Babine: pokloni koji pomažu mamama
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Babine: pokloni koji pomažu mamama

27 новембар 2023

poklon za babine

Babine su arhaični naziv koji se ustalio i do danas, a koji označava najlepše doba majčinstva i period nakon dolaska bebe, uobičajeno prvih 40 dana nakon porođaja. Babine su takođe i izraz koji se koristi za dolazak u goste mamama i upoznavanje bebe.

Naravno babine su vezane i za poklanjanje, prvo bebi a onda i mami. A kada je poklanjanje u pitanju, uvek smo u dilemi šta pokloniti i kako svojim poklonom zaista nekome pomoći, a ujedno ga i obradovati.

Pre nego što krenemo na priču o poklonima, podjednako je važno objasniti kako se ophoditi u periodu babina prema roditeljima i bebi.

Saveti za odlazak na babine

Kao što smo rekli babine uobičajeno označavaju period majčinstva koji počinje sa rođenjem bebe i traje 40 dana nakon toga. Ovo je razdoblje u kome se mama oporavlja nakon porođaja, prilagođava dolasku bebe i obavezama oko nje. Tokom babina pokušava da se uspostavi rutinu sa bebom i cela porodica se prilagođava novonastaloj situaciji. Pored fizičkog oporavka, ne smemo zaboraviti ni emocije koje prate dolazak bebe, a vrlo često se u ovom periodu javlja i učestala razdražljivost, usled umora i nespavanja i samim tim psihološka iscrpljenost.

Kada odlučite da posetite roditelje i bebu tokom babina, imajte sve ovo na umu i na prvo mesto stavite njihove potrebe, stanje i želje.

Potrudite se prevashodno da pitate mamu kako se oseća ona i beba, i nastojte da roditeljima prvo pružite emocionalnu podršku. Zamolite roditelje da vam kažu kada je najbolji momenat da dođete u posetu, kao i da li u ovom periodu možete na neki način da im pomognete.

Kada dođe momenat posete bebi, ispoštujte sve mamine želje kada je beba u pitanju. Pitajte da li možete da ulazite u bebinu sobu, da li smete da je uzmete u ruke i kada.

Nemojte po svaku cenu želeti da ispoštujete neke običaje, kojih je jako mnogo kada su babine u pitanju, ukoliko to roditelji ne odobravaju.

 

babine obicaji

Ne očekujte da vaša poseta bude slavlje i gozba, potrudite se da pitate roditelje da sami donesete posluženje, da im pomognete oko istog ili ako je potrebno da izostavite taj deo.

Imajte na umu da je mamama u ovom periodu veoma značajna pomoć oko obroka.

Ono što je izuzetno bitno nemojte davati neželjene savete roditeljima kada je beba u pitanju. Neke mame rado razgovaraju o svemu i dele iskustva, a neke, naročito u ovom periodu nerado primaju savete i opterećuje ih previše informacija o bebi, nezi i majčinstvu.

Ukoliko dolazite u babine gde su tu i starija deca, ne zaboravite da vreme posvetite i njima, a isto tako kupite im i neki simboličan poklon. 

A kada su pokloni u pitanju i tu imamo par saveta za vas.

Šta pokloniti kada idete u babine

Iako je poklanjanje samo po sebi divan čin kome se raduju i oni koji poklanjaju i oni koji primaju poklone, nekada mu treba pristupiti drugačije. I da, svi znamo i podržavamo ideju da se poklonu ne gleda u zube, ali poklanjanje radi poklanjanja je u nekim situacijama bolje zameniti poklanjanjem u svrhu podršle i pomoći.

E takvo je poklanjanje tokom babina, gde možete izabrati da vaš poklon bude od pomoći mami, roditeljima i bebi.

Ono što uvek možete da kupite kao poklon za babine su sredstva za negu i brigu o bebi. U to spadaju pelene, vlažne maramice i sve što služi nezi bebe i mame.

Odličan izbor za poklon za babine jeste i kozmetika za bebe, naročito ona koju mogu koristiti i mame. Ukoliko niste sigurni koju kozmetiku da izaberete, najbolje je da to bude prirodna kozmetika od organskih sastojaka, jer jedino prirodna kozmetika ne sadrži sastojke na koje bi bebina nežna koža mogla da ima negativne reakcije.

sta se nosi na babine

Napravite set kozmetičkih proizvoda koji će sadržati sve ono što je potrebno mamama za negu bebine osetljive kože u prvim mesecima života.

Među proizvodima u ovom setu mogu da se nađu:

• Šampon za kosu, i nastojte da on bude bez sulfata, kakav je Baby Boo šampon za kosu od makadamije. Pored šampona dobar izbor je kupka za kosu i telo, jer to olakšava kupanje beba, naročito u prvim mesecima kada se još uvek nisu navikle na ovu učestalu stavku u nezi. Upravo uljanim kupkama se daje prednost u nezi beba, zbog čeka je i naša kupka bazirana na ulju semena pamuka kao glavnom sastojku.

• Ulje za telo i losion su nešto što mogu da koriste i mama i beba za negu kože tela. Naročito kada je u pitanju ulje slatkog badema koje se preporučuje za negu kože tokom i nakon trudnoće. Ulje je odlično i za masažu beba, koja roditeljima pomaže da se povežu sa bebom, ali i da beba lepše spava. Neophodna je stavka i za negu temena glave i tretman za temenjaču kod beba.

• Pored kreme za pelensku regiju, dobro je u kozmetici za bebe imati i kremu koja pomaže kod osipa, crvenila i ekcema koji se učesatlo javljaju kao rekacija bebine kože na spoljašnje uticaje. Tamanu krema za problematičnu kožu pomaže kod stanja kao što su ekcemi kod beba, i promene na koži tako što ih svojim sastojcima kao što je tamanu ulje i ulje kamilice smiruje i štiti.

• Krema za lice, možda nije nešto što će beba koristiti odmah, ali svakako pri izlascima napolje u zavisnosti od vremenskih prilika, može dobro da dođe kao zaštita. Ono što je dobro znati jeste da je naša Manuka krema za lice, dobra za negu i kože lica mama, jer je nežna i blaga i u ovom osetljivom periodu može da bude najbolji izbor.

Baby Boo kozmetika je bez štetnih sastojaka, a samim tim i veštačkih mirisa koji znaju da deluju preagresivno na bebina nežna čula u ovom periodu, zbog čega joj mame i poklanjaju poverenje. A vi svakako možete olakšati nekoj mama tako što ćete na našem online shopu izabrati proizvode i kreirati vaš poklon set za babine.

Kao jedan od poklona koji može olakšati mami prve dane sa bebom jesu i njihalice za bebe, koje su kreirane tako da umiruju i uspavljuju bebu sa svojim nežnim pokretima.

Nosiljke za bebe su takođe odličan izbor, kao što je kengur nosiljka koje omogućuju veću slobodu mami u nošenju bebe, kada beba odbija kolica i želi maminu blizinu.

Ukoliko niste sigurni šta je potrebno mamama i bebama u prvim danima i mesecima, poslužite se spiskom stvari za bebe, kako biste pronašli poklon za babine koji će biti od koristi mamama i bebema.

U ovom osetljivom periodu, kako za mame, tako i za celu porodicu dobro je pružiti podršku. Najbolje onu vrstu podrške koja im je potrebna. Kao mame koje stoje iza Baby Boo kozmetike, verujemo da iz iskustva znamo šta mamama treba, a svoje znanje stavljamo i vama kao vodič za babine i poklone.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo