Kupka za bebe: Pravilan izbor koji olakšava negu
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Kupka za bebe: Pravilan izbor koji olakšava negu

11 децембар 2023

kupanje bebe

Kupanje beba nije samo deo nege i održavanja čistoće, to su i posebni trenuci i ritual koji gradite sa vašom bebom u kome ćete zajedno uživati.

Kupka za bebe u ovom malom ali značajnom ritualu kupanja, postaje vaš partner i adut kako da vam kupanje postane i ostane omiljeni deo dana. Da bi se ovo zaista i desilo potrebno je znati kako izabrati pravu kupku za vašu bebu.

Važnost izbora prave kupke za bebu proizilazi i iz činjenice da je kupanje osnova nege u prvim mesecima bebinog života, i da ga često praktikujemo. Ali tu su i drugi veoma značajni faktori zbog kojih je važno čime kupate vašu bebu.

Zašto je bitno izabrati pravu kupku za bebe

Činjenica je da je bebina koža po svojim karakteristikama drugačija od kože odraslih i da je jako bitno šta nanosimo na nju. Koža bebe je tanka, gotovo prozirna i samim tim lakše upija proizvode koji se nanose na nju. Istovremeno beba nema izgrađen imunitet i prirodnu otpornost kože usled čega je sklona raznim reakcijama na proizvode koji se na nju nanose. Kada je koža beba, naročito u prvi mesecima, izložena štetnim materijama koje se često nalaze u kozmetičkim proizvodima, ona može trajno da izgubi svoja svojstva.

Parabeni, silikon, veštačke boje, mirisi i alergeni pored toga što mogu putem kože da dospeju u krvotok, isto tako mogu da naruše odbrambenu funkciju kože. Takva koža u kasnijem dobu postaje sklona ekcemima, gljivicama, infekcijama i promenama koje je teško trajno otkloniti.

Sulfati koji su često deo šampona i upravo kupki, jer stvaraju penu, isušuju kožu, a isušenu i suvu kožu prati svrab, crvenilo i osipi. Pored toga suva koža nema više istu zaštitnu funkciju kao zdrava koža i ova promena može da ostane za ceo život.

Upravo zbog toga na nežnost, kakva jeste bebina koža, treba odgovoriti nežnošću i izborom koji je štiti i neguje.

Saveti za izbor kupke za bebu

Zaista izbor kupke za bebe nije nimalo lak, kada imate toliko različitih proizvoda koji vam se nude. Uobičajeno roditelji u ovom periodu eksperimentišu i samim tim promene više kupki ili drugih proizvoda za kupanje. Ovo nikako nije preporučljivo, jer bebina koža trpi sve nepravilne izbore. Dobro je za početak znati koje sve vrste kupki postoje i po čemu se razlikuju. Tako danas na tržištu imate:

Penaste kupke

Ova vrsta kupki je i najučestaliji izbor kada je nega bebe i održavanje čistoće u pitanju. Kao što im i samo ime kaže, karakteriše ih stvaranje pene prilikom kupanja, nanošenja na telo i utrljavanja.

Pena jeste nešto u čemu mališani uživaju, ali u bebećem uzrastu nisu baš najbolji izbor. Takođe sa ovom vrstom kupke treba biti dodatno oprezan, jer su sulfati glavni razlog nastanka pene, a oni su već nadaleko poznati kao sastojak koji treba izbegavati u kozmetičkim proizvodima. Naročito kod beba sulfati mogu isušiti kožu, a suva koža zahteva dodatnu negu kako bi se sprečile promene kojima je sklona.

Uljane kupke

Za razliku od penušavih kupki, uljane kupke sadrže u sebi ulje kao osnovnu bazu i potpuno su prirodne. Iako roditelji izvode pogrešne zaključke na osnovu naziva, uljane kupke nisu masne i ne ostavljaju tragove na telu bebe.

Uljana kupka za bebe

Dobra vest jeste da su uljane kupke 100% sigurne za vašu bebu, naročito kada su napravljene od organskih sastojaka kakva je i Baby Boo prirodna kupka za telo od semena pamuka.

Ova kupka za telo i kosu sadrži ulje semena pamuka, jojobe, kamilice i badema, čija kombinacija štiti, neguje i čisti kožu ne narušavajući njena prirodna svojstva. Uljana kupka od semena pamuka ne samo da čisti kožu beba, ona je i hidrira, umiruje iritacije i stvara zaštitni sloj na koži.

Uzimajući u obzir da je proizvod koji je namenjen i nezi tela i kose, dodatno olakšava negu naročito beba koje ne vole uvek duga kupanja, a ni zasebno pranje kose.

Prirodna kupka od semena pamuka je prijatnog i blagog mirisa, ne izaziva suze i iritaciju očiju, lako se nanosi i razmazuje i ima pakovanje sa pumpicom lako za korišćenje. Uljana formula ove kupke ne sadrži sulfate, parabene, veštačke mirise, boje, silikon, mineralna ulja i alergene.

Kada su bebe u pitanju, uljane kupke su najbolji izbor za čišćenje i negu tela i kose.

Kupke za tretiranje atopijskog dermatitisa

Ove kupke spadaju u specijalizovane proizvode koji su namenjeni tretiranju kože koja je sklona atopijskom dermatitisu. Atopijski dermatitis izaziva stanja kao što su svrab, zapaljenje, isušenost i česte iritacije kože. Za negu ovakve kože koriste se kupke koje su blage, koje umiruju svrab kože i uobičajeno imaju oznaku ATOPIK. Ove kupke su najčešće uljane kupke, upravo zbog blagodeti ulja za kožu. Ukoliko vaša beba ima kožu sklonu ekcemima možete probati prirodnu kremu od tamanu ulja za problematičnu kožu, koja se pokazala izuzetno efikasnom u ublažavanju ekcema kod beba i dece.

Aromaterapijske kupke

Na tržištu su takođe popularne aromaterapijske kupke koje u sebi sadrže mirisna i esencijalna ulja koja blagotvorno deluju na naša čula. Vrlo često ćete naići na kupke sa umirujućim dejstvom koje pomažu bebama kod spavanja. Međutim potrebno je biti izuzetno oprezan jer mirisi znaju da izazovu razne nadražaje sa kojima beba ne zna da se izbori. Možda je najbolje da ovu vrstu kupke ostavite za kasniji uzrast vašeg deteta.

Kod izbora kupke ze bebe potrebno je odgovoriti i na par dilema koje se upravo tiču nege i kupanja beba.

najbolja kupka za bebe

Bebe nije potrebno kupati svaki dan, jer imajte na umu da sama voda isušuje kožu. Najbolje je da se novorođenče, a kasnije i beba od par meseci kupa 2,3 puta nedeljno. Kada je u pitanju novorođenče kupku možete da dodate u vodu za kupanje, i to par kapi kupke.

Naravno da izbor pre svega treba da bude na prirodnoj kupci koja u sebi ne sadrži parabene, sulfate, mirise, alkohol i veštačke boje. Kao što smo već naglasili uljana kupka je odličan izbor, jer istovremeno čisti i neguje kožu, što je kod beba izuzetno važno.

Kako vaša beba raste, rutina kupanja poprima nove oblike, jer kada beba počne da sedi možete da je postavite u kadicu i kupanje se produžava. U ovom slučaju možete pored dodavanja kupke u vodu da krenete i sa nanošenjem kupke na određene delove tela, naročito pregibe koji zahtevaju dodatno čišćenje.

Nikako ne treba zaboraviti ni negu beba nakon kupanja. Izaberite prirodne losione za telo ili ulje kojim možete dodatno negovati i zaštiti bebu, a ovi proizvodi su dobri i za masažu beba, koja je odlična rutina nakon večernjeg kupanja beba.

Ne zaboravite da je kupka za bebe vaš pratilac u posebnim momentima nege bebe, koji kasnije postaju i momenti igre, zabave i čistog uživanja koji su praćeni sa dosta smeha i zabavnih situacija. Ne želite da tokom rutine kupanja brinete, već da potpuno uživate sa bebom.

Zbog toga je Baby Boo, i mame koje stoje iza ove prirodne kozmetike, izabrao sastojke koji olakšavaju roditeljima i pružaju sigurnu negu.

Našu prirodnu kupku za bebe, kao i ostale proizvode možete pronaći na online shopu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo