Bubuljice kod beba: Da li treba da vas brinu ili ne?
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Bubuljice kod beba: Da li treba da vas brinu ili ne?

23 фебруар 2024

bubuljice

Bubuljice kod beba su još jedna u nizu promena na koži koja donosi dosta pitanja, dilama i zabrinutosti kod roditelja.

Koža, prvo novorođenčeta a kasnije i beba, često razvija različite vrste osipa među kojima su i bubuljice. Bez obzira da li ste prvi put roditelj ili ste iskusni u ovoj ulozi, skoro pa isto ćete reagovati ukoliko primetite male bele tačkice na licu vaše bebe ili crvene bubuljice koje se povremeno pojavljuju.

Jedno od pitanja koje ćete sigurno postaviti - treba li zbog ovoga da se brinem?

Razlozi za pojavu bubuljica kod beba mogu varirati, i često su povezani s fiziološkim procesom prilagođavanja kože novorođenčeta na spoljnu sredinu. Za vas kao roditelja dobro je da znate da razlikujete normalne promene na koži od potencijalno ozbiljnih stanja. Kada ste svesni zašto nastaju bubuljice i kako da reagujete na različite bubuljice kod beba, vi ste na dobrom putu da osigurate optimalno zdravlje kože vašeg mališana. Ali isto tako da koža vaše bebe prođe bez ožiljaka ili trajnih promena na njoj.

Zbog čega nastaju bubuljice kod beba

Ukoliko vaša beba ima bubuljice na licu i telu koje ste primetili odmah nakon rođenja, sigurni smo da će jedno od vaših prvih pitanja upućenih pedijatru glasiti - zašto beba ima bubuljice?

Postoje nekoliko glavnih razloga za pojavu bubuljica kod beba i to su:

Uticaj majčinih hormona na novorođenče

Tokom trudnoće a i kasnije putem dojenja hormoni se prenose sa majke na bebu. Ovi hormoni stimulišu rad lojnih žlezdi koje dovode do znojenja i pojave sitnih belih tačkica po licu i telu beba poznatih kao milije. Ove bele tačkice karakteristične su za prve nedelje bebinog života i kasnije se povlače kako se majčini hormoni stabilizuju i smanjuju. Ovo nikako ne treba da vam izazove zabrinutost, niti je potrebno da na bilo koji način

tretirate i reagujete na ovu vrstu bubuljica kod beba.

milije kod beba

Osetljivost bebine kože

Delikatna i nežna bebina koža poseduje svoje karakteristike koje se razlikuju od karakteristika normalne kože. Jedna od karaketristika koja dovodi do pojave bubuljica kod beba je i začepljenje pora. Bebino telo nije još u mogućnosti da samoreguliše temperaturu i da joj se prilagođava. Kada je izloženo povišenoj temperaturi bebino telo počinje da se znoji i koža koja nije dovoljno razvijena reaguje pojavom bubuljica. Usled toga je neophodno nastojati da prostorija u kojoj je beba bude adekvatne temperature i da je redovno provetravate. Takođe kada bebu izvodite napolje obucite je adekvatno bez suvišne odeće i bojazni da će se prehladiti.

Reakcija na stimulanse iz okruženja

Bebina koža se razvija postepeno sa rastom i razvojem bebe. U prvim mesecima dok još uvek nije razvila svoju zaštitnu funkciju, koža beba reaguje u dodiru sa okruženjem. Kontakt s jakim deterdžentima, hemikalijama iz kozmetičkih proizvoda ili tkaninama od sintetičkih materijala može iritirati bebinu kožu, uzrokujući crvene bubuljice ili osipe. Upravo iz ovih razloga pri nezi bebine kože prioritet treba dati prirodnoj kozmetici bez hemijskih jedinjenja kako ne biste nesvesno podstakli reakcije bebine kože izborom proizvoda sa štetnim sastojcima.

Ostali razlozi

Kao dodatni razlozi za pojavu bubuljica kod beba navodi se i dohrana, naročito ako dođe u kontakt sa kožom bebe. A takođe tu je i disbalans probiotika ili dobrih bakterija za varenje u organizmu bebe, koji takođe kao reakciju može da ima pojavu bubuljica po telu i licu. Bubuljice su često i prateći simptom određenih virusa koji se javljaju kod beba, a u pojedinim slučajevima može da bude i infekcija kože izazvana neadekvatnom negom. Neki delovi bebine kože su izloženiji osipu i pojavi bubuljica kao što je pelenska regija, zbog čega je neophodno biti pažljiv sa izborom i vrstom nege ovog područja.

Pored razloga za nastanak bubuljica dobro je poznavati i vrste bubuljica koje se mogu pojaviti na bebinoj koži. Ukoliko znate vrste bubuljica kod beba, znaćete koje ne treba da vas brinu i na koje ne reagujete od onih koje nose potencijalnu zabrinutost.

Vrste bubuljica kod beba

Kao najučestalije vrste bubuljica kod beba razlikujemo:

• Milije

Su beličaste male tačkice koje su najučestalije kod novorođenčadi i nastaju zbog dejstva hormona majke na bebu. Ove bubuljice kod beba nestaju u periodu od par nedelja i potpuno su bezopasne. Nemojte reagovati na njih, niti pokušavati da ih tretirate na bilo koji način. Postoje više vrsta milija u zavisnosti od izgleda i mesta nastanka i nijedna nije opasna po bebu.

• Crvene bubuljice na licu

Koje su poznate i kao bebi akne, takođe se mogu pojaviti na licu naročito na obrazima, bradi i čelu. Takođe su bezazlene i nastaju pod uticajem hormona i obično se javlja oko druge ili treće nedelje života bebe. Bebi akne obično prolaze same i ne zahtevaju posebnu negu.

• Ekcem kod beba

Ekcemi kod beba su jedna od učestalijih promena na koži koja može da bude praćena i bubuljicama. Ekcem nije teško primetiti jer je uobičajeno praćen i drugim promenama na koži, kao što je crvenilo lica i perutanje kože. Kod ekcema kod beba i dece dobro se pokazala Baby Boo prirodna krema na bazi tamanu ulja. Kreirana je upravo kao prva pomoć kod raznih promena na koži jer svojim sastojcima kao što je tamanu ulje i ulje kamilice umiruje nadraženu i iritiranu kožu, dok je ši buter neguje i vraća joj prirodna svojstva, zajedno sa uljem jojobe.

Većina ovih promena na koži koja dovodi do bubuljica kod beba nije ozbiljna i uobičajeno prolazi sama od sebe, od vas je potrebno samo da budete strpljivi i da ne tretirate kožu nepotrebno. Međutim, ako primetite neobične ili intenzivne promene, ili ako ste zabrinuti zbog stanja bebine kože, uvek se konsultujte s pedijatrom radi dodatnih saveta i smernica.

Takođe izuzetno je bitno znati i kako negovati kožu beba kako bi se izbegle iritacije, osipi i bilo kakve promene na koži.

Saveti za negu bebine kože

Pravilna nega bebine kože može da spreči dosta promena i izazova sa kojima možete da se susretnete dok bebina koža ne ojača i dobije svoju primarnu zaštitnu funkciju.

 

Primarno u nezi bebine kože jeste pravilan izbor kozmetike za bebe. Kozmetika za bebe je nešto što direktno dolazi u dodir sa bebinom kožom. Znajući koliko je bebina koža delikatna, tanka i nežna ona upija skoro sve što se nanese na nju. Pored toga što sastojci iz proizvoda mogu iziritirati kožu, oni mogu i dospeti u krvotok.

krema protiv bubuljica

Ovo su razlozi zašto prirodna kozmetika treba da bude vaš prvi izbor kod nege beba i njihove kože. Za početak možete se osloniti na prirodnu kupku za telo i kosu na bazi semena pamuka. Prirodna kupka za telo i kosu na bazi semena pamuka je bez parabena, sulfata, boja i ostalih štetnih sastojaka, namenjena nezi kože i kose. Pored osnovnog sastojka ulja semena pamuka tu je i ulje badema, jojobe i kamilice koji zajedno štite kožu od spoljnih uticaja, neguju je i pomaže njenim osnovnim karakteristikama.

Kupki uvek možete dodati i ulje za telo od slatkog badema koje je namenjeno održavanju prirodnih svojstava kože kao što je elatičnost, hidratantnost i zaštita od spoljnih uticaja. Ulje je odlično za negu temena kod beba, za masažu beba a odličan je dodatak i nezi kože sklone atopijskom dermatitisu.

Pored ulja dodatnu hidrataciju može da vam pruži losion za telo na bazi ši butera.

Pored kozmetike za bebe, budite obazrivi i kod izbora deterdženata i sredstava za održavanje higijene, koji su prepuni raznih hemijskih jedinjenja i sulfata, koji takođe mogu negativno da utiču na kožu bebe. Bebe putem odeće, peškira, posteljine prvo dolaze u dodir sa ovim jedinjejima koja se često teško i ispiraju a zatim i kada krenu da puze i dodiruju stvari po kući.

Budite nežni prema bebinoj koži onoliko koliko je ona prirodno nežna i osetljiva. A tu vam olakšanje u izboru upravo može doneti Baby Boo prirodna kozmetika. Kreirana od strane mama sa namerom da bebama i deci pruži najsigurniju zaštitu i negu kože. U našoj online prodavnici možete pronaći sve proizvode za vašu bebu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo