Nega kose: Šta sve treba da koristimo i kako kada je kosa u pitanju
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Nega kose: Šta sve treba da koristimo i kako kada je kosa u pitanju

04 август 2024

najbolja nega kose

Nega kose zauzima važno mesto u očuvanju zdravlja, primarnih karakteristika i izgleda koji želimo da postignemo kada je kosa u pitanju.

Naša kosa svakodnevno prolazi kroz različite izazove – od izloženosti štetnim uticajima okoline, preko toplote i hemijskih tretmana, oblikovanja koristeći razne preparate, do uticaja stresa i neadekvatne ishrane na naš organizam pa samim tim i kosu.

Sve ovo ostavlja posledice na kosu, koje se ispoljavaju kroz ne samo izmenu izgleda, kvaliteta i lepote kose, već i kroz pojavu problema kao što su opadanje, pucanje, proređenost, perut ili masnoća kose.

Odgovor na sve ove probleme zapravo leži u nezi kose, koja mora da bude adekvatna i zasnovana ne samo na problemu koji želimo da rešimo, već i na primarnim karakteristikama kose.

Šta obuhvata nega kose

Osnovna nega kose obuhvata nekoliko koraka koji se kroz izbor proizvoda za kosu prilagođavaju specifičnim potrebama i osnovnim karakteristikama vaše kose.

Rutina nege kose pretežno obuhvata:

Pranje kose

Osnovu nege kose čini pranje kose, koje je prva navika koju usvajamo još od detinjstva u nezi kose. Pranje kose može da bude svakodnevno ili učestalo u zavisnosti od osnovnih karakteristika i potreba kose, ili da bude retko. Masnija kosa može zahtevati pranje svaka dva dana, dok suva kosa može izdržati i do sedam dana između pranja. Kod ovog koraka u nezi kose, primarni je izbor šampona koji treba ne samo da prati karakteristike kose,već da bude i takav da ne oštećuje teme glave i samu kosu.

U nezi kose i očuvanja njenih primarnih karakteristika primat treba dati prirodnim šamponima bez sulfata.  Prirodni šampon kao što je makadamija Baby Boo šampon prati karakteristike vaše kose, i čuva osnovnu funkciju temena glave i vlasišta. Blaga formula čisti kosu i kožu glave, dok uljani sastojci štite i regenerišu kosu i deluju umirujuće na teme glave. Kondicioner koji je deo ovog šampona pomaže u obnavljanju vlage, olakšava raščešljavanje i smanjuje lomljenje kose.

šampon bez sulfata

Dubinsko hidriranje

Kosi je u zavisnosti od stanja potrebna i dodatna hidratacija, koju joj možete pružiti kroz nanošenje maski za kosu ili tretmane u specijalizovanim salonima za negu kose. Maske za kosu pružaju kosi intenzivniju i dubinsku hidrataciju, naročito ako su bazirane na nekim od prirodnih ulja kao što je ulje badema. Maske možete sami da pripremite kući i da ih nanosite jednom nedeljno. Takođe uvrstite ulje u negu kose, naročito prirodno ulje koja čine čuda za kosu u nezi kao što je ulje makadamije. Ulja za kosu možete koristiti kao tretman pre pranja ili nakon pranja za stilizovanje i sjaj kose a naročit efekat daju kosi koja je kovrdžava.

Oblikovanje kose

Stilizovanje i oblikovanje kose kreće sa češljanjem kose i izborom prave četke i drugih preparata za oblikovanje kose. Prava četka ili češalj mogu sprečiti lomljenje i pucanje krajeva. Za ravnu kosu koristite širok češalj ili četku sa mekim vlaknima. Kovrdžava kosa zahteva pažljivije raščešljavanje sa češljem širokih zubaca. Prirodno sušenje je bolje za kosu, ali feniranje može biti brže i dati dodatni volumen. Ako fenirate kosu, koristite mlaki vazduh i držite fen na velikoj udaljenosti. Ukoliko koristite dodatke ili druge alate za oblikovanje kose uz pomoć toplote pre korišćenja zaštitite kosu nanošenjem ulja za kosu.

zdrava kosa

Zdrava ishrana za zdravu kosu

Kao što loše životne navike oštećuju kosu i ostavljaju posledice na izgled i zdravlje kose, tako i u negu kose treba uvrstiti i ishranu koja doprinosi pozitivno kosi. Proteini, vitamini (posebno vitamini A, C, D i E), minerali (cink, gvožđe) i omega-3 masne kiseline su ključni za zdravu kosu. Uključite u svoju ishranu jaja, orašaste plodove, losos, spanać, batat i bobičasto voće.

Izbor adekvatnih proizvoda za negu kose

Izbor pravih proizvoda za negu kose može značajno uticati na zdravlje i izgled vaše kose. Pravilno odabrani proizvodi mogu pomoći u rešavanju specifičnih problema i održavanju kose u najboljem stanju.

Prilikom izbora proizvoda za negu kose izuzetno je važno voditi se tipom kose, kao i trenutnim stanjem vaše kose. Ukoliko vam je kosa suva birajte šampone koji su formulisani za hidrataciju i obnovu. Sastojci kao što su makadamija ulje, bademovo ulje i shea maslac mogu pružiti potrebnu vlagu i hranljive materije. Većina naših proizvoda je upravo na bazi ovih sastojaka, kao i naš prirodni šampon koji je pogodan za sve tipove kose. Upravo blaga formula našeg šampona može pomoći kod masne kose u svakodnevnoj nezi. Birajte šampone koji su formulisani za hidrataciju i obnovu. Hidratantni šamponi sa prirodnim uljima i bez sulfata su idealni za očuvanje prirodne vlage i oblikovanje kovrdžave kose. Za sve tipove kose, maske sa uljima (bademovo, jojoba) i prirodnim sastojcima poput meda i jogurta pružaju dubinsku hidrataciju i obnavljanje.

Uvek dajte primat prirodnim proizvodima jer jedino oni ne sadrže hemijska jedinjenja i dodatke koji u dužem periodu korišćenja oštećuju kosu i narušavaju svojstva vlasišta. Oštećenu kosu je znatno teže vratiti u prvobitno stanje, nego očuvati njene karakteristike uz pravilnu negu i izbor proizvoda.

Dodatni saveti za zdravu kosu

Pored pravilne nege i korišćenja odgovarajućih proizvoda, postoje još neki ključni faktori koji mogu pomoći u održavanju zdrave i lepe kose. Evo nekoliko dodatnih saveta:

• Redovno šišanje. Redovno šišanje je neophodno za održavanje zdravlja i lepog izgleda kose. Krajevi kose su skloni oštećenju, što može dovesti do ispucalih i izlomljenih krajeva. Preporučuje se šišanje svakih 6-8 nedelja kako bi se uklonili ispucali krajevi i održala svežina frizure. Ako imate dugu kosu ili puštate kosu da raste, šišanje svakih 10-12 nedelja može biti dovoljno.

• Izbegavanje hemijskih tretmana za kosu. Bojenje, blajhanje, trajno kovrdžanje ili ispravljanje mogu ozbiljno oštetiti kosu. Hemijski tretmani mogu oslabiti strukturu kose, čineći je sklonijom lomljenju, suvoći i ispucalim krajevima. Hidratantne maske, ulja i proteinski tretmani mogu pomoći u obnavljanju oštećene kose.

• Hidratacija i zaštita. Unosite dovoljno tečnosti svaki dan kako biste hidrirali kosu iznutra. Suva kosa često može biti rezultat nedostatka hidratacije. UV zraci mogu oštetiti kosu, čineći je suvom i lomljivom. Kada provodite vreme na suncu, nosite šešir ili koristite proizvode sa UV zaštitom za kosu.

• Smanjenje stresa. Stres može negativno uticati na zdravlje kose, izazivajući opadanje i/ili slabljenje. Pronađite načine da se opustite i smanjite stres kroz vežbanje, meditaciju ili hobije.

Uz sve ove savete i pravilne proizvode vaša kosa može da bude upravo onakva kakvu želite. A svi znamo koliko nam je kosa bitna tokom života, i da je često naš zaštitni znak, ali i pokazatelj našeg zdravlja i odraz nege. Ukoliko želite da vašoj kosi pružite najbolju negu oslonite se na prirodne proizvode. Na našem web shopu možete pronaći prirodan šampon, prirodno ulje i druge prirodne proizvode za negu kose i tela.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo