Spisak stvari za bebu: dočekajte najlepše dane spremni
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Spisak stvari za bebu: dočekajte najlepše dane spremni

18 октобар 2023

Spisak stvari za bebu za prve dane

Spisak stvari za bebu olakšava pripremu za dolazak novorođenčeta, i to baš u onim momentima kada počinje da vas hvata uzbuđenje pomešano sa nesigurnošću i brigom da li ste spremni.

Odmah da vam kažemo spremni ste, i više nego što mislite.

I pre nego što krenemo u nabrajanje šta vam je sve to potrebno za dolazak bebe, prvo da vam čestitamo roditelji, u vaš život dolaze nezaboravni trenuci ispunjeni radošću i ljubavlju.

Priprema će vam pomoći da ti trenuci prođu što bezbrižnije, i kada se govori o spisku stvari neophodnih za bebu, najbolje je da krenemo od podele u kategorije.

Uređenje prostora za bebu

Prostor za boravak vaše bebe je prvo od čega se kreće kada se spremamo za dolazak bebe. Ovo nije bez razloga, jer to zahteva i najviše uloženog truda i vremena.

Neke od stvari o kojima treba razmišljati kada je uređenje prostora za bebu u pitanu jeste izbor kreveca, njegovo postavljanje i izbor komode za bebine stvari, uz koju uobičajeno ide stalak za presvlačenje. Rekli bi i da su ovo tri osnovne stvari o kojima u ovom periodu treba razmišljati i koje treba da imate.

Kada je reč o podlozi za previjanje, imajte na umu da bebe to izuzetno brzo prerastu i da već nakon 2 meseca, mesto za presvlačenje će diktirati beba a ne vi. Pored stalka za previjanje koji može biti i deo kreveca, dobro je imati i kutiju sa kozmetikom za negu i pelenama. U ovom periodu važno je ne opterećivati se sa kupovinom previše nameštaja i opreme i ostaviti što više slobodnog prostora za bebino istraživanje i igru. Ovaj prostor ćete popunjavati kako beba bude rasla i razvijala se njena interesovanja i potrebe.

Stvari za spavanje bebe

Uz odluku o izboru kreveca uobičajeno ide i izbor posteljine za spavanje, zajedno sa dušekom i pratećim dodacima. Kod izbora posteljine akcenat treba staviti na prirodne materijale koji su lako perivi. Dobro je imati minimum dve posteljine zbog menjanja i dosta nepredviđenih situacija koje će zahtevati učestalo pranje. Nepromočivi čaršav je takođe obavezan deo posteljine za bebe. Prekrivač ili ćebence su deo opreme za spavanje, kao i pidžamica. Najbolje je da imate set od najmanje 2 pidžamice, 2 prekrivača i 2 nepromočiva čaršafa zbog pranja.

Neophodne stvari za presvlačenje beba

 

Kada je u pitanju presvlačenje bebe tu su vam prevashodno potrebne pelene, i tu se u početku koriste 3 vrste pelena.

Jednokratne ili pampers pelene koje treba da kupite u najmanjoj veličini i jedno veliko pakovanje. Beba u proseku koristi od 8 do 12 pelena dnevno. Nemojte kupovati više pakovanja jer beba brzo preraste veličine, isto je i sa odećom.

 

Tetra pelene se koriste u prvim mesecima bebinog života. Dovoljno vam je 10 ovakvih pelena, koje ćete koristiti ukoliko budete praktikovali široko povijanje, a odlične su i za postavljanje prilikom nošenja beba, brisanje i prekrivanje.

 

Švedske pelene su takođe deo širokog povijanja i pretežno se koriste u te svrhe. Takođe dovoljna količina je 10 pelena. Ove pelene možete koristiti i mimo širokog povoja kao pomoć da jednokratne pelene stoje na mestu i da ne propuštaju.

Ovde obavezno uvrstite i maramice, vlažne i izaberite one sa što nežnijim, najbolje prirodnim sastojcima. Možete uvek da imate i sterilnu gazu i dodatne pamučne maramice ukoliko imate potrebu da umesto vlažnih maramica očistite vašu bebu pamučnim maramicama ili gazom.

Neophodna kozmetika za negu beba

Oko izbora kozmetike za bebu i novorođenče, nekako imamo mnoštvo dilema i pitanja. Neosporno je da prednost treba dati prirodnoj kozmetici bez štetnih sastojaka kao što su hemikalije, parabeni i sulfati jer je to najbolja kozmetika za bebe.

Nemojte se opterećivati količinom, u prvim mesecima primat dajte samo neophodnim kozmetičkim proizvodima kao što su:

Šampon i kupka za bebe

Ovo je ujedno i proizvod koji ćete najčešće upotrebljavati uzimajući u obzir da bebu kupate, ako ne svaki dan, onda bar par puta nedeljno. U ovom periodu najbolje je izabrati proizvod koji se koristi i za kosu i za telo. Takva je Baby Boo kupka za kosu i telo od semena pamuka, koja je napravljena od organskih sastojaka bez ijednog štetnog sastojka, nežna i blaga, i svojim sastojcima prati strukturu kože.

 

šamponi za decu<

Ova kupka ne samo da neguje, već i štiti kožu jer sadrži ulje jojobe i kamilicu, prirodne komponente koje stvaraju zaštitni sloj na koži i kosi bebe. Kada je kupanje u pitanju za negu tela nakon kupanja možete koristiti:

Losion za telo

Pored toga što dodatno hidrira bebinu kožu, naročito nakon kupanja, jer voda isušuje kožu, losion za telo štiti kožu od spoljnih uticaja, čak i odeće koja trenjem može oštetiti kožu. Svakako da i ovde izbor treba staviti na prirodni losion za telo na bazi sastojaka koji neguju kožu kao što je ši buter. Umesto losiona možete bebinu kožu negovati i uljem za telo, koje je odlično i za masažu beba, ritual koji ne biste trebali da propustite naročito pred spavanje.

Krema za negu pelenske regije

Krema protiv ojeda, je nezaobilazni deo kozmetičke torbice svake mame. Potrudite se da ova krema bude blaga i bez parabena, boja, silikona, mineralnih ulja (parafinskih) i alergena.

Ovu kremu ćete koristiti i po nekoliko puta na dan, zbog čega primat treba dati sastojcima koji neguju i štite i dovoljno su blagi. Pored kreme za pelensku regiju dobro je imati i kremu za osipe i ekceme, kojom ćete tretirati promene na koži vaše bebe koje nisu povezane sa pelenskom regijom.

Baby Boo Tamanu SOS krema se pokazala kao odličan izbor za osipe i tretiranje ekcema kod beba. Tamanu krema sadrži organske sastojke kao što su tamanu i ulje jojobe, kao i ulje kamilice, koja zajedno sa še buterom umiruju, neguju i obnavljaju kožu.

Dodatne stvari za negu bebe

Možda ne spadaju u kozmetiku, ali su svakako deo nege i bebine kozmetičke torbice, a to su fiziološki rastvor i sterilne gaze. Dovoljno je da imate oko 10 ampulica fiziološkog rastvora kojim možete tretirati zapušen nosić i krmeljiće u okicama. Nemojte se ustručavati, fiziološki rastvor je potpuno bezbedan i bebama ne smeta uopšte.

Makazice za nokte su takođe deo nege, i već možete pronaći u prodaji one specijalizovane za novorođenče. Fiziološki rastvor može poslužiti i kada su zanoktice u pitanju.

Četka i češalj za kosu, će nekima trebati a nekima ne, ali možete imati četku sa prirodnim dlakama jer bebama prija nežno četkanje temena glave, a i na taj način sprečavate i umanjujete već postojeću temenjaču kod beba.

Štapići za uši su takođe deo nege, koje ćete koristiti i za čišćenje nosića, nekada i za skidanje krmeljića i dovoljno vam je jedna kutija za početak.

Kada je u pitanju nega pupka, informacije šta vam je potrebno za to saznaćete u porodilištu. Ali uobičajeno su to sterilne gaze, povidon jod ili 3% hidrogen i sredstvo za dezinfekciju.

Odeća za bebu

Ovo je zaista individualna stvar koliko će neko odeće kupiti za bebu, ili naslediti što je bolja opcija, jer bebe brzo prerastu odeću. Svakako da se primat daje odeći koja je praktična i neophodna. To su benkice, koje olakšavaju oblačenje u prvim danima, dok beba ne ojača, bodići, jednodelna odelca takozvane zeke, kapice, čarapice i portiklice kao obavezni deo ovog spiska. Naravno da u zavisnosti od godišnjeg doba kada se beba rodi, ovaj spisak može da sadrži i skafander ili jaknu, i izbor je na kratkom ili dugom rukavu i debljini odeće za bebu.

Spisak stvari za bebu treba da sadrži i ovo

• Kolica za bebe

• Nosiljka za bebe, koja može biti i deo kolica

• Auto-sedište, za prve dane koristi se takozvano jaje sedište

• Flašica za hranjenje

• Kadica za kupanje, kao i neka posuda za polivanje bebe

• Peškiri sa kapuljačom kao pomoć nakon kupanje

Nemojte da vas ovaj spisak i njegova dužina uplaši, sve ćete stići i nabaviti.

Naš savet je da za početak kupite samo neophodne stvari koje su nabrojane, jer je svaka beba, a i mama drugačija i neke stvari koje su drugima bile potrebne, vama ne moraju biti.

Takođe nemojte se ustručavati da pozajmite stvari, jer su bebi stvari pretežno jako dobro očuvane zbog toga što se koriste relativno kratko. Bebe brzo rastu i diktiraju tempo u dosta stvari, na vama je da ih ispratite i da zajedno uživate.

Ukoliko vam je potrebno sve na jednom mestu kada su bebe u pitanju možete posetiti sajt Aksa.rs na kome ćete pronaći i naše proizvode.

Baby Boo brand organske kozmetike se trudi da podrži mame, savetima, korisnim informacijama i proizvodima koje su osmislile dve mame iz najlepše ljubavi rođene sa majčinstvom.

Upoznajte se sa našim proizvodima koje uveliko koriste i mame za negu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo