Temenjača kod beba: saveti za negu temena glave kod beba
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Temenjača kod beba: saveti za negu temena glave kod beba

14 август 2023

Teme glave i nega kod beba

Temenjača kod beba je stanje kože glave koje iako je uobičajeno i potpuno bezopasno, kod nas roditelja izaziva niz pitanja a samim tim i zabrinutost.

Bebina koža je uobičajeno nežna, meka i besprekorno čista. Ali šta kada se dogodi da baš i nije tako, kao što je slučaj sa pojavom temenjače?

Većina roditelja ne voli ovo stanje kože kod beba i dece, koje se uobičajeno javlja na temenu glave. Koliko god da nam delovalo zabrinjavajuće i problematično, uz pravilnu negu temenjača se postepeno smanjuje, sve dok u potpunosti ne nestane.

Da bismo saznali kako da negujemo teme glave bebe, neophodno je prvo da znamo šta je i zbog čega se javlja temenjača kod beba.

Šta je temenjača?

Temenjača kod beba, poznata i pod medicinskim nazivom seboreični dermatitis, predstavlja stanje kože temena glave koje karakteriše pojava masnih, žućkastih ili belih ljuskica na koži vlasišta u vidu naslaga. Iako samo ime ukazuje da se vezuje za teme glave, temenjača može da zahvati i druge delove tela kao što je predeo oko i iza ušiju, pelenska regija, deo kože oko obrva ili na čelu.

Temenjača kod beba je u potpunosti bezopasno stanje kože, i javlja se još tokom prvih nedelja života i najčešće prolazi tokom prve godine, mada se u određenim slučajevima i manje intenzivnim oblicima može zadržati i duže kod dece. Zbog toga je izuzetno bitna ispravna nega temena glave kod beba, da se ne bi temenjača zadržala dugo na temenu glave.

Nega temenjače je jednostavnija kod beba jer one pretežno nemaju, ili imaju jako malo kose čineći lako dostopnim teme za tretiranje u vidu masaže i četkanja.

Kao razlog pojave temenjače kod beba navodi se pojačan nivo hormona koje se tokom trudnoće preneo na bebu i koji izaziva povećano lučenje loja u lojnim žlezdama. Oslabljen imunološki sistem, kao i genetske predispozicije takođe se navode kao razlozi temenjače kod beba.

Neka ranije verovanja su povezivala nastanak temenjače sa zaštitom temena bebe, koje je u prvim fazama života mekano i osetljivo. Upravo osetljivost temena glave kod beba, nekada izaziva strah kod roditelja kada je nega u pitanju. Da straha ne bi bilo najbolje je razumeti problem.

Ulja za negu temenjače

Ono što svakako treba da znate jeste kako prepoznati temenjaču kod beba?

Temenjača kod beba je vrlo uočljiva bez obzira na njen intenzitet i karakterišu je nataložene masne žućkaste i bele ljuskice na temenu glave. Nekada je područje koje je zahvatila temenjača crvenkasto ili blago narandžasto i stanje i izgled se ne menjaju čak ni nakon kupanja i pranja glave. Za roditelje je važno da razumeju da ovo stanje ne izaziva nikakve nelagode kod beba i retki su slučajevi kada se javlja blagi svrab.

Saveti za negu temena kod beba

Nega temenjače je važna kako za njeno postepeno smanjivanje do potpunog nestanka, tako i za sprečavanje dalje iritacije tog dela kože. Kao savete za negu temenjače kod beba izdvajamo:

Blago čišćenje i pranje temena glave

Za negu bebine kože, a naročito temena glave birajte prirodne proizvode sa blagim sastojcima, bez bilo kakvih dodatih hemijskih jedinjenja. Prirodni šampon na bazi ulja makadamije može da bude savršen za negu temena glave kao i kosu ukoliko je beba ima. Koristite mlaku vodu i nežnim pokretima utrljajte šampon rukom na teme.

Temenjača kod beba kako skinuti

Četkanje kose i masiranje temena

Četkanje kose nakon pranja, laganim kružnim pokretima odstranjuje ljuspice temenjače sa glave. Prilikom ove aktivnosti izaberite četke sa prirodnim i mekanim vlasištem. Ovakva masaža pored toga što pomaže kod uklanjanja temenjače, podstiče cirkulaciju i smiruje bebu, jer su im masirajući dodiri glave najprijatniji. Jedno od čestih pitanja jeste da li se temenjača kod beba sme grebati ili grubo odstranjivati? Odgovor je ne, nikako, najbolji način za njeno odstranjivanje je blago četkanje mekim četkama ili nežno trljanje mekanom tkaninom.

Mazanje temena prirodnim uljem

Prirodno ulje poput ulja od slatkog badema može pomoći da se nataložene masne naslage kod temenjače lakše odstrane. Nakon kupanja nanesite par kapi ulja na teme i laganim pokretom utrljajte, zatim mekanim peškirom ili pelenom koju koristite u te svrhe, nežno trljajte teme. Primetićete da se ljuspice lagano odvajaju od glave.

Ono što je značajno naglasiti jeste da ukoliko smatrate da je stanje temenjače kod vaše bebe drugačije od uobičajenog, posavetujte se sa pedijatrom i po potrebi dermatologom. Ukoliko dobijete od njih savete za negu temenjače kod beba, primenite ih onako kako vam je rečeno.

I naravno naoružajte se strpljenjem, jer temenjača zna da bude uporna i da se teže uklanja.

Kako sprečiti pojavu temenjače kod beba

Sprečavanje pojave temenjače kod beba se zasniva na pravilnoj nezi bebe i upotrebi blagih preparata i kozmetičkih proizvoda, kao što su prirodni proizvodi na bazi ulja, bez štetnih sastojaka. Uz redovno pranje i održavanje čistoće kod beba i održavanje temena glave suvim znatno će pomoći kako u sprečavanju nastanka temenjače, tako i pogoršanju stanja ukoliko ona već postoji. Kod nege budite umereni, jer preterana upotreba proizvoda može dovesti do dodatnih reakcija kože glave.

Prirodni šamponi za bebe

U određenim slučajevima temenjača je reakcija na alergene iz hrane tako da je neophodno povesti računa o ishrani kod beba i dece.

Nekada temenjača dolazi u kombinaciji sa ekcemima kod beba, ili je često pomešaju roditelji usled neiskustva. Iako po izgledu imaju sličnosti, ova dva stanja kože koja najčešće pogađaju kožu itekako imaju razlike, i koliko god da zabrinjavaju roditelje ipak su u većini slučajeva bezopasna.

Među kozmetičkim proizvodima možete naći i one koji su namenjeni isključivo nezi temenjače, ali ukoliko od bebinih prvih dana krenete sa pravilnom negom i izborom prirodnih proizvoda, oni vam neće biti potrebni.

Prirodni proizvodi sa organskim sastojcima, kao što su naši Baby Boo proizvodi su dovoljno blagi i nežni, a ujedno efikasni u zaštiti bebine kože. Kao osnovu imaju mešavinu prirodnih ulja, manuka meda, ši butera i drugih prirodnih sastojaka koji su se pokazali kao najbolji u nezi kože.

Kada je temenjača kod beba u pitanju uz pravilnu negu i izbor proizvoda, dovoljno je da budete strpljivi i istrajni.

Naši proizvodi su tu da vas podrže na tom putu strpljenja i nege bebinog temena i odstranjivanju temenjače.

Sve Baby Boo proizvode možete pronaći na našoj online prodavnici.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo