Polazak u Školu: Budite Spremni na Sve Školske Izazove
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Polazak u Školu: Budite Spremni na Sve Školske Izazove

31 август 2023

Srecan polazak u skolu

Polazak u školu donosi niz izazova, prećenih različitim emocijama kako kod roditelja, tako i kod dece.

Ukoliko je u pitanju polazak u školu đaka prvaka, to slobodno možemo nazvati početkom životne avanture koja nepovratno menja život cele porodice. Pored potpuno nove i drugačije dinamike vaše svakodnevnice, tu su i iskušenja i situacije sa kojima se do tada niste susretali.

Kako se izboriti sa tim i kako proći sa što manje iznenađenja, naročito onih neželjenih, glavno je pitanje koje se mota roditeljima po glavi tamo negde oko 1. septembra.

Iako roditelji imaju veliko iskustvo kao školarci, nekako se sve to zaboravi kada dođe momenat da se dete spremi za prvi polazak u školu, ili povratak u skolu nakon raspusta.

Otuda nije na odmet podsetiti se saveta koji će olakšati i vama i deci početak, a samim tim i prolazak kroz novu školsku godinu.

Pripreme za polazak u školu

Kada pitate roditelje i decu da li ste spremni za školu, verovatno će odgovor sadržati kako su nabavili sav školski pribor, kupili odeću, neophodne knjige i drugu opremu.

I da, ovo jeste bitan aspekt polaska u skolu, bez koga se ne može, ali podršku za školsko opremanje imate skoro neograničeno gde kod da se okrenete.

Verujemo da je ipak potrebnije napraviti osvrt na važnije aspekte pripreme za školu, a jedan od njih je razgovor sa detetom o tome šta ga čeka.

Važnost razgovora sa detetom o školi

Pred polazak u školu, razgovor sa detetom o tome šta ga čeka i šta mu polazak u školu donosi može pomoći ne samo detetu koji je prvak, već i onima koji nastavljaju školu sa novom školskom godinom.

Ukoliko je reč o đaku prvaku ono što je bitno jeste da mu kroz razgovor objasnite sve promene koje škola donosi u njegov život. I ne očekujte da vas dete odmah razume, i da sve to prihvati, svesnost o tome će doći postepeno. Ono što je važno jeste da kada je dete upoznato sa tim manja je verovatnoća da će doživeti šok i iznenađenje, ili stvoriti otpor kao reakciju na to.

Pored razgovora o obavezama, neophodno je osvrnuti se i na okruženje, odnose koji ga čekaju u školi, počev od učitelja, nastavnika i druge dece. Ukoliko je dete već u školi, osvrnite se zajedno kroz opušten razgovor na odnose koje je dete izgradilo tokom prethodne školske godine. Možete ih jednostavno pitati ko od drugara im je najviše nedostajao tokom raspusta.

Razgovor je temelj emocionalne podrške koja je neophodno svakom detetu tokom školskih dana.

Vaše dete će tokom ovih dana pokazivati splet različitih emocija, uzbuđenje, nervozu, strah od novog, isčekivanje, a u nekim slučajevima i otpor. Sve ove emocije možete prepoznati kroz pitanja koja vam dete postavlja u periodu kada se škola približava, zato budite aktivan slušalac vaše dece. Ovo je podjednako važno i kod dece koju čeka povratak u školu.

Ukoliko naviknete vaše dete na razgovor, bićete uvek u toku sa dešavanjima u školi, kao i kako to emocionalno utiče na vaše dete. To je ujedno način da razvijate kod deteta emocionalnu inteligenciju i izgradite mu samopouzdanje kada je reč o razgovoru o emocijama.

Radne navike i nove odgovornosti

Radne navike su bitan deo školovanja i nekako se direktno povezuju sa uspehom u školi. Kada je reč o đacima prvacima, te navike treba razvijati postepeno kroz male zadatke koje se tiču spremanja za školu, vraćanja stvari na mesto, ali i kroz objašnjenje i rad na domaćim zadacima. Rad na razvijanju radnih navika nije na odmet ni kada dete prelazi u novu školsku godinu, jer sa svakim novim razredom raste broj obaveza, pojavljuju se novi predmeti i dodatne aktivnosti.

Priprema dece za polazak u skolu

Razdvojte vreme za igru od vremena učenja i završavanja domaćih, tako što ćete nakon škole dati detetu prvo vreme za njega i igru, pa ga onda usmeriti na obaveze.

Iako roditelji preferiraju da se školske obaveze završavaju odmah nakon škole, dete stiče utisak da je iz jedne obaveze uskočilo u drugu i tako vremenom može da razvije otpor. Ovome doprinosi i činjenica da je dete umornije odmah nakon škole.

Izgradnja radnih navika ne mora da striktno bude vezano za školske obaveze, sve što radite u kući a tiče se vašeg deteta daje vam prostor da ga uključite. Sa uvođenjem rutine i novih obaveza, dete će razviti i odgovornost prema sebi i stvarima, što je i prvi korak ka samostalnosti.

Ocenjivanje, postignuća i očekivanja

Kada dete tek polazi u skolu pored toga što je neophodno da se upozna sa ocenjivanjem i konceptom nagrađivanja znanja, dobro je akcenat staviti na usvajanju znanja a ne na postignućima.

Ne zaboravite da će u početnim danima škole biti neophodna i vaša uključenost, koja treba postepeno da se smanjuje i da vodi do potpune samostalnosti u učenju. Kada se ovo desi detetu pomažite uvek kada od vas zatraži pomoć u učenju.

Ukoliko ste roditelj đaka koje tek kreće u školu ne oklevajte da se obratite učiteljima za bilo kakvu vrstu pomoći oko učenja. Raspitajte se kako se dete snalazi tokom časova kada je rešavanje zadataka u pitanju. I ne samo to raspitajte se i o drugim aspektima kada je u pitanju boravak vašeg deteta u školi. Nekada možete da dobijete korisne informacije, koje će vam pomoći u radu sa detetom.

Pratite interosavnja vašeg deteta i šta najviše voli od predmeta, i pokušajte da nađete sistem motivacije koji je u skladu sa interesovanjima deteta.

Iznad svega u radu sa detetom naoružajte se strpljenjem i razumevanjem.

Zapamtite da se usmerite na dugoročne rezultate, jer sve što uradite sa njima na početku škole doneće rezultate u određenom trenutku. Isto je i sa školskim ocenama i uspehom. Ukoliko na početku nisu kao što ste očekivali, radom i motivisanjem možete doći do željenih rezultata.

Nega i briga o sebi

O da, škola donosi izazove i na ovom polju. Onima koji tek treba da kroče u školu, donosi izazov u vidu samostalnosti kada je nega tokom boravka u školi u pitanju.

Nega i briga o sebi je u direktnoj vezi sa imunitetom, koji je tokom školskih dana pod intenzivnijim udarom. Deca inače nisu u stanju da u svakom trenutku vode računa o čistoći i urednosti, prednost daju igri i slobodi. Zato smo mi roditelji tu, da ih naučimo tome i intenziviramo negu tokom školskih dana.

Na nama roditeljima jeste da ih pripremimo kroz negu za školu, i ovo dobija na značaju sa rastom dece. Kao roditelji ne smemo zaboraviti da je škola i mesto gde se stiče predstava o sebi i da se gradi samopouzdanje kroz društvenu interakciju. Ali isto tako smo i intenzivnije na udaru i proceni od strane drugih, koja ne mora da bude uvek pozitivna.

 

Kozmetika za tinejdžere

Škola će možda zahtevati obavezan kupanjac na kraju intenzivnog dana. Blaga prirodna kupka za telo i kosu od semena pamuka vam može poslužiti za svakodnevnu negu, bez bojazni da ćete narušiti vlažnost kože deteta zbog učestalijeg kupanja.

Moguće je da ćete primetiti da su pojedini delovi tela vaše dece isušenija nego obično, a uzrok tome je dodir sa raznim grubim površinama, kao što je klupa, kreda, školski pribor a deca se ne sete da odmah to srede.

Upravo zbog ovoga je dobro dodati ulje za telo u negu kože deteta, i njime dodatno negovati ove isušene delove koji su grublji od ostalih delova tela. Prirodno ulje slatkog badema štiti i od spoljnih uticaja, tako da pored hidriranja kože i zaštitićete kožu deteta. Ako niste ljubitelj ulja za negu dece, jer su ona po prirodi nestrpljiva i ne trpe baš sve na telu, izaberite losion za telo kao dodatak nezi. Naša preporuka je uvek prirodna kozmetika, jer je to još jedna dobra navika u nizu koju ćete stvoriti kod vašeg deteta.

Kada je nega kose školaraca u pitanju, tu takođe treba povesti dodatno računa. Ukoliko imate dete sa dužom kosom svakodnevno raščešljavanje i sređivanje kose može prerasti u pravu dramu. Izaberite šampon koji će vam pomoći sa raščešljavanjem kao što je makadamija šampon i kondicioner, kako biste i sebi uštedeli vreme, a deci pomogli da se osamostale što pre u ovoj aktivnosti. Kada primete da im češljanje olako ide, brzo će i sami to raditi i pruzeti brigu o frizuri na sebe.

Sa školskim obavezama očekujte i učestalije povrede, koje je potrebno negovati na pravi način, i sprečiti potencijalne ožiljke.

Takođe zbog izloženosti prašini tokom igre i višesatnog boravka u zatvorenim prostorijama, moguće je da će dete imati i osipe po telu. Dobro je imati pri ruci nešto što vam može instant pomoći, kao što je tamanu krema, koja pomaže kod osipa i ekcema na telu.

Za vas koji imate decu koji polako ulaze u pubertet nemojte zaboraviti neprijatno znojenje, koje njima utiče na samopouzdanje naročito pred vršnjacima. Probiotik Roll On dezodorans je i nastao upravo zbog toga da ga mogu koristiti deca počev od ranog puberteta.

Škola je za sve nas životno iskustvo koje nas oblikuje. Kao roditelji imamo priliku da ga ponovo iskusimo kroz našu decu, zato to treba da iskoristimo na najbolji način i za njih i za nas.

Upravo zbog polaska u školu i značaja ovog perioda za sve školarce, pripremili smo vam mini iznenađenje koje vas čeka ukoliko se prijavite na naš newsletter.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo