Strije u trudnoći: Kako ih sprečiti
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Strije u trudnoći: Kako ih sprečiti

20 октобар 2024

protiv strija u trudnoći

Strije u trudnoći su najučestalija promena na telu i koži sa kojom se žene susreću tokom ovog jedinstvenog razdoblja u životu.

Kada razmišljamo o izazovima koje trudnoća donosi za naše telo, strije se nalaze među prvima. Ove promene na koži, koje se manifestuju kao tanke linije, uobičajeno su rezultat intenzivne promene u hormonima, povećanja telesne težine i naročito rasta stomaka na kome se najčešće i javljaju.

Iako su strije tokom trudnoće potpuno prirodna pojava, mnoge žene žele da pronađu način kako da ih izbegnu i sačuvaju dotadašnji izgled svoje kože.

I zaista dodatna nega i određene izmene u pristupu kako nezi tela spolja, tako i iznutra mogu smanjiti mogućnost pojave strija u trudnoći.

Šta su strije i zašto se pojavljuju

Strije su pretežno tanke linije na koži koje se pojavljuju usled naglog istezanja kože u periodima kada dolazi do povećanja telesne težine, ili tokom trudnoće zbog rasta stomaka ili širenja tela.

Zbog činjenice da ih je izuzetno teško ukloniti kada se jednom pojave, mnogi ih nazivaju i ožiljcima na koži koji mogu imati različit izgled, dubinu a i boju. U početku mogu biti crvene, ljubičaste ili ružičaste boje, a vremenom blede i postaju beličaste ili srebrnkaste.

Tokom njihovog nastanka koža može da svrbi na mestima na kojima se pojavljuju, a takođe svrab prati i crvenilo, da bi se na kraju formirala beličasta linija. U zavisnosti od njihove dubine, ostavljaju trajnu promenu na koži koja zna da nam smeta i izaziva nezadovoljstvo. Strije mogu nastati u različitom životnom periodu, čak i tokom puberteta usled naglog rasta, ali je trudnoća i promene koje ona donosi za naše telo uobičajeno vreme kada strije nastaju.

Kao glavni razlozi nastanka strija u trudnoći navode se:

Hormonske promene

Hormoni koji se luče tokom trudnoće, kao što je kortizol, utiču na vezivno tkivo kože, čineći ga slabijim i manje otpornim na istezanje. Kortizol smanjuje proizvodnju kolagena i elastina, što smanjuje elastičnost kože i povećava verovatnoću pojave strija.

Genetika

Genetska predispozicija igra važnu ulogu u pojavi strija jer genetika određuje u mnogome strukturu, elastičnost i izgled kože. Uobičajena je tvrdnja da ukoliko je vaša majka imala strije tokom trudnoće da ćete ih i vi imati. Međutim ova tvrdnja se ozbiljno dovodi u pitanje jer strije u mnogome zavise i od nege kože tokom trudnoće. Ukoliko se intenzivno posvetite nezi kože pre, tokom i nakon trudnoće smanjićete mogućnost njihovog dobijanja.

Brzo dobijanje na težini

Tokom trudnoće dolazi do ubrzanog dobijanja na težini, jer se za 9 meseci vaše telo potuno transformiše i priprema se za porođaj, što stavlja pritisak na kožu i uzrokuje njeno istezanje. Što je dobijanje na težini brže, veća je šansa da će se koža istegnuti preko svojih granica, što dovodi do pojave strija.

Promene na telu

Pored dobijanja na težini, tokom trudnoće dešavaju se i druge promene na telu.

Hormoni često dovode do zadržavanja vode u telu i oticanja, koje takođe može dovesti do strija, a pored toga grudi postaju veće usled pripreme za laktaciju, pa i to dodatno može dovesti do strija na ovom delu tela. Koža nije uvek u stanju da prati ove brze i nagle promene, usled čega puca pretežno na grudima, kukovima, butinama i na stomaku.

Kako sprečiti nastanak strija tokom trudnoće

Kako biste smanjili mogućnost dobijanja strija tokom trudnoće nephodno je posvetiti se dodatno nezi, naročito onih delova tela koji su podložniji nastanku strija. Pored toga pravilna ishrana doprinosi ne samo sprečavanju naglog i prekomernog dobijanja na kilaži tokom trudnoće, već i očuvanju određenih funkcija organizma koje su važne za izgled i elastičnost kože.

Da biste sprečili nastanak strija u trudnoći posvetite se:

Intenzivnoj hidrataciji kože

Redovno nanošenje hidratantnih proizvoda na delove tela koji su skloni strijama jedan je od prvih i najvažnijih koraka u sprečavanju nastanka strija tokom trudnoće. Ono što je takođe od izuzetne važnosti jeste nastavak nege i nakon porođaja, kada se telo i koža vraćaju u svoje prvobitno stanje. U ove svrhe je najbolje koristiti prirodna ulja za negu kože koja su poznata po svojim hidratantnim svojstvima.

bademovo ulje protiv strija

Kao jedno od najpreporučivanijih ulja za negu kože tokom trudnoće jeste i bademovo ulje. Bademovo ulje je bogato vitaminom E koji se inače preporučuje za korišćenje tokom trudnoće.

Vitamin E je glavni čuvar elastičnosti kože i održavanja njene hidriranosti kao glavnim preduslovima sprečavanja nastanka strija. Pored vitamina E, omega masne kiseline koje dodatno doprinose elastičnosti i održavanju vlažnosti kože. Uzimajući u obzir da je koža organ koji upija sve što se nanese na nju, a u trudnoći smo dodatno oprezni šta nanosimo na kožu, naša preporuka je da se u ove svrhe oslonite na prirodno ulje za telo, kao što je Baby Boo bademovo ulje za telo.

Baby Boo ulje za telo od slatkog badema je kombinacija više ulja kao što su jojoba ulje, ulje kamilice i semena pamuka, čija je osnova bademovo ulje. Ova kombinacija štiti kožu od suvoće, iritacija i crvenila dok dodatno doprinosi njenoj elastičnosti i očuvanju vlažnosti. Ovo ulje je bez parabena, sulfata, boja, silikona i mineralnih ulja što vam osigurava da tokom trudnoće niste naneli ništa od štetnih sastojaka na vašu kožu. Najbolje je ovo ulje naneti dva puta dnevno nakon tuširanja, kada su pore otvorene i moć upijanja naše kože je veća. Takođe ga možete nanositi i više puta dnevno na stomak jer se lako upija i ne ostavlja dugotrajne masne tragove.

Zdrava i uravnotežena ishrana

Iako je ishrana podjednako veliki izazov kao i očuvanje elastičnosti kože tokom trudnoće, usled raznih želja za hranom koje tokom trudnoće imamo, ipak priroitet treba dati nekim namirnicama. Iznad svega unosite namirnice koje su bogate vitaminima C i E jer oni pomažu proizvodnju kolagena i sprečavaju oštećenje kože, kao i cinkom i omega-3 masnim kiselinama, što sve može doprineti zdravlju i elastičnosti kože. Takođe ne zaboravite da se hidrirate redovno i dovoljno kako biste očuvali vlažnost kože.

Masaže za poboljšanje cirkulacije

Redovno masiranje kože u kružnim pokretima pomaže u poboljšanju cirkulacije i elastičnosti kože. Ovo je naročito važno za noge koje tokom trudnoće mogu da zadržavaju vodu, a masaža pospešuje cikrulaciju, pa samim tim i izbacivanje tečnosti iz tela. Za ovo možete koristiti ulja ili losione za telo, što dodatno pomaže koži da ostane hidrirana i fleksibilna.

losion protiv strija

Za masažu a i dodatak svakodnevnoj nezi kože možete iskoristiti losion za telo od ši butera, još jednog sastojka koji se najviše preporučuje za negu kože tokom trudnoće. Ši buter jača barijernu funkciju kože a bogat je vitaminima A, E i F koji održavaju elastičnost kože. Masne kiseline kojima je ši buter bogat, naročito oleinska, pomaže u održavanju vlažnosti kože, sprečava gubitak vode i čini je mekom i uglađenom. Losion za telo je blag i lagano se upija pa je idealan za masaže, ali i nanošenje kada osetite suvoću kože na određenim delovima, pto je tokom trudnoće učestalo.

Strije su prirodni deo trudnoće i deo promene kroz koju telo prolazi dok podržava rast i razvoj bebe. Iako se ne mogu uvek potpuno sprečiti, pravilna nega kože, izbor proizvoda za trudnice i zdrave navike mogu značajno smanjiti njihovu pojavu.

Ne zaboravite da su strije deo vaše jedinstvene priče o majčinstvu i simbol snage i promene koje vaše telo doživljava. Negujte svoju kožu s pažnjom, ali i svoje telo s ljubavlju, jer svaki trag nosi sa sobom jednu lepu priču. U ovome vam mogu pomoći proizvodi kreirani sa istom pažnjom i željom da budu deo vaše porodice i da vam ponude najbolju negu od prvih dana.

Sve naše proizvode za vas i važu bebu možete naći na našem sajtu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo