Svrab kože glave: Sastojci u kozmetici koji narušavaju vlasište
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Svrab kože glave: Sastojci u kozmetici koji narušavaju vlasište

23 април 2024

svrab glave

Svrab kože glave je izuzetno iritantna pojava, koja ukazuje da je došlo do određenih promena u karakteristikama temena glave, a samim tim i kose i da je potrebno reagovati.

Iako se kod nege kose pretežno vodimo izborom kozmetike koja će našu kosu učiniti zdravijom, lepšom i sjajnijom često zaboravljamo teme i kožu glave.

A zapravo ispravno je zapitati se da li je moguće imati lepu kosu ako nam je teme glave i njegova struktura narušena?

Odgovor je nedvosmisleno ne. Teme i koža glave imaju primarnu ulogu u očuvanju zdravlja kose a njegovo održavanje igra važnu ulogu u prevenciji problema poput svraba, peruti i iritacija.

Kada do svraba kože glave dođe, to nije više samo iritantna pojava koja nam donosi nervozu, to je i problem čijem rešenju treba što pre da pristupimo.

Zašto dolazi do svraba kože glave

Svrab je po pravilu uvek reakcija na iritaciju koju je prouzrokovao neki od fizičkih faktora, alergena ili hemijskih supstanci.

Među glavne faktore koji dovode do svraba kože glave najčešće se navode:

Suvo vlasište glave

Nedovoljna hidratacija kože glave dovodi do suvog vlasišta, koje je jedan od glavnih i najčešćih uzročnika svraba glave. Suvo vlasište nastaje i usled korišćenja preparata koji u sebi sadrže previše hemijskih jedinjenja, naročito sulfata. Isti problem izazivaju i sveprisutiji tretmani za kosu, naročito oni bazirani na korišćenje agresivnih supstanci, kao kada je u pitaju ispravljenja ili uvijanje kose.

Dermatitis kože glave

Dermatitis je opšti naziv koji se koristi za definisanje upalnih stanja kože. Postoje različiti oblici dermatitisa koji mogu uticati na kožu glave, poput seboreičnog dermatitisa (peruti), atopijskog dermatitisa ili kontaktnog dermatitisa. Ova stanja mogu uzrokovati crvenilo, perutanje i svrab.

Perut

Suva kože glave je najčešće praćena i peruti, mada ovaj problem može da se javi kod svakog tipa kose. Perut je stanje u kojem se mrtve ćelije kože na vlasištu ljušte u obliku belih ljuspica. Osobe sklone peruti često doživljavaju svrab zbog iritacije kože koja se javlja.

Stres

Nekada je svrab kože glave samo odraz našeg psihološkog stanja uzrokovanog stresom. Iako se u ovom slučaju svrab kože povezuje sa osećajem nervoze, reakcija naša na svrab u vidu češanja može prozrokovati pogoršanje stanja i narušavanje vlasišta.

Važno je jasno identifikovati uzrok pojave svraba temena glave, kako bismo znali na koji način da ga rešimo. Da li da se usmerimo na izmenu rutine nege, promenu proizvoda koje koristimo ili da uključimo lečenje uz konsultaciju sa dermatologom. Ono što je još važnije jeste da postanemo svesni šta zaista koristimo od proizvoda i koji to sastojci u proizvodima za negu kose mogu da dovedu do iritacije kože glave.

Sastojci u kozmetici koji mogu izazvati svrab kože glave

Većina šampona i sredstava za negu kose sadrže sastojke koji mogu da izazovu reakciju vlasišta kao i izmenu njegovih karakteristika, što se između ostalog ispoljava i u svrabu kože glave.

Među sastojke koji mogu izazvati svrab kože glave uobičajeno se svrstavaju:

• Sulfati

Sulfati su aktivni sastojci koji se često koriste u šamponima i drugim proizvodima za negu kose zbog svoje sposobnosti uklanjanja ulja i nečistoća s vlasišta. Međutim, sulfati mogu biti previše agresivni za ionako osetljivu kožu glave. Oni mogu ukloniti prirodna ulja, sebum s vlasišta, što rezultira isušivanjem kože i mogućom iritacijom. Osobe sa suvim ili osetljivim vlasištem često osećaju svrab i nelagodu nakon korištenja proizvoda koji sadrže sulfate.

• Parabeni

Parabeni su konzervansi koji se koriste u kozmetičkim proizvodima kako bi se sprečio razvoj bakterija u istom i produžila trajnost proizvoda. Međutim, neki ljudi mogu imati osetljivost ili alergijske reakcije na parabene, što može rezultirati iritacijom kože glave. Parabeni mogu poremetiti prirodnu ravnotežu kože, uzrokujući crvenilo, svrab i druge znakove iritacije.

• Silikoni

Silikoni se koriste u proizvodima za negu kose kako bi se stvorio osećaj glatkoće i sjaja. Međutim, dugotrajna upotreba proizvoda koji sadrže silikone može uzrokovati nakupljanje njihovih čestica na koži glave. To može otežati prodiranje vlage i hranjivih sastojaka u kožu, što rezultira suvoćom i iritacijom vlasišta. Neke osobe takođe mogu imati alergijske reakcije na silikone, što dodatno može izazvati svrab i nelagodu.

• Mirisi i dodatni aditivi

Dodatni mirisi i aditivi koji se dodaju u proizvode za negu kose mogu sadržati hemikalije koje iritiraju osetljivu kožu glave. Ovi sastojci mogu uzrokovati alergijske reakcije i iritaciju kože uključujući i svrab. Osobe koje su posebno osetljive trebaju izbegavati proizvode koji sadrže mirise i aditive te se umesto toga odlučiti za proizvode s prirodnim sastojcima.

Zašto kod svraba kože glave prednost treba dati prirodnim proizvodima

Prirodni proizvodi ne sadrže hemijske sastojke pa samim tim ni sva nabrojana hemijska jedinjenja koja su glavni uzročnici svraba kože. To sa sobom povlači i da je manja verovatnoća da će doći do alergijskih reakcija na koži temena glave. Pored toga prirodni prozvodi za negu kose i kože glave sadrže sastojke koji su blagi, koji neguju kožu glave i smiruju iritacije kao što je recimo jojoba ulje ili ulje kamilice.

Mnogi prirodni proizvodi sadrže sastojke koji imaju sposobnost zadržavanja vlage i hidratacije kože. Kao takvi sastojci izdvajaju se ulja koja imaju primat u očuvanja zdravlja vlasišta. Među tim uljima najefikasnija su ulje makadamije, ulje kamilice, kokosovo ulje, shea buter i arganovo ulje. Ova ulja u kozmetičkim proizvodima za negu kose mogu pružiti hidrataciju bez začepljivanja pora ili izazivanja dodatne iritacije. Ova svojstva prirodnih proizvoda su naročito značajna za osobe sa osetljivom kožom glave i suvim vlasištem.

sampon za svrab glave

Od proizvoda za negu kose i kože glave primat treba dati prirodnom šamponu bez sulfata kao što je Baby Boo Makadamija šampon. Ova nežna formula pogodna je za sve tipove kose, a zbog svojih blagih sastojaka odlična je i za osetljivu kožu glave sklonu iritacijama i svrabu. Prirodan šampon na bazi makadamija ulja kao glavnom sastojku hidrira teme glave i podržava njegove prirodne karakteristike. Ulje jojobe reguliše prirodni sebum, čini kosu sjajnom i zajedno sa uljem kamilice deluje umirujuće na teme glave. Manuka med štiti kožu i kosu od spoljnih uticaja, negujući njen prirodan izgled. Makadamija šampon je bez sulfata, parabena, boja, silikona, mineralnih ulja (parafinskih) i alergena veoma prijatnog mirisa. Pored toga što održava čistoću i zdravlje kose, kondicioner kao deo šampona pomaže u raščešljavanju kose.

Ukoliko imate suvu kosu i suvo teme glave možete koristiti prirodno bademovo ulje kao masku za kosu. Ovo je ujedno i način da smanjite svrab kože glave kroz dodatnu hudrataciju. Bademovo ulje u nezi kose možete koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim uljima ili prirodnim sastojcima. Baby Boo ulje od slatkog badema je samo po sebi kombinacija ulja kamilice, jojobe i ulja semena pamuka pa je idealno i u nezi suve kože glave i sprečavanju pojave iritacija, a samim tim i svraba kože glave. Za sve vas koji ste aktivni a treba vam u tim trenucima proizvod za negu i tela i kose, možete u te svrhe koristi prirodnu kupku za telo i kosu.

ulje za kosu

Baby Boo prirodna kupka za telo i kosu na bazi pamuka može da posluži kao odlična za negu kose i temena glave, kao i celog tela, jer pored toga što svojim sastojcima umiruje i štiti, donosi dovoljno hidracije bez izlaganja štetnim sastojcima. Prirodna kupka za telo i kosu na bazi semena pamuka, bez parabena, sulfata, boja i ostalih štetnih sastojaka, neguje kožu i kosu odraslih i dece.

Redovito čišćenje, hidratacija i upotreba nežnih proizvoda mogu pomoći u održavanju zdrave kože glave i sprečavanju svraba.

Svrab kože glave može biti znak da vaša koža reaguje na određene sastojke, ali pravilnim odabirom proizvoda za njegu kose možete smanjiti nelagodu i uživati u zdravom i negovanom vlasištu.

Budite pažljivi prema svojoj koži glave i odaberite nežne proizvode sa pažljivo izabranim sastojcima kao što su Baby Boo proizvodi.

Sve prozvode za negu kose bez sulfata, parabena i štetnih sastojaka možete pronaći na našem web shopu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo