Krema za atopijski dermatitis: Kako izabrati odgovarajuću
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Krema za atopijski dermatitis: Kako izabrati odgovarajuću

03 јун 2024

atopijski dermatitis slike

Atopijski dermatitis, pored toga što je jedan od najučestalijih problema sa kožom, ujedno je i izuzetno kompleksno kožno oboljenje koje donosi niz neprijatnosti.

Tokom nastojanja da se iznađe rešenje za atopijski dermatitis, isprobavamo dosta toga, ali iznad svega pokušavamo da pronađemo adekvatnu kremu za atopijski dermatitis.

Krema za atopijski dermatitis je uobičajeno primarni način da se smire i umanje promene na koži, zajedno sa iritacijama u vidu svraba, crvenila i isušivanja kože.

Međutim odabir prave kreme zna da bude izazovan, naročito kada se u obzir uzme sastav krema za atopijski dermatitis koji pretežno sadrži agresivne komponentne, koje nisu preporučljive za korišćenje u dužem periodu.

Bez obzira da li ste već dugo suočeni s atopijskim dermatitisom ili tek počinjete istraživati opcije, neophodno je krenuti od razumevanja atopijskog dermatitisa a zatim i uloge krema u rešavanju ovog problema.

Šta je atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis, koji se često naziva i ekcemom, je oboljenje kože koje je praćeno nizom različitih simptoma kao što su crvenilo, svrab, iritacija i suvoća kože. Atopijski dermatitis pretežno počinje tokom detinjstva, nekada i u bebećem uzrastu i periodično može da se pojavljuje tokom celog života.

Iako nije precizno utvrđeno šta tačno dovodi do atopijskog dermatitisa, smatra se da je to jednostavno odgovor imunološkog sistema na nadražaje iz okruženja, ili na neke promene u organizmu. Osobe koje imaju prirodno suvu kožu su sklonije atopijskom dermatitisu. Među ostale faktore koji mogu biti uzrok pojave ovog kožnog oboljenja najčešće se spominje genetika, alergeni, izloženost promenljivim vremenskim uslovima, neadekvatna nega, narušena struktura i prirodna svojstva kože, kao i reakcija na određena hemijska jedinjenja i sastojke.

Atopijski dermatitis zna da bude izuzetno neprijatno iskustvo, naročito kod dece koja ne mogu da kontrolišu svoje reakcije na promene na koži. Iako se javlja pretežno na pregibima, isto tako se javlja intenzivno i na glavi, temenu i u predelu oko očiju, što postaje izuzetno frustrirajuće naročito za decu.

Neosporno je da atopijski dermatitis utiče ne samo na fizičke aspekte, već donosi i brigu i emocionalni stres onima koji ga imaju, a i roditeljima koji pokušavaju da reše ovaj problem kod beba i dece.

Pravilna nega kože sklone atopijskom dermatitisu je izuzetno važna, a još važnije je izabrati adekvatnu kremu za atopijski dermatitis kojom ćete ublažiti simptome.

Kako izabrati pravu kremu za atopijski dermatitis

Odabir prave kreme za atopijski dermatitis može da bude ključan u prevazilaženju ovog problema sa kožom iz više razloga.

Naime ukoliko se koristi neadekvatnaa krema može doći do pogoršanja stanja i simptoma atopijskog dermatitisa, pojave alergijskih reakcija na sastojke u kremi, povećanog rizika od komplikacija i do neželjenih nus pojava koje nekada mogu biti i trajne.

Prilikom izbora kreme za atopijski dermatitis možete se voditi sledećim savetima:

• Tipom i karakteristikama vaše kože

Prilikom izbora kreme za atopijski dermatitis vodite se prevashodno vašim tipom kože, kao i simptomima koji su se javili. Ukoliko imate suvu kožu, krema koja pruža hidrataciju i ima bogatiju teksturu može biti dobar izbor, ili ona koja se bazira na uljima koja sama po sebi dodatno hidriraju. Ukoliko vam je koža masna, pravi izbor je brzo upijajuća krema koja se lako razmazuje i ne ostavlja dodatne tragove masnoće po koži.

• Oslonite se na kreme koje su preporučene za negu kože sa atopijskim dermatitisom i ekcemom

Na tržištu ima zaista dosta krema koje sadrže sastojke za negu kože sklone ekcemima i primat treba dati takvim kremama. Ovi proizvodi često imaju nežnije formulacije koje su posebno osmišljene za osetljivu i suvu kožu, kakva jeste koža kod atopijskog dermatitisa. Baby Boo SOS krema se pokazala kao odličan izbor u nezi kože sa atopijskim dermatitisom jer je kreirana kao pomoć u nezi problematične kože sklone iritaciji i promenama na njoj, između ostalog i za ublažavanje promena izazvanih atopijskim dermatitisom.

Tamanu ulje koje je primarni sastojak kreme svojim antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima zaceljuje kožu, stvarajući zaštitni sloj koji sprečava buduće promene i reakcije. Ulje jojobe preventivno deluje na sprečavanju crvenila i iritacija, dok ši buter vraća koži mekoći i prvobitna svojstva. Ova krema je potpuno prirodna i bez alergena i drugih štetnih sastojaka.

najbolja krema za atopijski dermatitis

• Pazite na sastojke krema za atopijski dermatitis

Najbolje je da prilikom izbora izbegavate kreme koje sadrže potencijalno iritirajuće sastojke poput parfema, alkohola, boja ili konzervansa. Kao najbolji izbor i alternativa jeste osloniti se na prirodnu kozmetiku. Baby Boo kozmetika je bez parabena, sulfata, boja, veštačkih mirisa, mineralnih ulja i alergena. Još jedna stvar koju većina pokušava da izbegne kod krema za atopijski dermatitis su kortikosteroidi koji su sintetički proizvedeni i često su predmet diskusije zbog nus pojava. Ovo je naročito važno kod nege atopijskog dermatitisa kod dece, jer se kortikosteroidi i njihova upotreba pokušava svesti na najmanju moguću meru.

• Pratite reakciju kože na kremu za atopijski dermatitis

Pre same upotrebe određene kreme, preporučuje se testiranje na malom delu kože kako biste proverili da li izaziva reakcije ili alergije. Nakon odabira nove kreme, pratite kako vaša koža reaguje na nju.

Ako ste nesigurni koji proizvod odabrati ili ako vaša koža ne reaguje dobro na trenutnu kremu koju koristite, obratite se dermatologu. Oni vam mogu pružiti personalizovane savete i preporuke temeljene na vašem jedinstvenom iskustvu kada je atopijski dermatitis u pitanju.

Dodatni saveti za negu kože sklone atopijskom dermatitisu

Uz odabir prave kreme za atopijski dermatitis, postoje i dodatni saveti za negu kože sklone ovom oboljenju koji mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju stanja kože.

Svi saveti se odnose na promenu načina dosadašnje nege vaše kože i svode se na:

Redovnu hidrataciju kože

Koža sklona atopijskom dermatitisu zahteva kontinuiranu hidrataciju i nanošenje losiona, ulja i krema i po nekoliko puta dnevno naročito nakon kupanja kako bi se zadržala prirodna vlažnost. Za hidrataciju kože sklone atopijskom dermatitisu koristite blage losione kao što je Baby Boo losion za telo na bazi ši butera. Losion za telo sadrži kombinaciju prirodnih i organskih sastojaka ko što su ši buter, ulje semena pamuka i ulje badema, kao i ekstrakt manuka meda koje neguju kožu, hidriraju je i stvaraju zaštitnu barijeru koja sprečava iritaciju kože. Kod suve kože možete se osloniti i na bademovo ulje za dodatnu hidrataciju, naročito ako imate prirodno suvu kožu.

Izbegavajte vruće i dugačke kupke

Vruća voda može isušiti kožu i pogoršati simptome atopijskog dermatitisa. Umesto toga, koristite mlaku vodu i ograničite vreme provedeno u kupki ili tuširanju na 10-15 minuta. Takođe izaberite nežne i blage kupke i šampone, koji ne sadrže sulfate koji dodatno isušuju kožu. Baby Boo prirodna kupka za telo i kosu može da bude odličan izbor jer istovremeno neguje i štiti i kosu, kožu glave i celo telo na prirodan i nežan način.

atopijski dermatitis kod odraslih

Koristite blagu kozmetiku i sredstva za higijenu

Izuzetno je bitno nastojati da izbegavate dodir sa svim alergenima i potencijalnim iritantima kože, koja često sadrže sredstva za održavanje higijene kuće i odeće. Takođe, preporučuje se ispiranje deterdženta s odeće kako bi se uklonili potencijalni ostaci koji mogu izazvati iritaciju kože.

Atopijski dermatitis zahteva sveobuhvatnu negu i između ostalog izbacivanje svih proizvoda koji dovode do isušivanja kože, koji sadrže alergene, sulfate, parabene i koji su bazirani na prirodnim uljima. Upravo podršku nezi kože sklone ekcemima može vam pružiti prirodna Baby Boo kozmetika i proizvodi bazirani na prirodnim i organskim sastojcima i prirodnim uljima.

Uravnotežena ishrana

Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vitaminima može pomoći u održavanju zdravlja kože. Pored ishrane važno je izbegavati sintetičku odeću koja može iritirati kožu i izazvati svrab. Oslonite se na prirodne materijale, najbolje pamuk.

Atopijski dermatitis traži vreme, posvećenost i strpljenje u prevazilaženju promena na koži koje je doneo i vraćanja prvobitnih svojstava i izgleda kože. Kreme za atopijski dermatitis igraju značaju ulogu u ovom procesu, ako ne i krucijalnu. Ali pored kreme koja po svom sastavu treba da bude u skladu sa karakteristikama kože, najbolje prirodna, podršku koži u ovom periodu treba pružiti i kroz izbor kozmetike.

Prirodna kozmetika nije bez razloga glavna preporuka dermatologa u nezi problematične kože, a svakako joj treba dati primat i kada je reč o atopijskom dermatitisu.

Svi naši proizvodi su vam na dohvat ruke zahvaljujući našem web shopu na kome možete pronaći sve prirodne i organske proizvode za negu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo