Prelazak na prirodnu kozmetiku: Šta da očekujete nakon ovog koraka
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Prelazak na prirodnu kozmetiku: Šta da očekujete nakon ovog koraka

14 септембар 2024

prirodna kozmetika

Prilikom izbora kozmetike koju koristimo za svakodnevnu negu nastojimo da napravimo najbolji mogući izbor.

Obično se vodimo preporukama, nekada se oslonimo na ono što su naši roditelji koristili, a sve češće odluke donosimo na osnovu reklama i obećanja koje nam nudi kozmetička industrija.

Jedan od izbora koji se poslednjih godina sve više izdvaja, naročito među onima koji pored lepote u nezi traže i sigurnost i očuvanje zdravlja, jeste i prirodna kozmetika. Koliko god ovaj izbor i prelazak na prirodnu kozmetiku bio opravdan, logičan i na prvu neosporan i on sa sobom donosi dileme.

Šta zapravo znači preći na prirodnu kozmetiku? Kakvi su efekti na našu kožu i postoje li neželjene posledice?  Da li su rezultati vredni truda i kako da znamo da li je određeni proizvod zaista prirodan?

Sve su ovo pitanja koja donosi odluka o Prelasku na prirodnu kozmetiku, na koje treba da znamo odgovor da bismo napravili trajni izbor koji će nam doneti očekivane rezultate.

Šta je prirodna kozmetika i šta je razlikuje u odnosu na konvencionalnu

Prirodna kozmetika obuhvata proizvode za negu kože, tela i kose koji su bazirani na sastojcima dobijenim iz prirodnih izvora kao što su biljke, minerali i drugi prirodni izvori. Prirodni proizvodi ne sadrže sintetičke hemikalije, parabene, sulfate, veštačke mirise ili boje. Sastojci koji se koriste u proizvodima su pretežno dobijeni korišćenjem posebnih metoda obrade koje se zasnivaju na očuvanju njihovih prirodnih svojstava i karakteristika. Sastojci su često odabrani zbog svojih korisnih sastojaka, kao što su antioksidansi, vitamini i esencijalne masne kiseline, koje doprinose zdravlju tela, kože i kose.

Ovo je ujedno i ono što razlikuje prirodnu kozmetiku od konvencionalne koja često zna da sadrži hemijske sastojke, veštačke boje, mirise i druge sintetičke sastojke. Ovi sastojci pored toga što mogu da budu štetni za zdravlje, jer se preko kože prenose i u krvotok, vrlo često ostavljaju alergijske reakcije na koži u vidu crvenila, osipa i drugih promena. Korišćenjem u dužem periodu kozmetike sa hemijskim dodacima narušavate prirodne karakteristike vaše kože.

organska kozmetika

Ono što je još bitno znati jeste da postoji i organska kozmetika koja ne samo da koristi prirodne sastojke, već ti sastojci moraju biti uzgajani bez upotrebe sintetičkih pesticida, herbicida i GMO-a. Organski proizvodi često nose sertifikate koji potvrđuju da su sastojci uzgajani i obrađeni u skladu sa strogim standardima organske proizvodnje. Baby Boo kozmetika je prirodna kozmetika sa sastojcima organskog porekla i sa međunarodnim sertifikatom ECOCERT prema COSMOS standardu.

Zašto preći na prirodnu kozmetiku

Prvo među pitanjima koja se nameću kada pomislimo na prirodnu kozmetiku. Odgovor na ovo pitanje leži u benefitima koje prirodna kozmetika donosi za nas i našu kožu.

Pre svega prirodna kozmetika je bazirana na sastojcima koji su nežni prema našoj koži i koji su u skladu sa primarnim karakteristikama kože. Biljni ekstrakti, esencijalna ulja i minerali bogati su vitaminima, antioksidansima i esencijalnim masnim kiselinama koje hrane i štite kožu i kosu. Bez sintetičkih dodataka i hemikalija, prirodna kozmetika smanjuje rizik od iritacija, alergijskih reakcija i dugoročnih štetnih efekata na zdravlje. Ovo takođe čini prirodnu kozmetiku pogodnom za osobe sa osetljivom kožom ili onima koji pate od kožnih problema poput ekcema ili psorijaze.

Redovna upotreba prirodne kozmetike može doneti dugoročne benefite za kožu i kosu. Prirodni sastojci rade u harmoniji sa prirodnim procesima tela, promovišući zdravlje i lepotu iznutra. Na primer, prirodna ulja i ekstrakti mogu pomoći u obnovi barijere kože, povećati hidrataciju i smanjiti znakove starenja.

Pored koristi koju donosi našoj koži ne smemo zanemariti ni to da je prirodna kozmetika ekološki čistija, jer su njeni sastojci prirodni, i proces proizvodnje sastojaka se bazira na čistoj tehnologiji.

Potencijalni izazovi prilikom prelaska na prirodnu kozmetiku

Kako se kada je nega u pitanju ništa ne dešava preko noći i ne postoje proizvodi koji donose instant rezultate, tako je i sa prelaskom na prirodnu kozmetiku - ono traži vreme za najbolje rezultate. Naša kože se prilagođava onome što stavljamo na nju i navikne se na određene sastojke. U zavisnosti koliko smo izabrali dobre sastojke oni će ili očuvati zdravlje i izgled naše kože ili ih narušiti.

Upravo jedan od najvećih izazova prelaska na prirodnu kozmetiku jeste prilagođavanje kože na prirodne sastojke koje se može ispoljiti u nizu promena. Naime koža reaguje na promenu proizvoda i sastojke koji se nalaze u proizvodu jer je koži u osnovi potrebno oko 4 nedelje da se obnovi. U ovom periodu može vam se desiti da se na koži pojave akne, crvenilo ili suvoća na određenim delovima. Ove relacije su glavni razlog zašto većina prebrzo odustane od promene proizvoda, a činjenica je da su prirodni proizvodi na bazi ulja i da često koža reaguje na preveliku količinu sebuma u vidu bubuljica. U ovom slučaju oslonite se na  proizvode sa jojoba uljem koje je nasličnije prirodnom sebumu kože, i samim tim ne masti kožu previše.

prirodan šampon

Prirodni proizvodi mogu pomoći u detoksikaciji kože, što može uzrokovati da se nečistoće izbacuju na površinu. Ovo može izgledati kao pogoršanje stanja kože pre nego što postane bolje.

Kosi je potrebno više vremena da se prilagodi prirodnim proizvodima, naročito jer smo navikli na proizvode sa sulfatima koji stvaraju penu i daju osećaj čistoće zbog toga. Istina je da sulfati u konvencionalnim proizvodima trajno isušuju kosu i teme glave, donoseći perut. Takođe kosa posle prirodnih šampona može delovati suvlja jer oni ne sadrže silikon. Međutim šamponi bazirani na prirodnim uljima kao što je makadamija prirodni šampon sprečavaju ovaj osećaj isušenosti i pomažu u raščešljavanju kose, ono čemu služi silikon u šamponima. Istina je da će kosa mnogo pre da se obnovi prilikom korišćenja prirodnih šampona i proizvoda za negu kose, jer se vlasište obnavlja uz blage sastojke prirodnih šampona a ulja koja se nalaze u njima doprinose rastu i jačanju korena kose.

Kod prelaska na prirodnu kozmetiku najvažnije je biti dosledan, uporan i strpljiv jer nakon perioda prilagođavanja slede svi oni rezultati zbog kojih se prirodna kozmetika koristi i preporučuje.

Kako početi sa korišćenjem prirodnih proizvoda

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan. Najbolji pristup jeste postepen prelazak na prirodnu kozmetiku. Što bi u praksi značilo da prvo isprobate jedan po jedan proizvod i da ih zamenjujete prirodnim. Na primer, zamenite vaš trenutni šampon prirodnim šamponom i pratite rezultate nekoliko nedelja pre nego što pređete na sledeći proizvod.

Nikako ne zaboravite da prilikom izbora prirodnih proizvoda pratite vaš tip kože i da birate sastojke koji su u skladu sa vašim karakteristikama kože i kose. Prirodna kozmetika je znatno transparentnija u sastojcima koje koristi, tako da na etiketama možete pronaći sve sastojke. Ne zaboravite da nisu svi prirodni proizvodi podjednako kvalitetni i ukoliko želite u potpunosti da pređete na prirodnu kozmetiku oslonite se na prirodnu kozmetiku sa organckim sastojcima koja na sebi pretežno ima oznaku ORGANIC. Ovakvi su svi Baby Boo proizvodi namenjeni za negu tela, kože i kose.

Ono što je najvažnije jeste izabrati prirodne proizvode koji će odgovoriti vašim zahtevima kako u pogledu sastojaka, tako i u pogledu sigurnosti da ste izabbrali kvalitet i zdravlje u nezi tela, kože i kose.

Baby Boo prirodna kozmetika je bazirana na prirodnim sastojcima organskog porekla i kao takva idealna je za negu kako dece, tako i odraslih. Svojim blagim sastojcima, odabranim tako da štite i prate svojstva kože, naša kozmetika osigurava nežnu ali efikasnu negu za sve tipove kože. Svi Baby Boo proizvodi su napravljeni bez sulfata, boja, parabena, ftalata, formaldehida, silikona, mineralnih ulja i alergena. Baby Boo kozmetika ne samo da neguje vašu kožu, već i doprinosi očuvanju zdravlja kroz negu. Baby Boo nudi sve proizvode koji su vam potrebni i koji pružaju prirodnu i sigurnu negu za celu porodicu i možete ih poručiti vrlo lako na našem web shopu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo