Šampon bez sulfata: 5 razloga zašto treba da bude tvoj izbor za negu kose
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Šampon bez sulfata: 5 razloga zašto treba da bude tvoj izbor za negu kose

05 јул 2023

Šamponi bez sulfata predstavljaju nežnu formulu za negu kose i kože glave koja vam omogućava da povratite zdravlje vaše kose i učinite je snažnom i negovanom.

samponi bez sulfata

Koliko često koristite šampon? Svakodnevno ili možda dva puta nedeljno? Retki imaju tu 

sreću da ga koriste na nedeljnom nivou.

Da li ste se nekada pitali čime perete kosu i šta šamponi sadrže u sebi?

Oni koji su postavili slična pitanja već su saznali da je obavezan sastojak većine šampona sulfat a zajedno sa njim dolazi i paraben.

Sulfati i parabeni predstavljaju hemijska jedinjenja koja pored toga što mogu da deluju agresivno na kožu, nose sa sobom i potencijalne opasnosti za zdravlje.

Moguće i da ste čuli za sulfate, ali ih niste dovodili u vezu sa šamponima, pa je dobro znati zašto ih je najbolje izbegavati u nezi kose.

Šta su sulfati u šamponima?

Sulfati u šamponima su hemijska jedinjenja, tačnije soli sumporne kiseline, koji predstavljaju jake deterdžente čija je glavna funkcija da uklone nečistoće i ulja iz kose stvarajući jaku penu.

I tu nastaje možda i glavni problem kod izbora šampona - to što smo uverili sebe da je dobar samo šampon koji dobro peni zar ne?

Pena koja dolazi od sulfata često je preagresivna za kosu i teme glave, naročito kada su deca u pitanju, jer ispira prirodna ulja kože i na taj način isušuje vlasište.

Najčešći sulfati u samponima su natrijum lauril sulfat (SLS) i natrijum lauret sulfat (SLES). Ove oznake je dobro znati jer ćete na takav način najlakše prepoznati sulfate u šamponima kao i drugim preparatima za negu kose.

Uzimajući u obzir da šamponi izuzev sulfata sadrže i parabene, pored negativnog uticaja na kožu glave i kosu u vidu isušivanja vlasišta i lomljenja kose, dovodi se u pitanje i uticaj šampona sa sulfatima na zdravlje.

Ovo prevashodno zbog mogućnosti da ovi štetni sastojci putem kože dođu u krvotok i na taj način, korišćenjem u dužem periodu, natalože se u organizam. Neka istraživanja su dovela sulfate i parabene u vezu sa teškim oboljenjima među kojima je i kancer. To je i razlog zašto su određene vrste sulfata kao i parabeni u nekim državama odavno zabranjeni u kozmetičkim i drugim proizvodima naročito onim namenjenim deci.

Ovo su dovoljno dobri razlozi da razmislite o prelasku na prirodne šampone za negu kose, ali postoji još prednosti koje korišćenje šampona bez sulfata donosi.

Razlozi zašto koristiti šampone bez sulfata za negu kose

Bezbedna i nežna nega kose

Šamponi bez sulfata su potpuno bezbedni za naše zdravlje, a samim tim i za zdravlje i negu kose. Ovo je naročito značajno kada su bebe i deca u pitanju, uzimajući u obzir da je koža glave kod njih izuzetno osetljiva i podložna burnim reakcijama.

Ovi šamponi koriste prirodne alternativne sastojke kao što su ulja, ekstrati raznih biljaka, med i druge aktivne prirodne elemente kako bi kosu učinili čistom i negovanom.

šamponi bez sulfata i parabena

Upravo takav je Baby Boo šampon i kondicioner od ulja makadamije, sa dodacima ulja jojobe, kamilice i manuka meda kreiran da organskim sastojcima neguje kosu beba, dece i odraslih. Nežna formula bez silikona, mineralnih ulja, sulfata i parabena podjednako efikasno čisti kosu ne izazivajući iritacije, svrab i isušivanje kože i kose. 

Idealna za bebe i decu, ali i sve koji žele zdravu, negovanu i sjajnu kosu.

Ne isušuju kosu i zadržavaju prirodnu vlažnost kose

Jedan od glavnih nedostataka šampona sa sulfatima jeste što njihova prejaka formula isušuje kožu glave i vlasišta, uporedo sa uklanjanjem nečistoća. Suva kosa je sklona pucanju i gubi svilenkasti izgled, samim tim se teško raščešljava i vremenom opada. Isušeno teme glave prouzrokuje pojavu peruti, što je jedan od učestalih problema sa kosom.

Šamponi bez sulfata čiste kosu, ali je ne isušuju. Ukoliko su napravljeni od prirodnih ulja kao Baby Boo šampon od ulja makadamije, oni dodatno neguju i hidriraju kako kožu glave tako i samu kosu, otklanjajući nečistoće na nežan i neagresivan način.

Preporučljivi za osetljivu kožu glave i kosu

Sulftati u šamponima dovode do iritacije kože glave usled preterane suvoće, naročito kod osoba koje imaju osetljiviju i nežniju kožu, kao i kod beba i dece. Zbog toga je u nezi beba preporučljivo opredeliti se ne samo za šampone bez sulfata, već za potpuno prirodnu kozmetiku.

Prirodna kozmetika ne sadrži sulfate, parabene, silikone, ftalate i mineralna ulja i samim tim je potpuno bezbedna za upotrebu i kod osetljive kože. 

Kada je nega dece u pitanju možete izabrati i Baby Boo kupku za telo i kosu od semena pamuka, koja je na bazi organskih sastojaka i pored ulja pamuka, sadrži ulje slatkog badema, ulje jojobe i ulje kamilice. Pored toga što je savršena za osetljivu kožu, kupka za telo i kosu je idelan proizvod za bebe i decu koje nisu baš ljubitelji pranja kose.

Podstiče rast i poboljšava strukturu kose

Šamponi bez sulfata sadrže dosta prirodnih sastojaka za negu kose, a zdrava i negovana kosa je sklonija bržem rastu. Prirodni šamponi čuvaju vlažnost kože glave i samim tim hidriranost koja pomaže da se očuva struktura kose. Ukoliko vi ili vaše dete imate dugu kosu, izbegavanje sulfata u preparatima za negu iste je jedino rešenje da kosa bude zdrava, negovana i da vam ne zadaje muke prilikom raščešljavanja i brige o njoj.

Šamponi bez sulfata su i ekološki proizvodi

Možda nije važno za negu kose, ali je važno za životnu sredinu i sve nas. Sulfati spadaju u jedinjenja koja se teško razrađuju i samim tim su štetni za okolinu, naročito kada dospevaju u vodu i vodene tokove. Prirodni šamponi kao i prirodna kozmetika, naročito sa organskim sastojcima, podstiče alternativnu i ekološki čistu proizvodnju, pa izborom ovakvih proizvoda višestruko pozitivno utičete ne samo na sebe i svoje zdravlje, već i na prirodu.

Kako negovati kosu šamponima bez sulfata

Kada birate prirodni šampon za negu kose nastojte da to bude šampon bez sulfata i parabena, ali i bez ostalih štetnih sastojaka. U većini slučajeva na tržištu se dešava da se reklamira šampon bez sulfata ali koji sadrži druge hemijske sastojke, koji izazivaju iste negativne reakcije na kožu i kosu kao i sulfati. Takođe drugi štetni sastojci mogu eliminisati prednosti koje izostanak sulfat donosi za vašu kosu.

Najbolja odluka je izabrati prirodnu kozmetiku na bazi organskih sastojaka jer jedino tako ćete biti sigurni da ste napravili siguran izbor za sebe i decu.

Prirodna nega kose

Prilikom izbora šampona bez sulfata vodite računa o sledećem:

  • • Tipu vaše kose 

Prilikom izbora šampona bez sulfata vodite računa o tipu vaše kose, ali i navikama kada je nega kose u pitanju. Nemojte da vas zavara činjenica da šampon bez sulfata ne pravi penu na koju ste navikli kod standardnih šampona, jer je pena upravo proizvod sulfata u ulozi deterdženta u njima. Često se zbog ovoga nanosi veća količina šampona bez sulfata nego što je potrebno. Ovo je pogrešno, dovoljno je staviti istu količinu kao i kod standardnih šampona, ali ostaviti šampon nekoliko minuta da deluje na kožu i kosu.

  • • Da svi proizvodi za kosu budu bez sulfata 

Bitno je takođe da nakon nege kose šamponima bez sulfata, balzam kao i ostali proizvodi za stilizovanje kose takođe budu bez sulfata, jer ćete na taj način u potpunosti iskoristiti sve prednosti prirodnog šampona bez sulfata i parabena.  Ukoliko vam je teško da pronađete balzam bez sulfata opredelite se za šampone sa kondicionerom kao što je Baby Boo macadamia šampon. Pored toga što ne sadrži sulfate i parabene, uljana baza ovog šampona je odlična zamena za teške maske koje često nanosimo na kosu nakon pranja. Njegova blaga formula, koja je kreirana kako bi negovala kožu i kosu beba i dece je odlična za raščešljavanje čak i veoma duge kose.

Šampon i kondicioner bez sulfata i parabena

  • • Da li vam je kosa farbana ili ne 

Sulfati u šamponima koje uobičajeno koristimo nanose velika oštećena kosi i trajno smanjuju njen kvalitet. Ukoliko farbate kosu sulfati su ti koji često dovode do bržeg ispiranja farbe, ali i dodatnog isušivanja kose koja je već bila izložena agresivnom tretmanu. Zbog svega ovoga su šamponi bez sulfata na bazi ulja odličan izbor za negu i farbane kose.

Kosa nam je većini izuzetno važna, od prvog dana uživamo prvo u nežnim dodirima kose naših beba, kako rastu trudimo se da je negujemo na najbolji način, a kada odrastemo kosa većini postaje zaštitni znak.

Ispravna nega kose se ogleda najviše u izboru preparata koje ćemo koristiti. Između mogućnosti da izaberemo nešto što je dugoročno dobro i za nas i za našu kosu, ne bismo sebi smeli da dozvolimo pogreške.

Otuda su šamponi bez sulfata i parabena logičan i pouzdan izbor, i siguran put ka zdravoj, sjajnoj i negovanoj kosi - kao što je i prirodna kozmetika sa organskim sastojcima izbor da pored kose, vaša celokupna nega prati prirodne karakteristike vašeg tela.

Baby Boo prirodna kozmetika organskog porekla za celu porodicu je tu da vam taj izbor olakša. 

Pogledajte naše proizvode i izaberite one koji su u skladu sa vama, jer sa prirodom već jesu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo