Perutanje kože lica: Sprečite perutanje kroz pravilnu negu
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Perutanje kože lica: Sprečite perutanje kroz pravilnu negu

10 мај 2024

crvenilo na licu i perutanje kože

Perutanje kože lica, pored toga što je vidljiv estetski problem, ujedno je i jedan od uočljivijih pokazatelja da je narušena struktura i zdravlje kože.

Kada dođe do perutanja kože lica većina nas ovu pojavu doživljava kao frustrirajuću. Ovo ne iznenađuje znajući da ona donosi niz nelagodnosti kao što je iritacija kože, a pored toga utiče i na naše samopouzdanje.

Iako se prvo vodimo time da zamaskiramo ovu neprijatnu promenu, jer je lice najvidljiviji deo našeg tela, akcenat ipak treba staviti na pravilnu negu. Kroz kontinuiranu pravilnu negu kože sklone perutanju, rešićemo ne samo trenutni problem, već ojačati osnovna svojstva i funkciju kože da do perutanja ne dolazi iznova.

Zašto dolazi do perutanja kože lica

Perutanje kože lica može biti rezultat različitih faktora koji utiču na zdravlje kože.

Kao glavni razlozi za pojavu perutanja kože izdvajaju se:

Suva koža lica

Suvu kožu, koja je jedan od tipova kože, prati između ostalog i ljuštenje gornjeg sloja kože, poznato kao perutanje. Suva koža može da bude posledica pogrešne nege, loše ishrane, genetike i niza drugih faktora. Iako je perutanje kože lica uobičajno za suvu kožu, akcenat u ovom slučaju treba staviti na dodatnu hidrataciju i usmerenu negu za ovaj tip kože. Kada se vrati vlažnost koži i obnove se njene primarne karakteristike, smanjuje se i suvoća a samim tim i perutanje.

Uticaj spoljnih faktora

Kao najčešći uzročnici perutanja kože lica navode se uticaj sunca i hladnoće, koji deluju direktno na kožu, isušuju je i dovode do ljuštenja površine kože u vidu belih ljuspica. Recimo, prekomerno izlaganje suncu bez zaštite može oštetiti kožu, izazvati dehidrataciju i uzrokovati perutanje. U ovom slučaju, UV zračenje može degradirati kolagen i elastin u koži, što dovodi do gubitka vlage i elastičnosti. Iste efekte izaziva i uticaj vetra i preterana izloženost hladnom vazduhu, koji donosi prvo crvenilo, isušivanje kože na licu i na kraju i ljuštenje i perutanje kože.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je oboljenje kože koje kao jedan od prateći simptoma donosi i perutanje kože posebno u područjima poput lica, ruku, lakata i kolena. Kod atopijskog dermatitisa, barijerna funkcija kože je oslabljena, što znači da koža ne može efikasno zadržati vlagu i zaštititi se od iritantnih agenasa iz okoline. Ovo može dovesti do suvoće i perutanja kože.

Korišćenje agresivnih kozmetičkih proizvoda

Upotreba proizvoda za negu kože koji sadrže agresivne hemijske sastojke ili parfeme može iritirati kožu i izazvati perutanje. Većina kozmetičkih proizvoda za čišćenje lica sadrže sulfate, koji isušuju kožu dovodeći do postepenog perutanja i skidanja gornjeg sloja kože. Isti slučaj je i sa dekorativnom kozmetikom koja ne dozvoljava koži da diše, zatvara pore i takva koža postaje gruba i vremenom gubi vlažnost što opet donosi perutanje kože. Kako biste ovo sprečili najbolje je da se oslonite potpuno na prirodnu kozmetiku u nezi lica, koja je bazirana na uljima i ne sadrži sulfate, parabene, silikon i alkohol koji u kombinaciji dovode do perutanja kože.

Loša ishrana i stres

Naša koža je odraz onoga što se dešava u našem organizmu. Kao posledica neadekvatne ishrane, nedostatka vitamina E i omega masnih kiselina može da dođe do gubitaka osnovnih karakteristika kože. Emocionalni i fizički stres mogu uticati na zdravlje kože, uzrokujući niz problema, uključujući perutanja. Pored toga, neadekvatna hidratacija tela iznutra, može da dovede do isušivanja kože i promena na njoj u vidu perutanja.

Razumevanje ovih uzroka pomaže u odabiru pravilne rutine i proizvoda za negu kože lica kako bi se sprečilo perutanje i održala zdrava i sjajna koža.

Saveti za negu kako bi sprečili perutanje kože lica

Kao što smo već naglasili, krucijalnu ulogu u sprečavanju perutanja kože igra ispravna nega, koja se zasniva na zaštiti kože, izboru pravilnih proizvoda i kreiranju rutine nege u skladu sa potrebama i karakteristikama kože.

Kod sprečavanja perutanja kože lica najvažnije je:

• Redovna hidratacija kože lica

Redovno korišćenje i pravilan izbor kreme za hidrataciju kože su osnovni korak u sprečavanju perutanja kože lica. Prilikom izbora kreme vodite se time da ona bude bazirana na sastojcima koji zadržavaju vlažnost kože kao što su određena ulja i da ne sadrži alkohol i druge sastojke koji isušuju kožu.

Prirodna krema za lice od manuka meda ispunjava sve ove uslove jer sadrži makadamija ulje koje čuva vlažnost kože, dok je manuka med i ši buter hidriraju i štite od spoljnih uticaja. Ulje jojobe kao sastojak koji je najsličniji ljudskom sebumu, smanjuje suvoću i iritaciju kože koja često i donosi perutanje kože kao jednu od posledica. Manuka krema za lice je potpuno prirodan proizvod sa sastojcima organskog porekla koja ne sadrži sulfate, parabene, silikone, alkohol i alergene. Nežna formula odgovara svim tipovima kože i prepuna je omega masnim kiselinama i hranljivim sastojcima koji neguju i štite kožu.

krema za perutanje koze lica

• Redovno čišćenje i piling lica

Čišćenje lica je neophodno jer na ovaj način skidate sve nečistoće i sprečavate začepljenje pora, usled čega i dolazi do perutanja. Za čišćenje lica koristite blage proizvode koji pored toga što čiste istovremeno i neguju kožu, naročito nakon skidanja šminke. U ove svrhe možete koristiti i neko od prirodnih ulja kao što je bademovo ulje.

Pored redovnog svakodnevnog čišćenja, dobro je i neophodno raditi povremeno piling kože lica kako biste skinuli mrtve ćelije. U ove svrhe takođe možete napraviti i prirodnu masku za piling na bazi ulja, jer pored pilinga ulje će pomoći u dodatnoj hidrataciji kože. Za masku a i dodatnu hidrataciju, možete iskoristi prirodno ulje od slatkog badema, proizvod koji sadrži kombinaciju ulja i odlično se pokazao u nezi kože lica i tela. Ovo ulje sadrži pored badema i ulje jojobe koje ima sastav najsličniji sebumu naše kože, što ga čini odličnim ovlaživačem. Ulje kamilice umiruje nadraženu kožu, što je način sprečavanja da nadražena koža postane osnova za razvoj i drugih simptoma, između ostalog i perutanja.

• Zaštita kože

Nanesite kremu sa SPF zaštitom svakodnevno kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka. Sunce može izazvati dehidrataciju kože i oštetiti njen zaštitni sloj, što može dovesti do perutanja. Isti je slučaj i sa vetrom i hladnoćom - nastojte da fizički zaštite kožu od uticaja ovih faktora a zatim i kroz dodatnu negu i hidrataciju.

• Pažljiv izbor proizvoda

Pazite da koristite proizvode za negu kože koji odgovaraju vašem tipu kože i koji ne izazivaju iritacije. Izaberite proizvode koji su bez mirisa, alkohola i drugih potencijalno iritirajućih sastojaka a takvi su prirodni proizvodi Baby Boo. Pored izbora proizvoda izbegavajte i agresivne tretmane za kožu i pratite uvek reakciju kože na sve što nanosite na nju. Ukoliko vaša koža reaguje bilo na agresivne sastojke koje koristite za higijenu ili na neke agresivne spoljne faktore kojima ste bili izloženi uvek možete da iskoristite kremu za problematičnu kožu koja umiruje nadraženu kožu.

krema za osetljivu kožu

Kao prvu pomoć za iritiranu kožu možete iskoristiti prirodnu kremu od tamanu ulja za problematičnu kožu, koja smiruje kožne promene u vidu crvenila, svraba i iritacija. Pored tamanu ulja koje jeste čudotvoran sastojak za umirivanje i negu promena na koži, ova krema sadrži ulja kamilice koje umiruje kožu. Ulje jojobe deluje preventivno protiv iritacija kože, a ši buter vraća mekoću koži.

Koža lica je uvek najizloženija i trpi pored spoljnih uticaja i naše eksperimentisanje sa sredstvima za negu i dekorativnom kozmetikom. Sve ovo može da dovede do izmena karakteristika kože lica i narušavanja ne samo njenog izgleda, već i zdravlja.

Redovna hidratacija, nežno čišćenje, redovan piling, zaštita od sunca i pravilna ishrana i hidratacija tela su ključni koraci u održavanju zdravlja kože i sprečavanju perutanja. Uz sve ovo izbor pravilnih i prirodnih proizvoda može sačuvati vašu kožu od bilo kakvih promena uključujući i perutanje.

A upravo prirodne proizvode, bazirane na organskim sastojcima možete pronaći na našem web shopu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo