Esencijalna ulja: Zašto ih treba izbegavati u bebi proizvodima
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Esencijalna ulja: Zašto ih treba izbegavati u bebi proizvodima

21 јул 2024

esencijalna ulja u kozmetici

Esencijalna ulja su ušla na velika vrata u svet kozmetike zbog svojih višestrukih koristi i činjenice da su prirodan proizvod koji može da se koristi i u terapeutske svrhe.

Vođeni željom da rešimo neki problem, naročito kada su naša deca u pitanju, često posežemo za proizvodima koji obećavaju negu, zaštitu i zdravlje dece. Jedan od tih proizvoda su i esencijalna ulja, koja su prisutna na tržištu kozmetike u raznim oblicima i koja svakim danima dobijaju sve širu primenu.

Međutim ostaje pitanje, koliko su zaista esencijalna ulja dobra za decu a naročito za bebe? Da li ih treba izbegavati u proizvodima za bebe i zašto?

Pre nego što posegnete, u trenutku očaja, za rešenjima koja vam se nude na sve strane, najbolje je da se prvo informišete, kao u ovom slučaju, o esencijalnim uljima.

Šta su esencijalna ulja

Esencijalna ulja, ili eterična ulja kako ih još nazivaju, predstavljaju koncentrisane ekstrakte dobijene iz određenih biljaka koje sadrže mirisne i terapeutske komponente tih biljaka.

Esencijalna ulja se dobijaju na par načina i to hladnim presovanjem, destilacijom uz pomoć pare ili ekstrakcijom raznim rastvaračima. Izbor načina za dobijanje esencijalnog ulja uslovljen je samom biljkom iz koje se dobija, tako se hladno presovanje primenjuje na agrume, a ekstrakcija rastvaračem za mirisna esencijalna ulja ruže ili jasmina.

U poslednjih nekoliko decenija esencijalna ulja su postala izuzetno popularna, kao prirodan proizvod koji svoju primenu dobija najviše u kozmetičkoj i wellnes industriji. Esencijalna ulja se nejčešće koriste u aromaterapiji za poboljšanje mentalnog i emocionalnog zdravlja. Mirisi poput lavande, eukaliptusa i peperminta mogu pomoći u ublažavanju stresa, poboljšanju raspoloženja i povećanju energije. Kada je reč o kozmetici, mnogi proizvodi sadrže esencijalna ulja zbog njihovih koristi za kožu i održavanje njenog zdravlja i lepote.

Esencijalna ulja su popularna i u prirodnim sredstvima za čišćenje domaćinstva zbog svojih antibakterijskih i antifungalnih svojstava.

Kada je reč o kozmetičkim proizvodima esencijalna ulja se koriste u kremama i losionima zbog hidratacije kože, za lečenje akni i smirivanje iritacije kože.

Pored toga često se mogu pronaći i u preparatima za negu kose, jer doprinose rastu kose, regeneraciji i sprečavanju nastanka peruti.

Ulja poput limuna, narandže i mente često se koriste u proizvodima za tuširanje i losionima za telo kako bi podigla energiju i poboljšalo raspoloženje.

organska kozmetika

Esencijalna ulja nude širok spektar prednosti u kozmetici i kozmetičkim proizvodima, od hidratacije i anti-aging efekata do lečenja akni i stimulacije rasta kose. Njihova aromaterapijska dejstva dodatno doprinose sveobuhvatnom doživljaju nege i opuštanju tela.

Međutim, važno je napomenuti da, uprkos njihovim blagotvornim svojstvima, esencijalna ulja treba koristiti pažljivo, posebno kod osetljivih grupa poput beba, jer mogu izazvati iritacije i alergijske reakcije.

Zašto izbegavati proizvode za bebe sa esencijalnim uljima

Iako esencijalna ulja mogu imati mnoge blagotvorne efekte, njihova upotreba kod beba nosi značajne rizike a to je prevashodno zbog toga što je bebina koža izuzetno tanka i osetljiva. Esencijalna ulja, iako prirodna, sadrže visoko koncentrisane sastojke koji mogu biti previše jaki za bebinu nežnu kožu, dovodeći do osipa, crvenila i svraba kože.

 

Alergijeske reakcije

Esencijalna ulja mogu izazvati alergijske reakcije kod beba. Kontaktni dermatitis je česta pojava kada esencijalna ulja dođu u kontakt sa kožom bebe, manifestujući se kao crvenilo, osip i svrab. Pored toga, neka esencijalna ulja, kao što su ulje čajevca i lavande, mogu izazvati ozbiljnije alergijske reakcije, uključujući otok i poteškoće sa disanjem.

Toksičnost

Određena esencijalna ulja mogu biti toksična za bebe ako se ne koriste pravilno. Na primer, ulja poput eukaliptusa, peperminta i ulja čajevca mogu biti opasna kada se nanose u visokim koncentracijama ili kada se progutaju. Bebe imaju tendenciju da stavljaju ruke u usta, što povećava rizik od slučajnog gutanja esencijalnih ulja iz proizvoda nanesenih na kožu.

Problemi sa disanjem

Mirisi eteričnih ulja su nekada prejaki ili jednostavno beba zbog pojačanog čula mirsa reaguje na njih. Ovo može dovesti i do problema prilikom dojenja, jer beba prepoznaje majku na osnovu mirisa. Ukoliko dođe do udisanja određenih esencijalnih ulja to može izazvati problem sa disanjem i iritaciju disajnih puteva, naročito kod beba koje već imaju određene respiratorne probleme.

Većina proizvoda za bebe sa oznakom “prirodno” sadrži u sebi neko od esencijalnih ulja. Ukoliko želite da budete sigurni da je vaša beba pošteđena bilo kakvog rizika tokom nege oslonite se na Baby Boo prirodnu kozmetiku sa organskim sastojcima. Ono što izdvaja našu kozmetiku jeste upravo činjenica da je napravljena od organskih sastojaka i da ne sadrži sulfate, boje, parabene, ftalate, formaldehide, silikon, mineralnih ulja, esencijalna ulja i alergena.

prirodna kozmetika

Naši proizvodi sadrže sastojke kao što su manuka med, organska ulja semena pamuka, badema, makadamije, jojoba ulje, ulje kamilice i ši buter. Ovi sastojci su izabrani tako da prate karakteristike kože bebe, da pored toga što je neguju čuvaju njenu primarnu zaštitnu funkciju i što je najbitnije ni na koji način negativno ne utiču na zdravlje bebe.

Blaga formula naših proizvoda i prirodni sastojci pomažu u održavanju hidratacije kože, smanjenju upala i pružanju prirodne zaštite.

Uzimajući u obzir da je Baby Boo kozmetika sertifikovana po EU standardima to vam daje sigurnost da su svi sastojci sigurni i bezbedni, što je izuzetno bitno, naročito za roditelje dece koja imaju alergijske reakcije na određene sastojke.

Koliko god da želite da pružite vašem detetu najbolje, pre svega proverite koliko su određeni sastojci, hit proizvodi i sredstva koja obećavaju čuda dobra za vašu decu, a naročito za bebe. Možda vam u određenom trenutku i donesu olakšanje i rešenje, ali dugoročna upotreba poništi sve to i stvori dodatne probleme koje morate dugo da rešavate. Upravo zbog toga izaberite ono što je 100% sigurno za vašu bebu kao što je prirodna kozmetika sa organskim sastojcima.

Na našem web shopu možete pronaći sve proizvode koje možete koristiti u nezi vaše bebe još od prvog dana.

I ne zaboravite da zbog bezbednosti i sigurnosti proizvoda iste možete i vi koristiti. Ne samo da ste na ovaj način obezbedli najbolje za vas, već ste napravili prvi korak u kreiranju dobrih navika u nezi vaše dece za ceo život.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo