Sulfati: Sve što treba da znate o ovim hemijskim jedinjenjima u kozmetici
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Sulfati: Sve što treba da znate o ovim hemijskim jedinjenjima u kozmetici

23 децембар 2023

sulfati u kozmetici

Sulfati predstavljaju hemijska jedinjenja koja sadrže sumpornu (sulfatnu)  kiselinu, a zbog svojih svojstava da uklanja masnoće i nečistoće često se nalazi u kozmetičkim proizvodima.

Prilikom izbora kozmetičkih proizvoda pretežno se vodimo nekim naučenim ponašanjima ili potrebama koje su razvijene na osnovu naših uverenja.Tako na primer, kada treba da izaberemo kozmetičke proizvode koji se koriste za čišćenje, kao što su šamponi, kupke, sapuni, sredstva za umivanje lica, vodimo se time da treba da stvaraju bogatu penu.

Ovo iz jednostavnog razloga što samo tako imamo osećaj da smo skinuli sve nečistoće sa sebe i stvorili osećaj svežine.

Ono što se nikada ili retko pitamo jeste: odakle dolazi ta pena? Odgovor je na prvu jednostavan, i glasi sulfati. Ali isto tako povlači drugo pitanje sa sobom, a to je da li znamo šta su sulfati i da li su dobri za nas?

Šta su sulfati?

Kao što smo već rekli, sulfati su hemijska jedinjenja, poznata i kao jedinjenja deterdženta, koja služe za rastvaranje nečistoća i masti i zbog toga su deo svih sredstava koja su namenjenja čišćenju i održavanju higijene.

Sumporna kiselina koja je osnova sulfata nosi oznaku H2SO4 i sulfati često dolaze u obliku soli, poput natrijum lauril sulfata (SLS) natrijum lauret sulfat (SLES), amonijum lauril sulfat (ALS), amonijum lauret sulfat (ALES). Ove oznake je dobro poznavati kako biste mogli da prepoznate sulfate u kozmetičkim proizvodima koje koristite.

Takođe postoje i sulfati koji se dobijaju iz biljnih izvora i oni su često alternativa tradicionalnim sulfatima.

Pored toga što stvaraju obilnu penu u svim sredstvima za čišćenje kao što su gelovi za tuširanje, šamponi i sredstva za čišćenje lica oni takođe produžavaju rok trajanja proizvoda tako što sprečavaju rast bakterija i gljivica.

Ovo su i dva glavna razloga zašto se sulfati koriste u kozmetičkim proizvodima.

Koji sve kozmetički proizvodi sadrže sulfate?

Skoro svaki kozmetički proizvod koji se koristi za čišćenje, uklanjanje naslaga nečistoće i stvaranje osećaja svežine sadrži neki od sulfata.

• Šamponi

Konvencionalni šamponi za kosu nejčešće sadrže sulfate poput natrijum lauril sulfata (SLS) ili natrijum lauret sulfata (SLES) radi stvaranja bogate pene i uklanjanja masnoća. Činjenica da šamponi sadrže sulfate nije nova i upravo je razlog potražnje za alternativnim šamponima bez sulfata koja je sve učestalija.

• Gelovi za tuširanje

Gelovi za tuširanje, poput šampona su proizvod koji sadrže sulfate zbog stvaranja pene i jer su prventsveno namenjeni uklanjanju nečistoća sa tela.

• Pasta za zube

Možda vam na prvu deluje neuobičajeno, ali postoje paste za zube koje sadrže sulfate koji doprinose stvaranju pene i čišćenju zuba. Naravno da postoje i paste za zube bez sulfata, koje su sveprisutnije na tržištu.

• Sredstva za čišćenje lica

Gelovi, pene i sredstva za čišćenje lica često sadrže sulfate radi efikasnog uklanjanja šminke, masnoća, ulja i nečistoća.

• Sredstva za ispiranje usta

Sredstva za ispiranje usta sadrže sulfate kako bi pružila sveobuhvatno čišćenje usta i ubile bakterije. Alternativna sredstva bez sulfata takođe su dostupna.

• Regeneratori za kosu

Razlog zašto regeneratori sadrže sulfate jeste da pomognu raščešljavanju kose. Kao alternative možete se osloniti na prirodne šampone koji u sebi sadrže ulja kao što je Makadamia šampon.

• Piling proizvodi

Piling proizvodi za telo ili lice mogu sadržati sulfate jer su namenjeni dubinskom čišćenju tela i lica i skidanju slojeva nakupljene nečistoće.

• Proizvodi za negu beba

Ono što može da bude zabrinjavajuće jeste da neki proizvodi za negu beba, kao što su šamponi ili sapuni, mogu da sadrže sulfate.

Upravo zbog oprečnih mišljenja i istraživanja koja su usmerena na identifikovanje u kojoj meri sulfati negativnu utiču na zdravlje, uvek je preporuka da za negu beba i dece izaberete prirodnu kozmetiku.

Potencijalni negativni uticaji sulfata na zdravlje

Pored činjenice da ova hemijska jedinjenja putem kože mogu da dospeju u naš organizam i da se u istom talože, izazivajući razna potencijalna oboljenja, neosporan je i njihov štetan uticaj na samu kožu.

Sulfati često dovode do isušivanja kože tela kao i vlasišta glave. Ovo se dešava iz prostog razloga što njihova često prejaka formula tokom čišćenja nečistoća koje se talože na koži, uklanja i prirodne sebume kože koji održavaju optimalnu prirodnu vlažnost naše kože.

Upravo zbog isušivanja, dolazi i do oštećenja kose kao i do lomljenja kose, gubitka sjaja i povećane krhkosti.

Iritacija kože je najčešće uzrokovana sulfatima u proizvodima, naročito kod ljudi koji imaju suvu i osetljivu kožu. Oni bi trebalo da izbegavaju proizvode sa sulfatima i da se primarno opredele za potpuno prirodne proizvode za negu. Suva koža je često sklona i alergijskim reakcijama, a neke od njih mogu da budu odgovor kože na prisustvo sulfata u proizvodima.

atiopijski dermatitis kod beba

Sulfati su često i krivac za suzenje očiju i iritaciju nakon tuširanja ili pranja kose, kao i crvene oči kao reakcija na njih. Sa ovim naročito treba biti oprezan kod dečije kozmetike za kupanje i negu kose.

Ono što svakako nije zanemarljivo, a to je i negativan ekološki uticaj sulfata, naročito kada je zagađenje vode u pitanju. Više puta ste sigurno čuli da su deterženti glavni uzročnici zagađenja voda i da je neophodno biti obazriv sa njihovom upotrebom.

Sigurno se pitate šta vam ostaje kao alternativa za korišćenje, umesto proizvoda koji sadrže sulfate?

Prirodna kozmetika kao alternativa prozvodima sa sulfatima

Prirodna kozmetika je odavno postala izbor svih onih koji ne žele da razmišljaju da li određeni proizvodi mogu negativno da utiču na njihovo zdravlje ili ne. Ovo naročito kada je nega beba i dece u pitanju, gde jednostavno ne želimo da pravimo pogrešne izbore i eksperimentišemo sa proizvodima.

Baby Boo prirodna kozmetika je napravljena od organskih sastojaka i ne sadrži u sebi sulfate, parabene, ftalate, veštačke boje i mirise, kao ni mineralna ulja i potencijalne alergene.

organska kozmetika

Svi naši proizvodi namenjeni održavanju čistoće, počev od šampona za negu kose, pa do kupke, su na bazi ulja koja ne samo da čiste već i štite i neguju kožu. Blaga formula, idealna je za sve one koji imaju osetljivu ili suvu kožu.Takođe naš šampon i kupka za telo i kosu ne dovode do suza, ne iritiraju i ne isušuju kožu, a podjednako efikasno uklanjaju nečistoće kao i konvencionalni kozmetički proizvodi.

Prirodna kozmetika daje vam mogućnost da celokupnoj nezi priđete svesnije i odgovornije prema sebi, ali i prema prirodi. Otuda nije dovoljno da nam samo proizvodi koji služe održavanju čistoće budu prirodni. Spisku prirodnih proizvoda neophodno je dodati i kreme, losione i prirodna ulja, jer ste jedino tako sigurni da svaki proizvod koji koristite za negu vaše i kože vašeg deteta ne sadrži hemijska jedinjenja a samim tim i potencijalne opasnosti za zdravlje.

Mi vas pozivamo da na našem online shopu, izaberete proizvode koji su vam potrebni za svakodnevnu negu i da jednom za svagda, zajedno sa nama kažete NE hemijskim jedinjenjima u kozmetici.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo