Razvoj bebe po mesecima: Kako da joj prilagodite negu
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Razvoj bebe po mesecima: Kako da joj prilagodite negu

25 мај 2024

razvoj bebe

Razvoj bebe po mesecima prati određene opšte karakteristike bebe u prvoj godini života koje se tiču fizičkog, emocionalnog i socijalnog razvoja.

Od trenutka kada stigne na ovaj svet, beba započinje svoj neumorni put razvoja, istraživanja sveta oko sebe, učenja i rasta. Svaki mesec donosi nove izazove, nove veštine i sposobnosti, ali i nove zahteve pred nas kao roditelje.

Naravno da je svaka beba posebna, drugačija i da je od rođena krasi jedinstven sklop osobina. Međutim, u ranom uzrastu većina beba prolazi kroz slične faze koje se ispoljavaju na određen način.

Poznavanje ovih faza i njihovih karakteristika daje roditeljima smernice kako podržati razvoj bebe u prvoj godini života na ispravan način.

Razvoj bebe u prva tri meseca

Prva tri meseca bebinog života znaju da budu izuzetno izazovni za roditelje, jer se beba upoznaje sa spoljnim svetom, razvija svoj ritam i prilagođava se procesu ishrane.

U ovom periodu beba pretežno spava veći deo dana, čak oko 17 sati, dok je period budnosti usmeren na hranjenje, presvlačenje i održavanje higijene. Ishrana je mlečna, bilo da je u pitanju dojenje ili ishrana bazirana na bebi formulama.

Što se tiče fizičkog razvoja, bebini pokreti su u ovom periodu ograničeni, često i usporeni i nekoordinisani. Tokom prvih nedelja, njen vid i sluh postepeno se razvijaju, dok počinje da reaguje na svetlost, pokrete i zvuke oko sebe. U isto vreme, njeni motorički pokreti postaju postepeno snažniji i aktivniji, dok vežba kontrolu nad svojom glavom i vratom.

U ovom periodu beba gradi emocionalnu vezu sa okruženjem i ljudima koji su njen deo i na osnovu toga razaznaje ljude u svojoj okolini. Svoje potrebe, ali i emocije beba izražava kroz plač, mimiku lica i kasnije osmehe.

Interakcija sa ljudima iz okruženja intenzivno počinje na kraju ove faze, a primećuje se kroz kontakt očima, osmeh ili negodovanje u vidu plača.

Na roditeljima je da u ovom periodu pored emotivne sigurnosti, nežnosti i pažnje, bebi pruže adekvatnu negu. To uključuje redovno hranjenje, osiguravanje udobnog i sigurnog okruženja za spavanje i ispravno održavanje higijene.

kozmetika bebe

U ovom periodu napravite prave izbore kada je u pitanju nega vaše bebe, oslonite se na sigurne i bezbedne proizvode kako biste sebe poštedeli brige i razmišljanja o potencijalnoj štetnosti sastojaka po bebino zdravlja.

Kada je higijena i nega beba u pitanju oslonite se na prirodnu kozmetiku bez hemijskih dodataka, kao što je naša Baby Boo kozmetika.

Razvoj bebe od 4. do 6. meseca

U ovom periodu razvoj bebe postaje intenzivniji i ubrzan, donoseći i vama i bebi mnogo zanimljivih i novih iskustava.

Fizički, beba postaje sve jača i spretnija. U ovom periodu, neke bebe počinju da sede bez podrške i da se okreću sa leđa na stomak i obrnuto. Kreće upoznavanje bebe sa sopstvenim telom i beba sve više eksperimentiše sa svojim rukama i prstima, hvatajući i manipulišući predmetima oko sebe.

Ovo je vreme kada se razvija dublja emocionalna veza između bebe i roditelja, koja je od ključnog značaja za njen emocionalni razvoj. Beba traži pažnju i interakciju, izražavajući svoje emocije kroz smeh, plač i različite izraze lica.

Beba postaje svesna ljudi oko sebe i pronalazi svoje načine komunikacije koji se ispoljavaju kroz osmeh, zvukove i gestove kako bi izrazila svoje potrebe i želje.

Dnevna i noćna rutina se postepeno uspostavljaju, zajedno sa potrebama za hranom. U ovom periodu, većina beba je spremna da počne sa eksperimentisanjem sa čvrstom hranom, koja se postepeno uvodi.

Uzimajući u obzir da je beba dosta aktivnija, da počinje da sedi, neke od aktivnosti vezane za negu postaju drugačije. U ovom periodu možete da počnete sa češćim kupanjem, naročito ukoliko beba puzi. Kupanje svakako postaje lakše jer beba sada može i da sedi. Obratite pažnju prilikom izbora šampona, da to bude formula bez suza i sa prirodnim sastojcima, jer koža je još uvek u fazi razvoja i može da odreaguje na alergene, sulfate ili parabene u proizvodima.

Od pomoći vam u ovom periodu može biti prirodna kupka od semena pamuka, koja pored toga što čisti i neguje kožu tela svojim sastojcima kao što su ulje jojobe i kamilice, koji su odlični u nezi kose i temena glave. Kupka za telo je prirodan i organski proizvod bez parabena, boja, silikona, mineralnih ulja (parafinskih) i alergena idealan za bebe u ovom uzrastu.

Budite slobodni da bebi u ovom periodu pružite stimulativno okruženje koje će je podstaći da istražuje svet oko sebe i razvija se na najbolji mogući način.

Razvoj bebe u periodu od 6. do 9. meseca

Kažu da je za roditelje, a i sve ostale iz bebinog okruženja, ovo najzanimljivija faza do sada. Beba postaje sve svesnija sebe, vas i svega u okruženju, samostalnija je, sklonija istraživanju, jako brzo uči i pronalazi nesvakidašnje načine da dođe do svega što želi.

U  ovom periodu, većina beba je sposobna da sedi stabilno bez podrške, a neki čak počinju da puze ili se kreću na drugi način. Njihovi motorički pokreti postaju sve koordinisaniji, omogućavajući im da istražuju svet oko sebe na aktivniji način.

Emocionalni aspekt, kao i način na koji beba izražava emocije postaje sve raznovrsniji. Beba može pokazati radost, ljutnju, strah i znatiželju, reagujući na različite situacije i svoju okolinu. Takođe beba postaje sve više svesna sveta oko sebe i svog mesta u njemu. Ona pokazuje interesovanje za interakciju sa drugim ljudima i živim bićima, kao i sa različitim objektima i igračkama.

U ovom periodu može biti korisno podsticati bebu na različite aktivnosti koje će joj pomoći u njenom razvoju. To može uključivati ​​igre koje podstiču njen motorički razvoj, kao i interaktivne igre koje podržavaju njen kognitivni i emocionalni razvoj.

Beba u ovom uzrastu počinje sa raznovrsnijom ishranom, kako se približavamo 9. mesecu ovo uključuje i samostalno jedenje.

razvoj bebe u prva 3 meseca

Pojačana aktivnost beba i isprobavanje novih stvari, uključujući i hranu traži i dodatnu negu. Ovo naročito što u ovom periodu mogu da se pojave intenzivniji osipi, crvenilo i druge reakcije kože, jer je beba znatno izloženija dejstvu spoljnih faktora u dodiru sa okruženjem.

U ovom periodu dobro je pri ruci imati kremu koja će da umiri kožu i spreči dalje širenje promena na koži. Tamanu SOS krema za problematičnu kožu je osmišljena kao brza pomoć roditeljima kod osipa, alergijskih reakcija, crvenila i drugih promena na koži. Svojim prirodnim sastojcima kao što je tamanu i ulje kamilice sa anibakterijskim svojstvima umiruju nadraženu kožu. Ši buter kao sastojak obnavlja strukturu kože i vraća joj mekoću, dok jojoba ulje stvara zaštitni sloj i sprečava crvenilo i dodate iritacije.

Karakteristike bebe uzrasta od 9 meseci do godinu dana

Vaša beba verovatno već može da sedi bez podrške, možda čak i stoji uz priržavanje ili uz pomoć nameštaja. Neki mališani već mogu da puze ili se pokušavaju oslanjati na sve četiri, dok drugi možda počinju da prave prve korake uz podršku. Ove karakteristike vezane za fizički razvoj su individualne i različite su od deteta do deteta.

U ovom periodu, beba može početi da izgovara prve reči ili slogove, iako će većina komunikacije i dalje biti neverbalna. Ona može koristiti gestove, pokazivanje i zvukove kako bi izrazila svoje potrebe i želje.

Beba postaje sve radoznalija i voli da istražuje svet oko sebe. Možda će početi da istražuje objekte, otvarajući ih, bacajući ih ili ih stavljajući u usta kako bi istražila teksturu i ukus.

Beba sve više uživa u interakciji sa drugima, uključujući igru sa vršnjacima ili interakciju sa članovima porodice. Ona može uživati ​​u jednostavnim igrama poput sakrivanja ili bacanja loptice. Iskazivanje emocija postaje intezivnije i beba sada zna i da se ljuti, negoduje i da nekada pokaže iznenađujuće jake emocije.

Vaša beba može pokazivati ​​napredak u razvoju finih motoričkih veština, poput hvatanja sitnih predmeta prstima ili korišćenja jednostavnih predmeta prilagođenih njima za crtanje, bojenje ili ubacivanje.

U ovom periodu nega bebe zahteva dodatne proizvode, naročito kada je u pitanju nega kože jer je beba izloženija, više je u pokretu, dolazi u dodir sa različitim predmetima i često ih stavlja u usta. Dobro je za potrebe dodatne hidratacije u ovom periodu uvesti losion za telo, jer ćete početi da se susrećete sa isušenijim delovima tela.

Baby Boo losion za telo od ši butera je odličan za dodatnu hidrataciju, zaštitu i očuvanje prirodnih svojstava dečije kože. Losion za telo sadrži sastojke prirodnog porekla kao što su manuka med, ulja pamuka i badema i ne sadrži parabene, boje, silikon, mineralna ulja (parafinska) i alergene.

Za dodatnu hidrataciju možete koristiti i prirodno ulje za telo, kao što je ulje od slatkog badema. Većina roditelja je u dilemi sa upotrebom ulja kod beba i dece, a te dileme smo rešili za vas i odgovorili na pitanje da li bebi ulje treba da bude deo nege.

Bebe u prvih godinu dana prelaze neverovatan put razvoja i rasta, koji donosi mnogo radosti roditeljima ali i poneku brigu.

Da bi ste brigu smanjili na najmanju meru, i uživali u ovome neponovljivom periodu roditeljstva, na vama je da pružite bebi negu, brigu, pažnju i mnogo ljubavi.

Jedan od načina da bebama pokažete ljubav jeste i kroz negu njihove kože i tela. A tu smo mi sa našim proizvodima kreiranim od strane mama upravo kao podrška svim roditeljima na ovom putu.

Pogledajte naš online shop i pronađite sve prirodne proizvode koji su vam potrebni za negu bebe u prvoj godini.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo