Tipovi kože: Značaj poznavanja tipa kože kod izbora kozmetike
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Tipovi kože: Značaj poznavanja tipa kože kod izbora kozmetike

04 јул 2024

tipovi koze

Tipovi kože su skup karakteristika koje vaša koža poseduje i kojima se definiše njeno stanje pa samim tim i nega koja joj odgovara.

Koža je naš največi organ i naš zaštitini omotač koji nas štiti od svih spoljnih uticaja. Koliko ona nas štiti, toliko je neophodno da i mi nju sačuvamo kroz ispravnu negu i održimo je zdravom i blistavom u što dužem periodu.

Sada već postoje razne tehnike, metode i mnoštvo proizvoda koji se nude za negu i očuvanje svojstava kože. Međutim, ključ uspeha u nezi kože leži u razumevanju njenih jedinstvenih potreba, jer svako od nas ima jedinstven tip kože, kome treba prilagoditi negu.

Osnovni tipovi kože i njihove karakteristike

Postoje tri osnovna tipa kože: suva, masna i normalna koža. Svaki od ova 3 tipa kože poseduje karakteristike koje je definišu, ali u većini slučajeva pored primarnih karakteristika tog tipa kože, tu su i dodatna svojstva koja su se pojavila usled nege, uticaja određenih faktora ili jednostavno činjenice da je vaša koža ipak mešovita.

Suva koža

Osnovne karakteristike po kojima se prepoznaje suva koža su osećaj zatezanja, grubost na dodir i učestalo perutanje. Ove karakteristike proizilaze iz činjenice da suva koža ima nedostatak lipida i prirodnih ulja što rezultira dehidiriranošću kože i izraženom suvoćom. Suva koža je manje elastična i sklonija je pojavi bora ali i pucanju i strijama po telu. Suva koža zahteva korišćenje hidratantnih proizvoda koji zadržavaju vlažnost i dodatno hrane kožu.

U dodatnoj hidrataciji suve kože od pomoći vam mogu biti ulja za telo. Jedno od najboljih ulja za telo je svakako bademovo ulje i to prirodno kao što je Baby Boo ulje za telo od slatkog badema. Ovo ulje pored bademovog ulja koje je prirodni ovlaživač sadrži i ulje semena pamuka koje sprečava isušivanje kože, što daje savršenu kombinaciju za suvu kožu. Ulje slatkog badema je kombinacija prirodnih ulja koji svojim svojstvima neguju suvu kožu i održavaju njena prirodna svojstva kao što su hidratantnost, elastičnost i mekoća. Redovna upotreba ovog ulja može ublažiti primarne karakteristike suve kože, a i sprečiti pojavu ekcema kojima je ovaj tip kože sklon.

Masna koža

suva koza

Ovaj tip kože se prepoznaje po sjajnoj i masnoj površini koju karakteriše višak sebuma koju proizvodi u većim količinama nego što je potrebno. Upravo zbog ove karakteristike masna koža je uobičajeno sa zatvorenim porama i sklona je pojavi bubuljica i akni. Masna koža može biti posebno izražena u T-zoni (čelo, nos, brada), dok ostatak lica može imati normalne ili suvlje oblasti.

Pravilna i redovna nega, uz korišćenje prilagođenih proizvoda, može pomoći u kontroli masne kože i održavanju zdravog i blistavog izgleda. Ono što igra značajnu ulogu u nezi masne kože jeste krema za lice, koja treba da bude lagana, gelasta hidratantne kreme koje neće dodatno opteretiti kožu. U ove svrhe može vam poslužiti manuka krema za lice, na bazi manuka meda jednog od njaboljih prirodnih sastojaka za kožu. Pored manuka meda ova krema sadrži jojoba ulje koje ima antiinflamatorno i antibakterijsko svojstvo i umiruje nadraženu kožu kakva masna koža često zna da bude. Ova nežna formula na bazi organskih sastojaka štiti i neguje kožu a da je ne opterećuje, masti ili narušava prirodna svojstva.

Normalna koža

Normalna koža obično ima dobar balans vlage i ulja, bez izraženih problema kao što su suvoća ili prekomerna masnoća.  Obično nema izražene probleme kao što su suvoća ili prekomerna masnoća, već ima zdrav i uravnotežen izgled. Međutim, iako je normalna koža manje sklona problemima od drugih tipova kože, i njoj je potrebna odgovarajuća nega kako bi se očuvao njen zdrav izgled. Za negu normalne kože izaberite prirodne proizvode jer je to najsigurniji način da nećete narušiti strukturu i svojstva ovog tipa kože. Baby Boo proizvodi su organski i svi su bez parabena, silikona, boja, mineralnih ulja i alergena i odlična su osnova za negu kože kako bi se sačuvale njene karakteristike.

Kako odrediti tip kože

masna koza lica

Tip kože možete prepoznati posmatranjem vaše kože i to najbolje nakon što je operete samo vodom. Sve ono što primetime tokom tog procesa posmatranja govori o vašoj koži, bilo da je u pitanju sjaj na određenim delovima, perutanje, suvoća ili zategnutost. U zavisnosti od toga koja od ovih karakteristika preovladava, vaša koža se može podvesti pod određeni tip.

Nakon pranja kože sačekajte pola do sat vremena i dodirnite kožu. Ako je koža masna primetićete ostatke masnoće na ruci ili ćete jednostavno primetiti da vam se koža previše sjaji. Suva koža će se osećati zategnuto i suvo, dok će normalna koža biti meka i glatka. Slično je i sa nanošenjem proizvoda, sačekajte neko vreme nakon nanošenja proizvoda i u zavisnosti od reakcije vaše kože (da li ga upija ili ne), da li su na površini masni tragovi shvatićete o kom tipu kože se radi kod vas.

Svakako da je najbolji a i nasigurniji način da ustanovite ne samo tip već i stanje vaše kože poseta dermatologu. Danas pored ustaljenih tehnika sličnim ovima koje smo ranije nabrojali, postoje i specijalni aparati koji tačno mogu da ustanove šta su potencijalni problemi vaše kože i na kojim delovima je došlo do izmena osnovnih karakteristika.

Značaj poznavanja tipa kože

Pravilna nega kože u skladu sa njenim tipom pomaže u očuvanju njenog zdravog izgleda i zaštitne funkcije.

Ono što je potrebno shvatiti jeste da različiti tipovi kože zahtevaju različit pristup nezi i u velikoj meri utiču na izbor proizvoda koje treba koristiti kako bi se očuvala koža. Na primer, suva koža zahteva bogate, hidratantne proizvode kako bi se nadoknadila nedostajuća vlaga, dok masna koža može zahtevati lagane, nekomedogene proizvode koji neće začepiti pore.

Korišćenje neadekvatnih proizvoda ili tretmana može dovesti do raznih problema sa kožom kao što su suvoća, iritacija, akne ili prekomerna masnoća.

Ne sam izbor proizvoda koji nisu u skladu sa tipom kože, već i proizvodi sa određenim hemijskim sastojcima mogu izazvati probleme i dovesti do promene osnovnih karakteristika kože. Zbog toga je neophodno osloniti se na prirodnu kozmetiku koja je blaga, nežna i prati prirodne karakteristike kože.

Prirodna kozmetika koja ne sadrži parabene, sulfate, ftalate, veštačke boje i mirise osigurava da je nega kože iznad svega bezbedna bez obzira na njen tip. Odsustvo agresivnih sastojaka smanjuje mogućnost pojave iritacija i trajnih promena na koži.

Ono što je dobro znati jeste da je prirodna kozmetika kreirana tako da odgovara širem spektru tipova kože. Upravo takvi su Baby Boo prirodni proizvodi kreirani od najboljih organskih sastojaka koji provereno daju najbolje rezultate u nezi raznih tipova kože. Pored uobičajenih proizvoda kreirali smo i Tamanu kremu za negu problematične kože koja umiruje nadraženu i iziritiranu kožu i sprečava širenje promena na koži. Ova krema je bazirana na kombinaciji tamanu ulja, ulja jojobe i kamilice koja svojim antibakterijskih i antivirusnih svojstava vraćaju koži prvobitna svojstva uz stvaranje zaštitnog sloja na koži.

Sve Baby Boo prirodne proizvode koje možete koristiti u nezi vaše kože možete pronaći na našem online shopu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo