Ulje za kosu: Dobar izbor ili ne
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Ulje za kosu: Dobar izbor ili ne

25 јун 2024

najbolje ulje za kosu

Ulje za kosu je još jedan u nizu proizvoda koji dobija na značaju, naročito kada je reč o regeneraciji kose i pospešivanju njenog rasta.

Ulje za kosu se već vekovima koristi za negu kose, očuvanje njene lepote i sjaja zbog mnoštva hranljivih sastojaka koje poseduje i zbog svog proverenog delotvornog dejstva na kosu. Međutim dok ga neki koriste bez razmišljanja i dovođenja u pitanje rezultata koje ostvaruje, dosta je i onih koji se pitaju da li je ulje za kosu samo još jedan u nizu hit proizvoda?

Čak i kada smo sigurni da ulje donosi razne blagodeti kosi, ostaje pitanje koje je ulje najbolje za negu kose u mnoštvu ulja koja se nude?

Sve odgovore na ova pitanja možete dobiti ukoliko se jednostavno upoznate sa uljima za kosu i za šta se tačno koriste u nezi kose.

Šta je ulje za kosu i na koji način se koristi u nezi kose

Ulje za kosu je proizvod koji se koristi za poboljšanje zdravlja, teksture i izgleda kose. Osnovna svrha ulja za kosu je hidratacija, omekšavanje i jačanje vlasišta i same kose. Osim toga, ulje može pomoći u zaštiti kose od oštećenja uzrokovanih spoljnim uticajima poput sunčeve svetlosti, vetra, toplote od stilizovanja, kao i od hemijskih tretmana.

Uobičajeno je ovo formula bazirana na kombinaciji različitih ulja za kosu, biljnog porekla koja imaju hranljiva i zaštitna svojstva.

Ulje za kosu možete koristiti na različite načine u nezi kose, u zavisnosti koji efekat želite da postignete sa njim.

Jedan od uobičajenih načina na koji se ulje za kosu koristi jeste njegovo nanošenje na suvu kosu, tako što se utrlja na dlanove i nanese na suve krajeve kose kako bi ste ih hidrirali i nahranili. Pored hranjenja kose dobijate i estetski efekat zaglađivanja vrhova i oni samim tim izgledaju lepše i urednije.

Ulje za kosu može da se doda u šampon za kosu kako bi se poboljšala hidratacija i nahranila dodatno kosa. Možete se u nezi osloniti i na šampon koji je baziran na kombinaciji ulja kao što je makadamija prirodni šampon koji se bazira na ulju makadamije, jednom od najboljih ulja za negu kose, ulju jojobe i kamilice, a pored toga tu je i manuka med. Ovaj šampon je bez sulfata, parabena, veštačkih mirisa i boja, a njegova uljana formula pomaže kod raščešljavanja kose, donosi joj sjaj i mekoću.

najbolji šampon za kosu

Tretmani pre pranja kose podrazumevaju nanošenje ulja na suvu kosu, naročito na teme gde se ulje drži od jednog do nekoliko sati, kako bi se nahranila i podstakla obnova kose. U ove svrhe možete napraviti i masku za kosu na bazi ulja i kombinacije dodatnih sastojaka kao što je med kako biste vratili kosi zdrav izgled.

Često se primenjuju i topli tretmani sa uljem u vidu toplih uljanih pakovanja za kosu ili masaža temena kako bi se na ovaj način povećala apsorbcija ulja i njegovo delovanje na teme glave. Takođe neke formule ulja mogu pružiti zaštitu od toplote koja se koristi prilikom stilizovanja kose fenom, peglom ili figarom.

Ulje za kosu dolazi u različitim formulama i sastojcima, pa je važno odabrati ono koje odgovara vašem tipu kose i potrebama.

Koje ulje za kosu izabrati

Odabir ulja za kosu je izuzetno važan kako biste postigli efekat koji želite. U mnoštvu proizvoda koji se nude pri odabiru ulja za kosu vodite se sledećim faktorima:

Tip kose

Različiti tipovi kose zahtevaju različit pristup nezi, zbog njihovih posebnih potreba. Recimo ukoliko je vaša kosa suva, ulja koja doprinose dodatnoj hidrataciji i čuvaju vlažnost kose su za vas. Takva su kokosovo ulje i arganovo, dok je za masnu kosu preporučljivo lagano ulje kao što je ulje jojobe.

Trenutno stanje kose

Ako imate oštećenu ili tretiranu kosu, vama će pomoći ulje koje obnavlja i jača vlas. Ulja poput arganovog ili ricinusovog ulja poznata su po svojim regenerativnim svojstvima.

Problem koji želite da rešite sa kosom

U zavisnosti od problema sa kosom koji želite da rešite izabraćete ulje za kosu koje je najbolje za to. Tako recimo neko želi da se reši peruti, ili da spreči dalje lomljenje dok je nekome prioritet podsticanje rasta kose. Ricnusovo ulje može biti od pomoći u jačanju korena kose i podsticanju rasta, dok ulja poput čajevca mogu pomoći u borbi protiv peruti.

Tekstura i mirisi ulja

U zavisnosti da li preferirate lagana ulja koja se brzo upijaju i ne ostavljaju masan trag prioritet ćete dati njima, dok drugi preferiraju bogatija ulja koja dublje hidriraju i hrane kosu. Pošto određena ulja imaju specifičan miris, možda ćete preferirati ulja sa esencijalnim mirisima ili cvetnim dodacima.

U odabiru ulja za kosu vam svakako može pomoći i informacija o tome koja su ulja najbolja za negu kose.

Vrste ulja za kosu

Za negu kose koriste se različite vrste ulja i svaka vrsta ima svoje specifične karakteristike i prednosti. U najpoznatija ulja za negu kose spadaju:

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je jedno od najpopularnijih ulja za kosu. Bogato je hranljivim sastojcima, uključujući masne kiseline, što ga čini idealnim za hidrataciju suve i oštećene kose. Takođe pomaže u jačanju vlasi i sprečavanju lomljenja.

Arganovo ulje

Arganovo ulje poznato je po svojim hidratantnim svojstvima i antioksidantima kojima je veoma bogato. Ono pomaže u obnavljanju suve i oštećene kose, čineći je mekom, sjajnom i lakšom za oblikovanje.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje ima gustu teksturu i sadrži ricinoleinsku kiselinu koja je poznata po svojim antibakterijskim i protivupalnim svojstvima. Ono pomaže u jačanju korena kose, podstiče rast kose i čini je gušćom i sjajnijom.

Jojobino ulje

Jojobino ulje slično je prirodnom ulju koje proizvodi vlasište, što ga čini izuzetno blagim i prikladnim za sve tipove kose, uključujući i masnu kosu. Ono hidrira i omekšava kosu, a istovremeno reguliše proizvodnju sebuma na vlasištu.

Bademovo ulje

Bademovo ulje je bogato hranjivim sastojcima koji dubinski hrane i hidriraju kosu, ostavljajući je mekom, sjajnom i otpornom na oštećenja. U nezi kose oslonite se na prirodno bademovo ulje kao što je Baby Boo ulje koje je kombinacija ulja kamilice, jojobe i semena pamuka. Ovo ulje je dobra osnova za negu kose, jer je blago od organskih sastojaka i brzo se upija. Možete ga korititi i kao deo maski za kosu, a možete ga naneti i na vrhove jer mu je namena višestruka.

bademovo ulje za kosu

Kosa nam je svima izuzetno bitna, jer je ne samo odraz naše lepote već i pokazatelj zdravlja. Takođe kosa je često na udaru naših eksperimentisanja sa izgledom, što dovodi do toga da gubi svoja svojstva. Ulja za kosu su dobar način da se kosi povrati sjaj, mekoća i zdravlje ali i da se očuva njen prirodan izgled i da se podstakne rast.

Ne zaboravite da u nezi kose primat date prirodnim proizvodima kao i prirodnim uljima jer tako osiguravate sebe da nećete oštetiti vašu kosu.

Za prirodnu negu pogledajte Baby Boo prirodne proizvode sa organskim sastojcima koje možete pronaći na našem web shopu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo