Suva koža kod dece: Kako negovati suvu kožu
shop chart0
Izmeni
Ukupno 0,00 RSD
SR

Suva koža kod dece: Kako negovati suvu kožu

02 април 2024

suva koža

Suva koža kod dece predstavlja cest problem, koji dovodi do neprijatnog osecaja za decu u vidu zatezanja kože, ucestale potrebe za cešanjem i na kraju nervoze.

Besprekorna, cista, blistava, nežna i mekana - ovo su sve asocijacije na kožu naše dece, onu koju volimo da obasipamo poljupcima zbog osecaja da je sva nežnost ovog sveta spakovana u nju. Medutim, ta nežnost kože cesto pod uticajem razlicitih faktora iz okruženja,  gubi svoja svojstva koja nastojimo što duže da ocuvamo.

Medu promenama koje se dešavaju kod dece suva koža je verovatno jedna od najucestalijih. Ukoliko je suva koža kod dece pracena crvenilom, perutanjem i u najgorem slucaju ispucalošcu, to prevazilazi estetski problem i ukazuje na potencijalno ozbiljnije probleme sa zdravljem kože deteta.

Svesni smo da svaka promena kod dece nosi zabrinutost, ali isto tako znamo da uz

dodatnu negu i pažnju možete potpuno ovaj problem da držite pod kontrolom. I ne samo to, uz razumevanje uzroka, sprecavanje njihovog uticaja i kontinuiranu ispravnu negu vraticete koži ravnotežu i nežnost.

Kako prepoznati suvu kožu kod dece

Suva koža kod dece može da bude privremena reakcija na preveliku izloženost suncu, prašinu ili posledica korišcenja neadekvatnih kozmetickih proizvoda i sredstava za higijenu. Ono što je veci problem jeste kada je koža deteta suva u dužem periodu i suvoca pretenduje da postane trajna karakteristika kože deteta. Primarni nacin da ovo sprecite jeste da na vreme prepoznate da li je koža vašeg deteta suva, a to možete na osnovu sledecih karakteristika suve kože:

Osecaj zatezanja kože

Suva koža kod dece je zapravo nastala kao posledica gubitka svoje prirodne elasticnosti jer je dehidrirana. Kao jedan od prvih znakova koje cete prepoznati kod suve kože kod dece jeste blaga zategnutost na dodir i gubitak one mekoce na koju smo navikli.

Ljuštenje kože

Ukoliko ste primetili da se koža vašeg deteta peruta ostavljajuci bele tragove pri dodiru u vidu ljuspica, ovo je takode jedan od pokazatelja da je koža suva. Ljuštenje kože cete prvo uociti na delovima tela gde je koža sklonija sušenju, poput laktova, kolena ili rucica.

Crvenilo i svrab kože

Crvenilo je najuocljivija promena na koži kod dece i prvi nam je signal da nešto nije u redu. Crvenilo je cesto praceno svrabom i ukoliko primetime da se dete nekontrolisano i precesto ceše to je uz ostale pojave signal da je koža suva i dehidirana.

Suva koža kod beba

Cesta ispucalost kože

Suva koža kod dece cesto puca, posebno na delovima kože koji su podložni vecem naporu, kao što su ruke ili stopala. Ispucalost može izazvati iritaciju i osecaj neprijatnosti kod dece. U nekim slucajevima ispucalost postaje i bolna ukoliko se ne tretira na vreme.

Preosetljivost kože

Reakcije i preterana osetljivost na okolinu i na odredene proizvode ili supstance je još jedna od karakteristika suve kože kod dece. Koža koje nije dovoljno hidrirana, je ujedno i koža koja je manje otporna na nadražaje iz okruženja.

Atopijski dermatitis

Kao jedan od simptoma atopijskog dermatitisa koji je sve ucestaliji problem kože kod dece, jeste i suva koža. Sa druge strane suva koža kod dece može da bude i plodno tlo za razvoj upravo atopijskog dermatitisa, koji uz pravilnu negu može da se spreci.

Nacin na koji se ispoljavaju ove karakteristike suve kože kod dece je razlicit od deteta do deteta. Nekada cete primetiti jedan ili kombinaciju više simptoma, koji se ispoljavaju razlicitim intenzitetom u zavisnosti od sezone. Suva koža kod dece može da bude izraženija tokom zime i u jeku leta.

Pravilna nega kože u detinjstvu igra kljucnu ulogu u ocuvanju zdravlja kože i njene zaštitne funkcije. Pored toga dobre navike koje se steknu u detinjstvu ostaju tu za ceo život. A kada je u pitanju suva koža kod dece ona zahteva pažljiviju i drugaciju negu.

Saveti za negu suve kože kod dece

Jedan od prvih saveta koji cete cuti kada je u pitanju nega suve kože kod dece jeste da koristite blage proizvode bez hemijskih jedinjenja koja mogu dodatnu da isuše kožu. U slucaju suve kože najbolje je da se oslonite na prirodnu kozmetiku. Pored toga što prirodna kozmetika ne sadrži štetne sastojke kao što su parabeni, sulfati, mineralna ulja ili alkohol koji mogu dodatno da isuše kožu, ona je formulisana tako da podržava prirodna svojstva kože.

krema za osetljivu kožu

Ono što prirodne proizvode za negu izdvaja od drugih jeste i njihova pretežno uljana osnova zbog cega su oni izuzetno efikasni kada je hidratacija u pitanju. A upravo hidratacija kože jeste prvi korak u nezi suve kože kod dece.

Kao savete za negu suve kože kod dece izdvojili bi:

• Redovna hidratacija

Kada je hidratacija u pitanju, obratite pažnju na proizvode koje birate za hidrataciju. I ne samo za hidrataciju vec i sredstva za održavanje higijene su izuzetno bitna. Proizvode za hidrataciju kao što je losion za telo nanesite na vlažnu kožu nakon kupanje, kako bi se zadržala vlažnost kože. Birajte blage losione na bazi prirodnih sastojaka, kao što je Baby Boo losion za telo od ši butera. Ši buter je jedan od najpoznatijih sastojaka za negu kože zbog svoje efikasnosti u nezi i izuzetne moci obnavljanja kože. U kombinaciji sa uljem pamuka koje sprecava isušivanje kože i uljem badema koje hidrira i cuva elasticnost kože savršen je za negu upravo suve kože kod dece. Za negu lica vam može pomoci prirodna krema za lice od manuka meda, koja pored manuka meda sadrži ulje jojobe koje smanjuje iritaciju i suvocu kože. Ulje makadamije održava prirodnu vlažnost kože i u kombinaciji sa manuka medom i ši buterom štite kožu od spoljnih uticaja.

• Tople i blage kupke

Kupanje kod dece sa suvom kožom treba da traje krace i da se iskljucivo kupaju toplom, nikako vrucom vodom. Kada je suva koža u pitanju prednost se daje uljanim kupkama koje hidriraju kožu tokom kupanja, a svojim sastojcima je i štite i neguju. Baby Boo prirodna kupka od ulja semena pamuka se pokazala kao najbolji izbor kada je u pitanju nega kose i kože. Pored toga što je prakticna jer istovremeno neguje i kosu i kožu, njeni sastojci su ulje jojobe, kamilice i badema pored ulja pamuka. Nežna i blaga formula koja kombinacijom sastojaka pruža optimalnu i sigurnu negu kože koja je sklona isušivanju. Nakon kupanja sušite kožu vašeg deteta tapkanjem peškira, bez naglih i grubih pokreta, kako ne bi došlo do oštecenja vec nadražene kože.

• Izaberite proizvode za negu suve kože

U izboru proizvoda vodite se time da ne sadrže hemijska jedinjenja, narocito ne alkohol i sulfate koji isušuju kožu. Najbolje je da to budu proizvodi na bazi ulja i sa prirodnim hidratantima koji ce pružiti potrebnu negu bez dodatnih iritacija. Potrudite se da to budu proizvodi koji su namenjeni deci, koji ne sadrže alergene, mirise i veštacke dodatke kojima ne znate poreklo ili sastav. Pravilno biranje proizvoda za negu suve kože kod dece ne samo da doprinosi trenutnom olakšanju, vec i gradi temelje za zdravu i negovanu kožu u buducnosti. Baby Boo prirodna kozmetika je kreirana upravo na ovim osnovama, namenjena je deci i ne sadrži parabene, sulfate boje, silikon i mineralna ulja.

• Zaštitite kožu od spoljnih uticaja

Kada je god to moguce zaštite kožu vašeg deteta od uticaja sunca i vetra, ali takode vodite racuna da odeca vašeg deteta bude od prirodnih materijala. Ne zaboravite ni na negu iznutra kroz unošenje dovoljno tecnosti i ishranu koja daje dovoljno vitamina telu koji su primarni za ocuvanje karakteristika kože.

Svi saveti za negu suve kože su ujedno i nacin da sprecite da dode do ovog problema kod vašeg deteta. Kako naša deca ne bi prolazila kroz izazove koje ovaj problem može da donese, a koji su ponekad i emocionalni, dovoljno je na vreme reagovati.

Prirodna kozmetika se izdvaja kada je nega suve kože kod dece u pitanju, svojim blagim formulama zasnovanim na prirodnim i organskim sastojcima jer pruža optimalnu i sigurnu negu.

Baby Boo kozmetika je tu da vas svojim proizvodima podrži u ocuvanju nežnih karakteristika kože vašeg deteta. Sve proizvode za negu i stvaranje dobrih navika u nezi tela kod dece možete pronaci na našem web shopu.

Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo Credit card logo
Banca Intesa logo
Visa Verified logo
Mastercard Verified logo