Nega kože nakon sunčanja: Zašto je toliko važna?
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Nega kože nakon sunčanja: Zašto je toliko važna?

22 септембар 2023

zaštita kože od sunca

Sunce, plaža, igrarije u pesku, celodnevno kupanje, dani koji traju i ispunjeni su bosonogim trčanjem.

Pogađate reč je o letu, mnogima najlepšem godišnjem dobu, koje željno iščekujemo tokom godine. Volimo i pleplanuli ten, koji nam samo leto donosi to kako nam koža izgleda kada potamni.

Ono što manje volimo jesu posledice koje izlaganje suncu potencijalno ostavlja na našu kožu.

Da bismo potpuno uživali u letu i njegovim nezaboravnim momentima ispunjenim čistom radošću, dobro je znati kako zaštiti kožu tokom sunčanja. Podjednako važno jeste znati, kako bi ostala zdrava, blistava i hidrirana.

Ali pre svega treba da razumemo pored preplanulog tena, šta još sunce donosi našoj koži ili bolje reći celom telu.

Kako sunčanje utiče na našu kožu?

Izlaganje suncu je izuzetno bitno ne samo za našu kožu, već za ceo organizam jer pomaže integrisanju vitamina D koji je izuzetno bitan za zdravlje kostiju, imuni sistem i donosi niz pozitivnih efekata celom organizmu. Da ne zaboravimo da napomenemo koliko je sunce bitno za naše raspoloženje, jer se bolje osećamo tokom sunčanih dana i čak smanjuje nivo stresa.

Kada je koža u pitanju sunce može da pomogne kod umanjena simptoma i promena na koži koji nastaju usled psorijaze ili ekcema, kao i drugih upalnih stanja.

Znajući sve pozitivne efekte koje sunce ima na kožu, ne treba ipak preterivati u izlaganju i obavezno koristiti zaštitu tokom sunčanja.

 

Preterano izlaganje suncu može da donese rizik od oštećena kože u vidu opekotina, a u dužem periodu i smanjenja elastičnosti kože zbog čega koža brže stari i sklona je pojavi sitnih bora. Takođe sunčanje često donosi fleke u vidu hiperpigmentacije određenih delova kože, pretežno na licu.

Osobe sa osetljivom kožom, kao i oni koji imaju suvu kožu izloženiji su negativnom uticaju sunčevih zraka na njihovu kožu, i neophodno je da budu oprezni prilikom sunčanja.

Kako biste iskoristili pozitivne efekte koje sunčanje donosi za ceo ogranizam, i izbegli potencijalno štetne uticaje neophodno je zaštiti se tokom sunčanja, ali isto tako ispravno negovati kožu nakon sunčanja.

Saveti za negu kože nakon sunčanja

Dok tokom sunčanja nastojimo da u što većoj meri koristimo kreme za zaštitu od UV zračenja i sa visokim faktorom zaštite, neophodno je nakon toga posvetiti se koži intenzivnije kroz čišćenje, hidrataciju i smanjenje iritacija ukoliko su se pojavile.

Čišćenje kože nakon sunčanja

Iako se ovo podrazumeva, nije na odmet napomenuti da je čišćenje kože nakon sunčanja, naročito u kombinaciji sa kupanjem izuzetno značajno. Često je sunčanje praćeno i ostacima i mešavinom soli, peska ili hlora na našoj koži koje treba detaljno i pažljivo ukloniti.

Prilikom čišćenja kože izaberite blaga sredstva i kupke na prirodnoj bazi, koje u sebi sadrže prirodne sastojke sa umirujućim svojstvima. Prirodna kupka za telo na bazi semena pamuka, sadrži u sebi ulja kamilice i jojobe koja umiruju kožu dok je ujedno i hidriraju, i može da bude odličan izbor upravo za negu kože nakon sunčanja, kako vaše tako i vaše dece. Kao proizvod koji se koristi i za kosu i telo, omogućiće vam čišćenje i zaštitu i kose nakon sunčanja.

Hidratacija koze

Ono što je dobro jeste da je pakovanje izuzetno praktično upravo za putovanja, pa može postati sastavni deo vašeg nesesera za letovanje.

Hidratacija kože i tela

Tokom, a naročito nakon sunčanja pijte vodu, jer vaše telo treba da se hidrira kako iznutra tako i spolja. Pored toga hidratacija kože putem losiona i krema je neophodna. Nemojte se isključivo usmeravati na hidrataciju lica, već nastojte da hidrirate kožu celog tela.

Losioni za telo su takoreći neophodan proizvod koji se obavezno koristi nakon sunčanja. Pored toga što će vratiti vlažnost i pomoći koži da zadrži elastičnost nakon sunčanja, nanošenje losiona će vam pomoći da zadržite ten koji ste dobili što duže.

Losion treba da sadrži sastojke kao što je ši buter koji jača barijernu ulogu kože. Manuka med kao sastojak je značajan jer on umiruje kožu, tako da za negu lica nakon sunčanja možete izabrati prirodnu kremu na bazi manuka meda.

Ono na šta je potrebno obratiti pažnju kod nege kože nakon sunčanja jeste izbor proizvoda. Prirodni proizvodi sadrže sastojke koji su po svojstvima blagi, štite, umiruju i neguju kožu ne dozvoljavajući da se naruše njena prirodna svojstva.

Ukoliko je vaša koža inače suva, ulja za telo su takođe jako dobar saveznik kod negovanja kože nakon sunčanja. Prirodno ulje slatkog badema povećava elastičnost kože a inače je i prirodna zaštita od sunca, koja kožu čini ne samo negovanom nego i lepom.

Ublažavanje crvenila i iritacije kože

Kombinacija kreme za sunčanje, slane vode i izlaganja suncu često može da izozove iritaciju kože u vidu pojave osipa, crvenila i trenutne iritacije. Pored toga što je važno očistiti kožu nakon sunčanja, možete koristiti i kreme koje ublažavaju promene na koži kao što je Tamanu SOS krema, čiji osnovni sastojak tamanu ulje obnavlja kožu i zaceljuje je, stvarajući zaštitni sloj. Izuzetno je bitno imati jednu ovakvu kremu uz sebe kada letujete sa decom, jer je njihova koža sklonija reakcijama na sunce, pesak i so. Prirodna ulja su takođe odličan saveznik kod umirivanja iritacija kože, a uzimajući u obzir da ona čine osnovu svih Baby Boo prirodnih proizvoda, jasno je zašto i kod nege kože nakon sunčanja primat treba dati prirodnoj kozmetici.

Ulje za negu kože

Imamo jedan trik za vas kako da vam koža bude ujedno i negovana i lepa nakon sunčanja, a to je naš Jojoba šimer za telo, koji je potpuno prirodan proizvod na bazi jojoba ulja koje hidrira i hrani kožu čineći je glatkom. Njegov svetlucavi efekat je tu da našu kožu učini još lepšom nakon sunčanja, dok maslinovo ulje kao njegov sastojak smanjuje tamne mrlje nastale tokom sunčanja.

Jasno je da nega kože nakon sunčanja čuva prirodna svojstva kože, čini je zdravom i blistavom i u dužem periodu sprečava gubljenje elastičnosti i prerano starenje.

Uživajte u suncu kada god to možete, ali radite to pametno.

Baby Boo prirodna kozmetika je tu da bude saveznik celoj porodici i tokom leta, jer svojim sastojcima štiti, neguje i čuva kožu od štetnih uticaja.

Sačuvajte svojstva vaše kože i nakon sunčanja, jednostavnom posetom našem shopu i izborom prirodnih proizvoda za negu cele porodice.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo