Nega lica: Zaštitite vašu kožu tokom hladnih zimskih dana
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Nega lica: Zaštitite vašu kožu tokom hladnih zimskih dana

23 децембар 2023

nega lica koraci

Nega lica je rutina koju praktikuje svako od nas kako bismo očuvali prirodna svojstva i izgled kože lica.

Ono čega možda nismo baš svi svesni, jeste da je negu lica potrebno prilagođavati zbog promene spoljašnjih faktora kojima je lice najizloženije, a naročito sa smenom godišnjih doba.

Zima verovatno prednjači po potencijalno negativnom uticaju na kožu lica, ali i kožu celog tela. Kako bi se sprečila pojava neželjenih promena na koži, kao što je osećaj suvoće, perutanje i zatezanje, neophodno je pristupiti nezi lica drugačije i uvesti određene izmene u zimskom periodu.

Ukoliko na vreme ragujemo i intenziviramo negu lica, uz promenu proizvoda koje koristimo, naša koža će biti podjednako lepa i negovana tokom cele godine.

Šta zima donosi vašoj koži i nezi lica

Zima je bajkovita, zajedno sa praznicima ponekad magična, i većina nas joj se beskrajno raduje. Međutim zima donosi hladan vazduh i to par meseci uzastopno, zajedno sa vetrom česte i nagle promene temperature, boravak u zatvorenom prostoru gde je vazduh često suv i smanjenu vlažnost vazduha. Sve ovo najviše utiče upravo na kožu lica koja je direktno izložena, i to na različite načine.

Hladnoća najčešće dovodi do dehidracije kože, jer smanjuje prirodnu vlažnost kože ostavljajući je suvom i podložnom različitim problemima. Niske temperature smanjuju protok krvi ka površini kože, što može izazvati osećaj zatezanja i smanjenje stvaranja prirodnih ulja na površini kože. Dehidracija i suvoća kože dovodi do perutanja i osećaja isušenosti.

Suva koža je podložna pojavi ispucalosti naročito na obrazima i usnama.

Crvenilo i osetljivost kože takođe je nešto što zimski period donosi jer hladnoća sužava krvne sudove. Svi ovi faktori dovode do toga da se tekstura kože lica značajno može izmeniti tokom zimskog perioda i da postane grublja na dodir. U prilog ovome ide i činjenica da je koža lica tanja u odnosu na kožu na drugim delovima tela i samim tim joj se lakše menjaju osnovne karakteristike.

pravilna nega lica

Sve ovo može da dovede i do pojave ekcema ili atopijskog dermatitis tokom zimskog perioda na pojedinim delovima lica. Neosporno je da ukoliko ne zaštitimo kožu i ne pristupimo nezi lica u skladu sa zimskim periodom, naša kože više neće biti ista i moraćemo da uložimo dosta dodatnog napora da joj vratimo prirodna svojstva.

Kako prilagoditi negu lica zimskim uslovima

Zaštita kože lica od negativnog uticaja hladnoće i zime zahteva pažljiv pristup i redovnu negu. Ne smemo zanemariti da je izmena i prilagođavanje nege lica zimskim uslovima, ništa drugo do briga o zdravlju kože. Kao ključne korake koje treba primeniti tokom zime u nezi lica izdvajamo:

• Dodatnu hidrataciju

Uzimajući u obzir da je jedan od najvećih izazova koje zima donosi koži upravo isušivanje kože, dodatna hidratacija je prvi korak u nezi lica tokom zime. Kada je u pitanju izbor kreme za lice, nastojte da ona bude na bazi sastojaka kao što su prirodna ulja. Prirodna krema za lice od manuka meda može da bude odličan izbor za negu lica zimi jer je na bazi prirodnih sastojaka kao što su manuka med, ši buter, ulja makadamije i jojobe. Pored toga što je ši buter jedan od najboljih prirodnih hidratanata, ulje jojobe smanjuje suvoću ali i iritaciju kojoj je koža zimi izuzetno podložna. Ova nežna formula osmišljena je tako da hidrira vašu kožu sa sastojcima koji su bogati esencijalnim i omega kiselinama dok je istovremeno štiti od spoljnih uticaja. Održavajte hidrataciju i iznutra sa unošenjem dovoljno tečnosti tokom dana, kao i pravilnom ishranom koja će sadržati hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, koje su prisutne u ribi i orašastim plodovima.

hidratantna krema

• Izbegavanje agresivnih sastojaka

Pojedini sastojci kozmetičkih proizvoda kao što je alkohol, sulfati i parabeni znaju da isušuju kožu i mogu izazvati iritacije na već osetljivoj koži, zbog čega ih treba izbegavati zimi. Kao alternativu najbolje je da izaberete prirodnu kozmetiku i kreme na bazi prirodnih sastojaka.

Prirodna kozmetika vam daje sigurnost da vaša koža neće biti izložena potencijalno negativnim sastojcima iz krema, koje u kombinaciji sa negativnim uticajem zime mogu da naruše zdravlje vaše kože. Baby Boo kozmetika je bez parabena, sulfata, silikona, boja, alkohola, mineralnih ulja i alergena i zbog toga je izbor za negu većine mama ne samo za bebe i decu već i za sebe.

• Pravilno čišćenje

I kod čišćenja kože neophodno je zimi koristiti što blaža sredstva, jer upravo većina sredstava za čišćenje lica sadrže sulfate koji zimi mogu dovesti kožu do dehidriranosti. Naime sredstva za čišćenje zbog svojih sastojaka uklanjaju i prirodni sebum koji je glavni zaštitnik kože i koji čuva njenu prirodnu vlažnost. Za uklanjanje šminke a i nečistoća u zimskom periodu može vam poslužiti i neko od prirodnih ulja. Ulja pored toga što pomažu kod čišćenja lica, dodatno ga hidriraju i stvaraju zaštitni sloj koji ostaje dugo na licu. Ulje slatkog badema je odlična opcija za dodatnu hidrataciju lica zimi, naročito delova koji su suvi ili su skloni isušivanju.

• Zaštita od sunca

Verovatno zaštita od sunca nije nešto što vam prvo padne na pamet tokom zime, ali istina je da je “zimsko sunce”, podjednako štetno za našu kožu kao i sunce leti. Ovo prevashodno iz razloga što je zimi sunce praćeno vetrom i u toj kombinaciji naša koža brže odreaguje. Verovatno vam se desilo da nakon boravka na snegu ili tokom skijanja, dobijete crvenilo po licu koje je na ivici opekotina. Ne zaboravite da nosite kapu, šal ili šešir tokom zime, kao fizičku zaštitu od negativnih uticaja hladnoće ali i sunca.

• Prilagodite negu vašem tipu kože

Izuzetno je bitno prilagoditi negu lica zimi tipu kože koji inače imate. Tako će akcenat kada je u pitanju suva koža biti na dodatnoj hidrataciji, dok je osetljivu kožu potrebno zaštiti od potencijalnih iritacija i promena na koži. Normalna koža takođe može osećati efekte hladnoće, ali u manjoj meri i potrebno je uspostaviti balans između hidratacije i zaštite od spoljnih faktora.

Nega lica tokom zime nije jednokratni napor, već kontinuirani proces. Kombinacija pažljivo odabranih proizvoda, pravilne ishrane i zaštite od spoljašnjih faktora ključna je za očuvanje sjaja kože tokom cele zimske sezone. A kada smo kod sjaja, puno je razloga da vi i vaša koža blistate tokom zimskog perioda i svih slavlja koja nas tada čekaju. Za sjaj i lepotu kože možete probati naše jojoba svetlucavo ulje za kožu, koje je savršena kombinacija svetlucavog efekta na vašoj koži i zaštite i nege koju donosi jojoba ulje.

Ukoliko želite da vašoj nezi lica ove zime date najbolje prirodne sastojke, na našoj online prodavnici možete pronaći proizvode za negu lica, tela i kose koji su 100% prirodni. Pored toga što brinu o lepoti, naši proizvodi čuvaju i vaše zdravlje.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo