Kako oporaviti kosu: Saveti i preporuke proizvoda za kosu
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Kako oporaviti kosu: Saveti i preporuke proizvoda za kosu

22 јануар 2024

izlomljena kosa

Koliko trenutno volite svoju kosu na skali od 1 do 10?

Ukoliko vaš odgovor ne prelazi ocenu 6, cinjenica je da niste zadovoljni njenim trenutnim stanjem i verovatno cesto postavljate sebi pitanje: kako oporaviti kosu?

Kosa je prva na “udaru” kada želimo da menjamo nešto na sebi i zajedno sa nama prolazi  sve naše faze pocev od tinejdžerskih dana. Iako se kod promene kose vodimo parolom šta god da joj uradim izrašce nova, ni kosa ne može da podnese sve te izmene.

Ono što zaboravljamo jeste da sa eksperimentisanjem sa kosom, delujemo i na teme glave koje je osnova zdravlja naše kose.

A zdravu, negovanu i lepu kosu želimo svi, zar ne?

Da bi zaista i došli do toga da opet budemo zadovoljni izgledom naše kose, potrebno je da prvo shvatimo šta je dovelo do trenutnog stanja.

Šta dovodi do oštecenja kose

Kao što smo rekli kosa je prva na udaru kada želimo nešto da promenimo na sebi, jer je najjednostavnije i najlakše. Otuda je cesto izlažemo tretmanima koji su preagresivni i koji dovode do trajnog oštecenja. Kao najcešci uzrocnici oštecenja kose javljaju se:

Hemijski tretmani kose

Hemijski tretmani obuhvataju sve one metode koje koristimo za oblikovanje ili promenu boje kose a koji se zasnivaju na upotrebi jakih hemijskih jedinjenja. Problem sa ovim tretmanima  jeste što hemikalije prodiru kroz zaštitni omotac dlake i trajno menjaju njenu strukturu a samim tim i njen kvalitet. Najrasprostranjeniji hemijski tretmani su farbanje kose, izbeljivanje, mini val ili ispravljanje kose, kao i izvlacenje pramenova i sencenje kose. Oštecenja koja se uobicajeno javljaju kod ovih tretmana su suva kosa, lomljenje krajeva ili cele kose, kao i gubitak sjaja. Kosa se takode vremenom sve teže oblikuje.

Korišcenje aparata za oblikovanje kose

Kao alternative tretmanima za trajno oblikovanje kose, cesto se služimo raznim spravama za oblikovanje i stilizovanje kose, kao što je figaro ili razne vrste presa za kosu. Iako nam one daju mogucnost da lako dobijemo željeni izgled kose, vecina ovih sprava se bazira na upotrebi jakih izvora toplote. Ucestalo i dugotrajno korišcenje ovih aparata neminovno prvo isušuje kosu a zatim dovodi i do pucanja dlake i promene kvaliteta kose. Isti slucaj je i sa neadekvatnom i precestom upotrebom fena za sušenje kose.

Nadogradnja kose

Nadogradnja kose je tretman u kome se produžava prirodna kosa i dodaje joj se na volumenu. Medutim same tehnike koje se koriste za nadogradnju kose mogu da ostave posledice na vašu prirodnu kosu. Pored toga što stvara pritisak na prirodnu kosu, za nadogradnju se koriste razne hemijske supstance kako bi se pricvrstile ekstenzije za vlasište kose. Ne samo postavljanje ekstenzija vec i njihovo skidanje utice na kvalitet kose i potencijalno je oštecuje.

Neadekvatna nega kose

Koliko god zvucalo neobicno, precesto pranje ili preterano cetkanje takode može da ošteti kosu. Da bismo kreirali pravilnu rutinu nege, neophodno je da poznajemo naš tip kose. Precesto izbor proizvoda, ili nedovoljno znanje o istim može da dovede do toga da nam kosa gubi sjaj, prirodan izgled i da joj se menja struktura zbog pogrešne nege. Cak iako smo skloni da cesto vežemo kosu, ili nam je to primarni nacin stilizovanja, i to može da dovede do lomljenja kose i oštecenja. Šišanje i skracivanje kose takode dovodi do oštecenja, narocito ako se primenjuje neka od tehnika tanjenja kose zbog dobijanja željene frizure, što je vrlo ucestala tehnika šišanja.

Svaki od navedenih tretmana ima svoj negativan uticaj na kvalitet kose, ukoliko ih kombinujete potencijalna oštecenja su intenzivnija. Treba uzeti u obzir da ne reaguje kosa svakoga od nas na isti nacin, ali svakako da su oštecenja neminovna ukoliko je u dužem periodu vaša kosa izložena bilo kojem od ovih faktora.

Saveti kako oporaviti kosu

Nakon što ste identifikovali na koji nacin vam je oštecena kosa i kako sada izgleda, da li je suva, izlomljena, ispucala, bez volumena i sjaja, ili se pak jako brzo mrsi i intenzivnije opada, prvi korak je promena nacina nege.

Odabir kvalitetnih proizvoda za negu kose

Kod oporavka kose pokušajte da predete na korišcenje blagih i prirodnih proizvoda za kosu. Naime vecina standardnih proizvoda za kosu, pocev od šampona, sadrže hemijska jedinjenja i sulfate koji su glavni uzrocnik isušivanja kose i oštecenja temena glave. Kao alternativa za oporavak kose, ali i za negu koja dovodi do zdrave kose, najbolje je koristiti prirodne šampone bez hemikalija i drugih štetnih jedinjenja.

zdrava kosa

Makadamija šampon bez sulfata je potpuno prirodan, kreiran na bazi ulja makadamije koje je prepoznato kao najbolji saveznik zdrave i negovane kose iz prirode. Pored ulja makadamije, ovaj šampon sadrži i ulje kamilice koje deluje umirujuce na teme glave, ulje jojobe i manuka med. Ovaj šampon sa kondicionerom pored toga što menja jedan korak u nezi, idealan je i za sve tipove kose.

Dodatna hidratacija kose

Za dodatnu hidrataciju kose možete da koristite maske za kosu, ali i ulja. Najbolje prirodna ulja koja cete utrljati u kosu i ostaviti da deluju minimum sat vremena pre pranja kose. Prilikom izbora ulja nastojte da to bude prirodno ulje, može da bude kokosovo ulje, arganovo ulje a možete jednostavno da koristite i naše ulje od slatkog badema. Ovo ulje je mešavina ulja slatkog badema, jojobe i semena pamuka uz dodatak kamilice koja je odavno poznata i u nezi kose zbog svojih umirujucih svojstava.

Masaža temena glave

Izuzetno bitno prilikom oporavka kose jeste i nega temena jer smo vrlo verovatno raznim tretmanima narušili prirodna svojstva temena glave zbog kojih nismo u stanju vratimo zdravu kosu kakvu želimo.

opadanje kose

I za teme glave možete da iskoristite neko od prirodnih ulja i upravo da ovu tehniku i primenjujete tokom nanošenja ulja. Iako je najbolje kad vam teme glave izmasira neko drugi, ovo je nešto što možete i sami u kucnim uslovima.

Redovno skracivanje kose

Redovno održavanje vrhova kose i skracivanje, daje kosi zdrav izgled, jer uklanjamo krajeve koji su uobicajeno najošteceniji. Ne prežite od toga da se posavetujete sa vašim frizerom oko nacina koji je najbolji da vaša kosa na prirodan nacin bude stilizovana i oko frizure koja odgovara vašem tipu kose.

Dodatni saveti kako oporaviti kosu

Pored toga što treba da izbegavate sve nabrojane tretmane koji su doveli do oštecena kose, dobro je proveriti i unos vitamina. Zdravlje kose je u direknoj vezi sa vitaminom B u telu a u kasnijim fazama života ima veze i sa nedostatkom kolagena. Prilagodite negu i rutinu vašem vremenu. Ukoliko nemate uvek vremena za negu kose zasebno, može vam prirodna kupka za telo i kosu biti od pomoci. Ova prirodna kupka je na bazi ulja semena pamuka a sadrži i ulje jojobe i kamilice, idealni za negu temena glave i kose. Pored uštede vremena kupka za telo i kosu vam omogucava da i u nedostatku vremena za potpunu negu pružite vašoj kosi najbolje.

Kosa je najcešce pod direktnim uticajem velikog broja spoljašnjih uticaja na koje ne možemo uvek da uticemo, pocev od sunca, hladnoce, zagadenja. Upravo zbog toga treba izbegavati sve preparate za negu koji sadrže dodatne štetne sastojke kao što su parabeni, ftalati silikoni, veštacke boje i sulfati. Mi uvek glasamo za korišcenje prirodne kozmetike jer smo dobili potvrdu njene blagodeti i korisnosti za kosu.

Na našem online shopu možete da pronadete prirodne proizvode za negu kose koji ce vam pomoci da vaša kosa postane i ostane zdrava.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo