće dodatno isušivati kožu. Prirodni kozmetički proizvodi sa organskim sastojcima daju sigurnost da vaša koža neće doći u dodir sa potencijalnim alergenima i agresivnim komponentama koje mogu izazvati iritacije ionako osetljive suve kože lica.

Osnovna baza prirodnih kozmetičkih proizvoda su biljna ulja kao i drugi sastojci kao što su ši buter, manuka med, vitamini i antioksidanti koji doprinose hidrataciji kože.

Prirodna kozmetika koristi sastojke koji podržavaju prirodne karakteristike kože, a to je i stvaranje ulja koji su neophodni kako koža lica ne bi bila suva.

Kada jednom uvedete prirodne proizvode u negu suve kože lica, ali i tela primetićete promene, kako u samoj rekaciji kože na prirodne sastojke, tako i u poboljšanju izgleda i strukture same kože.

Ono što Baby Boo prirodnu kozmetiku sa organskim sastojcima izdvaja jeste to da je kreirana od potpuno bezbednih i blagih sastojaka jer je namenjena nezi kože beba, dece i odraslih.

Već sada sa zadovoljstvom možemo reći da je manuka med krema za lice postala omiljena u nezi kod mnogih mama, a i vi je možete lako probati naročito za suvu kožu lica.

Dovoljno je da je naručite putem našeg online shopa, i dodate u vašu rutinu i druge naše prirodne proizvode.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo