Problematična koža lica: Kako se izboriti sa ovim tipom kože
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Problematična koža lica: Kako se izboriti sa ovim tipom kože

29 септембар 2024

problematično lice

Problematična koža lica jedan je od najčešćih, a ujedno i najvećih izazova kada je nega kože lica u pitanju.

Ovaj problem je mnogo više od estetskog problema, jer nam je lice izuzetno važno i prvo što vidimo kada se pogledamo u ogledalu, ali i drugi u interakciji sa nama. Otuda je problematična koža lica i izvor frustracije i znatno može da utiče na naše samopouzdanje i opšte zadovoljstvo sobom.

Sa kojim god problemom da se susrećete, bilo da je u pitanju koža sklona aknama, masna koža ili perutanje i isušivanje kože, nega koja je usmerena na zdravlje kože može biti od pomoći.

Od pomoći je takođe i bolje razumevanje karakteristika problematične kože, ali i shvatanje zašto primat u nezi ove kože treba dati proizvodima sa prirodnim sastojcima.

Krakteristike problematične kože lica

Problematična koža lica je termin koji se koristi za opisivanje kože koja je sklona različitim nepravilnostima i problemima koji mogu biti uporni i teški za kontrolu. Problematična koža se može javiti kod osoba svih tipova kože, ali je najčešće povezana sa kombinovanom i masnom kožom, iako suva i osetljiva koža takođe može biti problematična.

Ovaj tip kože najčešće se opisuje kroz njene primarne karakteristike a to su:

Sklonost aknama i bubljicama

Ovo pored toga što je primarna karakteristika, ujedno je i najuočljivija i prvi je signal da sa kožom nešto nije u redu. Bubuljice, akne, mitiseri, ciste koje prate problematičnu kožu, ukoliko se neadekvatno tretiraju mogu ostaviti trajne promene na koži u većini slučajeva i ožiljke.

Neujednačena tekstura kože

Površina kože može da bude gruba, sa izraženim porama ili drugim nepravilnostima, a u nekim slučajevima i ožiljcima koje su ostavile bubuljice.

Masni i suvi delovi kože

Kombinacija masnih delova kao što je u T-zoni a to su čelo, nos i brada, dok su ostali delovi lica kao što su obrazi suvi u nekim slučajevima i skloni perutanju. Ovo je pretežno posledica nepravilne proizvodnje sebuma kože, što može da dovede do začepljenja pora ili isušivanja kože na pojedinim delovima.

Crvenilo i iritacija

Problematična koža lica može biti sklona crvenilu, upalama ili osipima, posebno kod osoba sa osetljivom kožom. Suvoća i iritacije su rezultat što ovaj tip kože teško zadržava vlagu tokom hidriranja.

Osetljivost na kozmetičke proizvode

Problematična koža lica često reaguje na mnoge kozmetičke proizvode ili sastojke, što može izazvati dodatne iritacije, osipe ili alergijske reakcije. Ovo je glavni razlog što treba da se primat u nezi ovog tipa kože da prirodnoj kozmetici sa odabranim sastojcima.

Kako negovati problematičnu kožu lica

Nega problematične kože lica zahteva pažljiv i dosledan pristup, prilagođen specifičnim potrebama i izazovima koje ova vrsta kože postavlja.

Najbitniji koraci u nezi problematične kože su:

Čišćenje kože

Čišćenje kože je jako važno kod problematične kože jer sprečava da prljavštine, višak sebuma ili šminka dodatno naruše strukturu kože i dovedu do iritacija. Koristite blage čistače bez sulfata i agresivnih hemikalija. Izbegavajte proizvode koji isušuju kožu, jer to može podstaći dodatnu proizvodnju sebuma i pogoršati stanje. Umivajte lice ujutro i uveče i to mlakom vodom.

Hidratacija kože

prirodna krema za lice

Ne preskačite hidrataciju, čak i ako vam je koža masna. Pravilna hidratacija pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma. Prilikom izbora kreme akcenat staviti na blagu i laganu formulu koja se lako upija i ne zapušuje pore. Prirodna krema za lice od manuka meda je nežna i blaga krema bogata sastojcima koji hrane i štite kožu i kao takva pogodna je za problematičnu kožu. Manuka med krema za lice je napravljena bez parabena, silikona, boja, mineralnih ulja i alergena. Manuka med kao njen glavni sastojak štiti kožu od spoljnih uticaja sprečavajući na taj način iritacije kože. Jojoba ulje svojim antiinflatornim i antibakterijskim svojstvima smiruje nadraženu problematičnu kožu, dok ujedno smanjuje njenu suvoću. Ši buter je jedan od najboljih hidratanata kože, a ujedno pomaže kod obnavljanja promena na koži.

Izbor prirodnih proizvoda

Proizvodi koiji sadrže prirodne sastojke koji imaju antiinflamatorna i antibakterijska svojstva kao što su jojoba ulje, ulje kamilice, manuka med, bademovo ulje ili ulje makadamije su najbolji izbor za negu problematične kože lica. Činjenica da prirodni proizvodi ne sadrže hemijska jedinjenja kao što su sulfati pomoći će da se spreči dodatno isušivanje kože. Takođe većina konvencionalnih proizvoda sadrži alkohol, veštačke mirise i boje koji iziritiranoj koži pogoršavaju stanje. Takođe kada je god moguće izbegavajte nanošenje šminke na problematičnu kožu lica i pokušajte da i šminka bude na prirodnoj bazi.

Baby Boo proizvodi su potpuno prirodni proizvodi od organskih sastojaka kreirani tako da prate karakteristike i svojstva kože. Svi naši proizvodi su bez parabena, sulfata, veštačkih boja i mirisa, kao i alergena. Upravo kod smanjenja iritacija, crvenila i drugih simptoma problematične kože od koristi može biti prirodna krema za problematičnu kožu od tamanu ulja. Tamanu ulje se smatra najboljim sastojkom za oporavak kože zbog svojih antiupalnih i antiinflatornih karakteristika. U kombinaciji sa uljem kamilice ova krema smiruje iritiranu i nadraženu kožu, dok ši buter vraća mekoću, hidrira i štiti kožu.

krema za problematičnu kožu

Borba sa problematičnom kožom lica može biti izazovna i često frustrirajuća, ali uz pravilnu negu, strpljenje i doslednost, poboljšanje je itekako moguće. Ključ je u razumevanju specifičnih potreba vaše kože, biranju odgovarajućih prirodnih proizvoda i prilagođavanju životnog stila kako biste podržali zdravlje vaše kože iznutra i spolja.

Pored podrške u rešavanju ovog problema, koju smo vam pružili kroz razumevanje problematične kože lica, možemo vam i pomoći sa našim potpuno pirirodnim proizvodima koje možete pronaći na našem web shopu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo