Brži rast kose: Uloga proizvoda i pravilne nege
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Brži rast kose: Uloga proizvoda i pravilne nege

03 јун 2024

rast kose

Brži rast kose i kako ga podstaći je pitanje koje smo svi postavili barem jednom u životu u želji da vratimo kosi dužinu, prethodni izgled, ili jednostavno zbog potrebe da se kosa obnovi.

Dok su neki od nas blagosloveni time da im kosa prirodno brzo raste, drugi se bore sa sporim ili čak zaustavljenim rastom. Rast kose prati i gomila pitanja kao što su: može li se taj proces ubrzati? Postoji li čarobni štapić koji će nam dati kosu kakvu sanjamo? Da li je rast kose isključivo rezultat genetike ili primene određenih tretmana? Šta nam može pomoći da ubrzamo rast kose?

Rast kose jeste kompleksan proces, ali svakako da ga uz pravilnu negu i adekvatnu podršku putem proizvoda možete ubrzati.

Faze rasta kose

Kosa je živ organizam, i poput svakog drugog, i njen rast prolazi kroz određene faze. Razumevanje ovih faza  ključno je za shvatanje kako funkcioniše rast kose i kako ga možemo podržati, kao i kada je ispravno očekivati da vam kosa krene sa ubrzanim rastom.

Kosa tokom svog rasta prolazi kroz sledeće faze:

Anagen faza rasta kose

Anagen faza je prva i najduža faza u ciklusu rasta kose. Tokom ove faze, folikuli dlake su potpuno aktivni proizvodeći novu kosu koja se neprekidno produžuje. Čini se da kosa kontinuirano raste, obično oko 1 centimetar mesečno. Trajanje anagen faze varira od osobe do osobe i može trajati od nekoliko godina do čak nekoliko decenija. Dužina anagen faze uglavnom određuje maksimalnu dužinu koju kosa može dostići.

Katagen faza rasta kose

Katagen faza predstavlja prelaznu fazu između aktivnog rasta kose i mirovanja. Tokom ove faze, folikul dlake se sužava i prestaje proizvoditi novu dlaku. Katagen faza traje relativno kratko, obično oko 2-3 nedelje. U ovoj fazi kosa se odvaja od krvnog suda i prestaje se hraniti, što rezultira prestankom rasta.

Telogen faza rasat kose

Telogen faza, takođe poznata kao faza mirovanja, je poslednja faza u ciklusu rasta kose. Tokom ove faze, folikul dlake je u stanju mirovanja i kosa koja je prestala rasti ostaje u folikulu. Telogen faza traje oko 3-4 meseca. Nakon toga, dlaka otpada i proces počinje iznova sa ponovnim ulaskom u anagen fazu.

Zašto je bitno poznavati ove faze rasta kose?

Jednostavno svaka od ovih faza ima svoj uticaj na brzinu rasta. Jasno je da je anagen faza ključna za aktivni rast, ali isto tako ova faza može da varira od osobe do osobe i na nama je da nađemo način da ovu fazu rasta kose podržimo i ostanemo što duže u njoj. Jedan od načina za produžavanje ove faze, možda i ključni jeste održavanje zdravlja temena glave, a tu su svakako i ostali faktori od kojih zavisi brzina rasta kose.

Ključni faktori koji utiču na brzinu rasta kose

Danas smo više nego ikada ranije prenatrpani sa svih strana informacijama o proizvodima i tretmanima koje ubrzavaju rast kose. Često smo pred dilemom i pitamo se, šta od ovoga zaista daje rezutate? Istina je da rast kose zavisi od dosta faktora i da na neke možemo da utičemo, a na neke i ne baš mnogo.

Najvažniji za rast kose su:

• Ishrana. Ono što unosimo u naš organizam itekako utiče na sve aspekte našeg izgleda, pa samim tim i na zdravlje i rast kose. Za brži rast kose potrebno je da ishrana bude bogata proteinima, vitaminima (posebno vitamina A, C, D i E), mineralima (poput cinka, gvožđa i biotina) i omega-3 masnim kiselinama. Ukoliko ovi nutrijenti fale u vašem organizmu ne samo da će se usporiti rast vaše kose, već će značajno promeniti i izgled dlake i dovesti do problema sa opadanjem kose ili promenom strukture i izgleda.

• Genetika. Postoji česta izreka koja kaže da se od genetike ne može pobeći. Kada je reč o rastu kose nasleđeni faktori utiču na trajanje anagen faze i maksimalnu dužinu koju kosa može dostići. Na sreću većine nas imamo dve strane genetike, tako da uvek možemo kroz negu izvući maksimum za nas iz kose.

• Hormoni. Hormonska ravnoteža definiše dosta toga kada je telo u pitanju, naročito kod žena. Ovo se najviše primećuje kod žena tokom trudnoće, kada povećana proizvodnja hormona estrogena tokom trudnoće može rezultirati bržim rastom kose, dok hormonske promene tokom menopauze mogu uzrokovati smanjenje brzine rasta.

• Faktori okruženja. Ukoliko smo prečesto izloženi delovanju štetnih spoljnih faktora kao što je sunce, zagađenje, čak i slana voda to može dovesti do oštećenja vlasišta i usporavanja rasta. Pored spoljnih faktora i emocionalno stanje kao što je stres može usporiti rast kose i dovesti do problema sa kosom, usled rasta kortizona.

Poznavanje faktora koji utiču na rast kose daje nam mogućnost da utičemo na one na koje možemo. Još jedan od važnih faktora koji može ubrzati rast kose jeste i pravilna nega i izbor proizvoda za negu kose.

Pravilna nega za brži rast kose

Šta sve obuhvata pravilna nega kose?

Pre svega održavanje higijene kose, održavanje zdravlja temena glave i vlasišta i pravilan tretman kose. Ujedno za podsticanje bržeg rasta kose neophodno je:

Redovno pranje kose

Pranje kose je izuzetno važno jer na taj način uklanjamo nečistoće, višak masnoća i ostatke proizvoda koji mogu začepiti pore na vlasištu i ometati rast kose. Kod pranja kose najvažniji je izbor šampona, jer je to ujedno i prvi korak u ne samo nezi već i zaštiti kose i temena glave. Za očuvanje zdravlja vlasišta i temena glave kao najvažniji kod rasta kose, neophodno je koristiti blage šampone, one koji ne isušuju kožu glave i ne uklanjaju prirodni sebum, najbolje šampon bez sulfata.

Makadamija šampon bez sulfata može da bude najbolji izbor kao podrška zdravom rastu kose. Ulje makadamije je jedan od najboljih prirodnih sastojaka za negu kose, jer pomaže regeneraciji kose na prirodan način kroz podršku njenim prirodnim karakteristikama. Makadamija šampon je blag i nežan sa organskim sastojcima kao što su ulje jojobe i badema, kao i manuka med. Kombinacija ovih sastojaka neguje ne samo vlas već i teme. Makadamija šampon je bez sulfata, parabena, boja, silikona, mineralnih ulja (parafinskih) i alergena veoma prijatnog mirisa.

najbolji šampon za kosu

Masaža i hidratacija vlasišta

Masaža vlasišta poboljšava cirkulaciju krvi, što može povećati dotok hranjivih materija u folikule dlake i podstaći rast kose. Redovno masirajte vlasište laganim kružnim pokretima prstiju ili koristite masažni češalj za dodatnu stimulaciju. Tokom masaže najbolje je koristiti ulje kako biste istovremeno hidrirali teme glave. Hidrirano teme glave stvara optimalno okruženje za rast kose, jer na ovaj način ne samo da održavate neophodnu vlažnost već umirujete iritacije.

Ulje od slatkog badema može da bude odličan izbor za masažu temena glave, jer je od davnina prepoznato kao najbolje za održavanje prirodnih svojstava kože kao što je elatičnost, hidratantnost i zaštita od spoljnih uticaja. Ukoliko je prirodno ulje i kombinacija ulja jojobe, kamilice i semena pamuka kao što je Baby Boo ulje, odlično je i za negu kose.

ulje za kosu

Pažljiv izbor proizvoda i tretmana za kosu

Većina tretmana koje koristimo na kosi mogu trajno da oštete kosu, tako da je neophodno biti obazriv u njihovoj primeni i izboru. Podjednako je važan i izbor proizvoda kojima tretiramo kosu. Odaberite proizvode za negu kose koji odgovaraju vašem tipu kose i specifičnim potrebama. Izbegavajte proizvode koji sadrže sulfate, parabene i druga hemijska jedinjenja. Oslonite se na prirodne sastojke, proizvode bazirane na uljima i prirodnu kozmetiku.

Pravilno rukovanje kosom

Izbegavajte grubo tretiranje kose koje može izazvati oštećenje i lomljenje vlasi. Koristite četku sa širokim zupcima ili češalj sa širokim razmakom kako biste izbegli kidanje i oštećenje vlasi. Takođe, izbegavajte tretmane koji prekomerno opterećuju kosu, poput čestog peglanja ili korišćenja agresivnih hemijskih tretmana.

Na osnovu svega što smo izneli, jasno je da brzina rasta kose u velikoj meri zavisi i od nas i od toga koliko se posvećujemo svojoj kosi. Da ne biste mnogo lutali i eksperimentisali sa izborom proizvoda, i doveli do dodatnih oštećenja oslonite se na prirodnu kozmetiku za negu kose.

Upravo prirodne proizvode za negu i održavanje higijene kose, možete pronaći na Baby Boo online shopu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo