Opadanje kose kod dece: Vreme za zabrinutost ili ne?
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Opadanje kose kod dece: Vreme za zabrinutost ili ne?

13 март 2024

opadanje kose uzrok

Opadanje kose kod dece, iako je u većini slučajeva bezazleno iskustvo, ne ostavlja ravnodušnim ni decu, a ni roditelje. Decu jer im gubitak kose smanjuje samopouzdanje i utiče na lični doživljaj sebe, dok roditelji opadanje kose dovode u vezu sa zdravljem deteta.

Kada su deca u pitanju i sve promene koje im se dešavaju, teško je ostati smiren i bez brige. Međutim kod pojave opadanja kose kod dece, najvažnije je da shvatimo kada je zaista vreme za zabrinutost, a kada je opadanje kose deo normalnog procesa rasta i razvoja deteta.

Koliko god da opadanje kose kod dece nije prijatno i može negativno da utiče na emocionalno stanje cele porodice, dobro je krenuti od razumevanja procesa rasta kose kod dece, a zatim i šta sve dovodi do njenog opadanja. Brigu uvek možemo da ostavimo i za kasnije, ukoliko za to bude dovoljno razloga.

Karakteristike kose kod dece

Kosa kod dece se značajno razlikuje u odnosu na kosu odraslih i prolazi kroz intenzivne promene tokom rasta i razvoja samog deteta.

Razumevanje karakteristika kose kod dece omogućava roditeljima da prilagode negu u skladu sa fazom u kojoj se dete a i kosa nalaze. Pravilna briga o dečijoj kosi ne samo da podržava zdrav rast, već pomaže i u prepoznavanju eventualnih problema sa kojima se dete može suočiti i sprečavanju da se situacija pogorša.

Prva i osnovna karakteristika dečije kose jeste da je ona tanja i mekša u odnosu na našu kosu. Samim tim ona je podložnija promenama, kao što je lomljenje kose, opadanje i olako izvlačenje iz korena bilo mehanički tokom češljanja, bilo kroz samostalno opadanje kao odraz nedostatka vitamina ili faze u kojoj se kosa nalazi.

Sam izgled i boja kose se menja počev od rođenja, kada beba može dugo biti potpuno bez ili sa vrlo malo kose na glavi, ali se kod većine dece kosa formira do 2 godine. Rast kose kod dece je individualan i razlikuje se od deteta do deteta, ali istina je da kosa kod dece raste znatno brže i intenzivnije u odnosu na odrasle.

opadanje kose kod beba

Rast kose kod dece prolazi kroz faze i to fazu intenzivnog i ubrzanog rasta, fazu tranzicije i usporavanja rasta i na kraju mirovanja u kojoj kosa ne raste, nakon čega sledi opadanje i rast nove kose.

Ono što je nama roditeljima važno da znamo jeste da dečija kosa ima veći stepen otpornosti i lakše se oporavlja od raznih oštećenja. Ali zbog svoje veće osteljivosti na spoljne faktore kao što su sunce, vetar i razne hemikalije potrebno je biti obazriv kod izbora načina na koji je negujemo, i primat dati prirodnoj kozmetici i proizvodima na bazi prirodnih sastojaka.

Dobro je znati i da kosa tokom puberteta, isto kao i telo, prolazi kroz značajne promene koje se mogu ispoljavati na različite načine, između ostalog i kroz opadanje kose kod dece.

Za ispravnu negu i sprečavanje neželjenih promena kada je kosa kod dece u pitanju, neophodno je znati šta sve može, mimo puberteta, da dovede do opadanja kose.

Razlozi za opadanje kose kod dece

Svaka promena kod dece može da bude rezultat jednog ili više faktora koji je mogu izazvati. Isti slučaj je i sa opadanjem kose kod dece, koja je najčešće uzrokovana jednim ili kombinacijom sledećih faktora:

Genetika

Kao što često deca naslede boju kose i gustinu tako isto mogu da naslede i probleme sa opadanjem kose i da jednostavno imaju genetske predispozicije ka ovom problemu.

Nedostaci vitamina

Nedostatak određenih vitamina i minerala, poput gvožđa, cinka, vitamina D i B kompleksa, može uticati na zdravlje kose. Pravilna ishrana kod dece je izuzetno važna, i sa stanovišta zdravlja, ali isto tako i kada je u pitanju sam izgled i zdravlje kose.

Stres

Možda nam može zvučati čudno i neuobičajeno, ali i deca su pod uticajem stresa bilo da je u pitanju fizički stres kao posledica povreda ili bolesti ili emocionalni stres. Emocionalni problemi ili određene fizičke promene u telu mogu da dovedu do privremenog opadanja kose i promene u njenoj strukturi.

Hormonske promene

Kao što smo već napomenuli tokom puberteta dolazi do intenzivne promene na telu pod uticajem hormona. Uticaj hormona ostavlja posledice i na kosu, prvo na njen izgled a zatim zdravlje i same karakteristike kose. Opadanje kose je često prateća pojava tinejdžerskog doba i adolescencije.

Autoimune bolesti

Autoimune bolesti i poremećaji mogu dovesti do gubitka kose kod dece koja se različito manifestuje. Jedan od njih je alopecija aerate, gubitak kose na pečate koji uobičajeno donosi burne reakcije kod dece i roditelja. Ovakvi problemi sa kosom se rešavaju u saradnji sa pedijatrom.

Neadekvatna nega

Neredovna, kao i pogrešna nega kose, proizvodima za odrasle ili sa neadekvatnim sastojcima može da dovede do toga da kosa trpi i da počne da opada više nego uobičajeno. Standardni šamponi sadrže sulfate koji su preagresivni za teme i mogu da dovedu do promene strukture kose kod dece.

Pored toga što poznajemo faktore koji mogu dovesti do opadanja kose kod dece, neophodno je da i znamo da li je došlo i vreme za brigu. Prepoznavanje trenutka kada je opadanje kose kod dece više od normalnog procesa rasta može biti ključno za pravovremenu reakciju i rešenje problema.

Kada je vreme za zabrinutost kod opadanja kose kod dece

Za početak neophodno je da budemo potpuno svesni u kojoj fazi razvoja je naše dete. Pa tako bebeća faza je praćena velikim gubitkom kose, i u prvih godinu dana može se desiti da beba potpuno promeni kosu. Nemojte da vas brine ako tokom češljanja ili drugih mehaničkih pokreta izvučete cele pramene kose. Njihova kosa je u ovom uzrastu jako tanka i lako ispada iz korena.

Tokom celog detinjstva blago opadanje kose je deo procesa razvoja i prirodnog ciklusa rasta kose, i takođe nije razlog za zabrinutost.

Međutim u situacijama u kojima je opadanje kose kod deteta značajno, praćeno opadanjem u pečatima ili određenim delovima to može ukazivati na kompleksnije probleme. Takođe ukoliko je ovakvo opadanje kose praćeno i drugim simptomima kao što je svrab temena glave, crvenilo ili promena na koži glave to mogu biti znaci da reagujete i konsultujete se sa dermatologom i pedijatrom.

Nemojte ignorisati ni to kada se opadanje kose produžava na duže od nedelju dana ili se stanje pogoršava. Uobičajeno će opadanje kose pratiti i neki od simptoma vezanih za emocionalno stanje deteta kao što je uznemirenost, briga ili povučenost. Neretko su tu i fizički simptomi kao što je gubitak apetita, nesanica ili gubitak težine kod deteta.

Ovo su jasni znaci da je neophodno reagovati i konsultovati se sa stručnjakom.

Kako sprečiti opadanje kose kod dece

Ukoliko želimo da do opadanja kose kod dece uopšte ne dođe, neophodno je obratiti pažnju na sve one faktore koji utiču na kosu. Prevashodno je potrebno voditi računa o ishrani deteta, i proveravati da li je sve u redu sa krvnom slikom i vitaminima koje dete unosi putem hrane. Raznovrsna ishrana i ona bogata vitaminom B treba da obezbedi sve što je potrebno za pravilan razvoj i rast deteta, a samim tim i za njegovu kosu.

Koliko je bitno šta vaše dete unosi u sebe za zdravlje kose, podjednako je bitan i način na koji održavate higijenu kose deteta i negujete je.

A higijena kose i njena nega ne treba da budu odvojeni. Prilikom izbora proizvoda za negu i održavanje čistoće kose vašeg deteta potrudite se da to budu proizvodi koji prate karakteristike dečije kose. A to je da je kosa dece blaga, nežna i da teme glave treba da bude zaštićeno i da mu se ne narušavaju prirodna svojstva i struktura tokom nege.

Prirodna kozmetika je najbolji izbor kada je reč o nezi dečije kose a i kože. Prirodni proizvodi su dovoljno blagi, prate karakteristike nežne kože i kose kod dece i sadrže organske sastojke. Upravo takva je Baby Boo kozmetika koja ne sadrži parabene, sulfate, mineralna ulja, alergene ni ftalate.

najbolji šampon portiv opadanja kose

Za sigurnu, delikatnu i efikasnu negu kose kod dece možete koristiti prirodni šampon za kosu na bazi makadamia ulja. Ulje makadamije štiti, neguje i čisti kosu ali i kožu glave i jedno je od najkorišćenijih ulja u nezi kose. Zajedno sa uljem kamilice, jojobe i manuka medom ovaj šampon deluje umirujuće na teme glave, regeneriše kosu i reguliše sebum na prirodan način.

Ukoliko je vaše dete aktivno i nega kose mu nije omiljena aktivnost, dovoljno je da koristite kupku za telo i kosu kao što je Baby Boo Prirodna kupka od semena pamuka. Ulje pamuka kao glavni sastojak neguje i regeneriše kosu i čuva joj vlagu, dok je ulje kamilice i jojobe tu da umiri i štiti teme glave. Bademovo ulje pored toga što je najsavršeniji sastojak za negu kože, svojim sastojcima pozitivno deluje i na kosu.

Prirodni šamponi ne sadrže suflate, koji znaju agresivno da deluju na teme glave i da dovedu do raznih iritacija, i vrlo često i opadanja kose. Bez štetnih hemikalija i agresivnih sastojaka, prirodni proizvodi nežno tretiraju dečju kosu, čuvajući njen prirodni sjaj i vitalnost. Prirodna kozmetika za negu kose pomaže očuvanju zdravlja vlasišta, smanjujući rizik od iritacija ili alergijskih reakcija. A sastojci kao što su makadamia ulje, ulje kamilice, jojoba ulja i manuka med u kombinaciji podstiču prirodan rast i stvaraju uslove za jačanje kose kroz obnovu i rast nove kose.

Zaključak

Nega kose kod dece zahteva pažljiviji pristup i sveobuhvatniju brigu, koja je usmerena kako na očuvanje svojstava kose, tako i sprečavanje njenog oštećenja i opadanja. Izbor prirodne kozmetike je prvi korak ka očuvanju prirodnih svojstava kose i zaštite od mogućeg opadanja kose kod dece.

Ovaj korak je izuzetno jednostavno napraviti, tako što ćete otići na našu online prodavnicu i izabrati prirodne proizvode za negu dečije kose.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo